onsdag 31 mars 2010

Välfärdspengarna gick till avtalspensioner i Vimmerby

Regeringens välfärdspengar som skulle gått till skola, vård och omsorg i Vimmerby har bland annat gått till att behålla folk på stadshuset i Vimmerby på lönelistan, s.k avtalspensioner.
15,2 miljoner kronor i rena pengar.
Från Lärarförbundet reagerar man surt i VT. Självklart.
Men kommunens kanslichef Staffan Forsberg säger till Vimmerby Tidning idag, som försvar till att pengarna gått till avtalspensioner:
"...det är också ett sätt att värna välfärden. Det är ett sätt att motverka att man måste göra aktiva uppsägningar, folk får behålla sina jobb."
Säg en enda verksamhet som lever i en sådan skyddad verkstad, förutom Samhall!?
Istället för att kapa 100% kostnader genom att aktivt säga upp folk på grund av arbetsbrist, så tar man pengar från lärare och lägger dessa på tjänstemän med arbetsbrist (inte alla, men en del) för att de inte ska mista jobbet!

Var kommer pengarna ifrån?
Detta handlingssätt är det värsta den offentliga sektorn kan drabbas av för när folk får veta att man hanterar skattepengar på det sättet vill man inte längre betala skatt.
När Vimmerbyborna förstår att deras skattepengar går till att behålla folk som har arbetsbrist på lönelistan - särskilt när de själva fått sparken på Ljunghälls eller nån annan stans av just skälet arbetsbrist - så kommer man att reagera. Man har ju inte alls själva det skyddet.
Det är en ansvarslös politik som måste få ett stopp.

Arbetsbrist är arbetsbrist. Oavsett om man är nära pension eller inte. Ett fackförbund som säger att arbetsgivaren måste behålla medarbetare som har arbetsbrist är ansvarslöst och står inte upp för de jobb som finns kvar i verksamheten. Det är varken solidaritet eller nåt annat. Det är katastrofalt dumt. Man äventyrar allas jobb.
Om vi har arbetsbrist i stadshuset, och samtidigt behov av nya lärare, ny dagispersonal eller fler i omsorgen ska naturligtvis den med arbetsbrist sägas upp och dennes lön ska gå till den nya tjänsten på dagis.
Arbetsmarknaden är rörlig. Åtminstone i övriga världen.
Endast på Vimmerby stadshus är den statisk. Är Vimmerby Stadshus en skyddad verkstad, nya Kreml eller en stat i staten?
Vad gör kommunalrådet (c) - hittar han inte telefonnumret till den facklige förhandlaren?
Måtte Vimmerbyborna inte också välja den facklige förhandlaren till kommunalråd.
Då krånglar det till sig ordentligt.

Om att vara, eller inte vara, stöpt i samma form

Det är tragiskt när nya centerpartister ska försvara gamla.
Peter Fjällgård refererar i sin blogg här (Time out från politiken) ett telefonsamtal med en partifrände som tycker sig redan trött på insändardebatten (valdebatten) i Vimmerby Tidning.
Fjällgård frågar om Vimmerby blivit ett gnällbälte.

Här har centern misslyckats med att tillsätta ett kommunalråd februari 2006-januari 2010, Vimmerby har i flera år tyngts av centerns ledarskap - inte minst har man misslyckats bygga positiv stämning och aktivt ledarskap i stadshuset - och så ska vi som klagar kallas för gnälliga av en ny centerpartist som av någon outgrundlig anledning måste försvara de gamla centerpartisterna?
Hoppas Peter Fjällgård fortsätter den linjen fram till valdagen.


Jag är medveten om att både Gudrun Brunegård (kd) och Tomas Petersson (m) också suttit i kommunstyrelsen men det är det största partiet, centern, som i det borgerliga blocket tillsätter ledarskapet i form av kommunalrådet.
Både Brungeård och Petersson har säkert fattat "fel" beslut från och till tillsammans med Centerstig,- det kan vara förlåtet alla om man bara kan lyssna och ta till sig - men det är Centerstig som haft den reella makten i stadshuset och kunnat ta initiativ till både det ena och det andra; från IT-avdelning till näringslivspolitik, från nationell till kommunal Allianspolitik. Tveksamt om ens gammel-centern i Vimmerby kan stava till Allians. Jag hoppas dock att de både nya centerpartisterna Ingela Nilsson-Nachtwei och Peter Fjällgård inser att de måste göra upp med det gamla för att kunna tillföra nytt.
Centern är mycket välkommen in i "Allians för Vimmerby kommun", men jag kommer att reagera om det blir med samma självgodhet och manér som de gångna fyra åren.
Än idag pratas det bland Vimmerbys företagare om det totala misslyckande man hade på Folkhögskolan där företagen avsatte gratis arbetstid (politikerna och tjänstemännen fick betalt) i möten och la förslag efter förslag och inte ett enda lyckades komma ut ur mötet. Knappast ens ett protokoll...
Ett 100-procentigt ansvar för detta hade det centerpartiska kommunalrådet, ingen annan.

Nu vill inte centern stå för det val man gjorde för några år sedan. Nu vill man släta över allt misslyckande. Nu vill man kalla oss, som påminner väljarna detta valår om vilka som haft den verkliga makten, för "gnälliga".
Nej du Fjällgård, den gubben går inte. Och det är synd att du som ny politiker antar ett manér som visar att du stöps i samma form som dina partikamrater. Hoppa ur den formen!

Jag själv går in i moderaterna för att förändra och förnya både där och i Vimmerby kommun.
Med gemensam moderat värderingsgrund, men med ett annat handlag och manér - varför ska man annars ha in nya människor i politiken?
Är nya där för att kopiera de gamla, de etablerade?
Inte jag!
Definitivt inte jag!

Torget: Vilken misslyckad utredning...

Man får många gånger kämpa ensam. Och det är OK.
Men det är också skönt att se att även andra tänker i samma banor som en själv.
Jag ber er alla läsa Alf Wesiks ledare i Vimmerby Tidning idag där han visar en uppfriskande frustration över att politikerna i fullmäktige inte orkar att det grepp om torget som vimmerbyborna är så förtjänta av.
I åtta (8) långa år har Teknik- och Service misslyckats med detta torg utan konsekvenser för andra än Vimmerbyborna.
Wesik skriver:
"Det är ynkligt att när politikerna i kommunens högst beslutande församling skulle ta beslut om detta sommartorg så var underlaget ebarmligt dåligt. Beslutsunderlaget bestod av en handritad skiss med lite gator, pilar och blomlådor här och där. Till synes gjort på någon kafferast på baksidan av en servett..."
Precis så var det. Jag var där och såg.

Efgter en lång, gigantiskt lång månad på 172 arbetstimmar, åstadkommer man detta.
Även om nu Peter Fjällgård (c) går igång i Rumskulla och öser ur sig försvar för den centerstyrda odugligheten, är det skönt att någon mer än jag ser att politikerna inte kan styra/leda den stora armé av tjänstemän som kunde gjort ett jobb här.

400.000 kronor kommer det att kosta. Vad får vi för det? Kommunen ska ändå betala gatuchef Bosse Palmér och hans grabbar när de ska rusta upp och placera allt på torget, näringslivet ska betala underhållningen och torggubbarna ska väl betala sin plats och sin el.
Skulle inte förvåna mig om det är servettskissen vi får betala 400.000 kronor för till Turist- och Näringslivsbolaget. Man hade ju frånskrivet sig en hel del kostnader i sin offert.

Ilskan kokar snart över hos många Vimmerbybor och till alla er vill jag säga - vill ni ha rejäla tag om torget, ett rejält och bra förslag, finns det bara en politikerna på alla Vimmerbys valsedlar i höst som står upp för det just nu.
Jag.
Sätt kryss för plats 3 på moderaternas lista!

tisdag 30 mars 2010

Utred Vimmerby kommuns IT-kompetens

Alltför många klagomål över Vimmerby kommuns IT-avdelning når allmänheten. I Vimmerby Tidning har några sådana beskrivits i veckan som gick. Bland annat från flera skolor:
- Mediaprogrammets elever får inte relevant undervisning. I detta fall utövar skolan ett bedrägeri mot eleverna: man lovar utbildning men ger det inte. Orsak: IT-avdelningen har inte kompetens/vill inte koppla in programvaror. Resultat: Årskurs 2 får inte fullgod utbildning. Hur detta ska kompenseras eleverna, eller om det kan kompenseras eleverna är oklart. Upprörande nonchalans som borde kosta några någonting i stadshuset. (Men som vanligt inga konsekvenser någonstans i detta tjänstemannastyrda stadshus...)
Skolan har köpt in program som inte installeras. Vimarskolan begär tekniker vid Nationella prov ifall datorer haverera, men får ingen!!! Och datorerna/skrivarna havererade...
IT-avdelningen består idag av fem personer - varav en sekreterare och en telefonist!
På hemsidan finns ingen IT-strategi - finns den över huvud taget?
Ansvarig är kommunstyrelsen och dess tjänstemän på kommunkansliet.

Moderaternas fullmäktigegrupp i Vimmerby undertecknade på måndagskvällen en motion där man begär en snabb extern enmansutredare. Bra! Nedan motionen i sin helhet:

"Vimmerby kommuns IT-avdelning består idag av fem personer.
Samtidigt diskuteras inom kommunen vilka åtaganden IT-avdelningen
ska ha; kompetens, förmåga att planera och verkställa.
IT, d.v.s. all slags datakommunikation i form av trafik in- och ut till
kommunen, är en viktig förutsättning för kommunikation och därmed
också demokrati. Vi anser att det är viktigt att få en extern syn på
kommunens behov av IT nu och i framtiden.
För kommunens samtliga funktioner till alla åldrar av kommuninvånare
är IT-funktion vital för att den löpande verksamheten ska fungera.
Att IT är uppdaterat, säkert och användarvänligt är viktigt för samtliga
kommunens funktioner. Idag kan vi inte finna att Vimmerby kommun
har en uttalad IT-strategi, och finns den sedan gammalt har den inte
uppdaterats.
En IT-strategi bör innehålla ambitioner om 24-timmarsservice, säkerhet
i förhållande till demokratiska krav, hur kommunens verksamhet
effektiviseras med hjälp av IT, infrastrukturen internt, styrning och
ledning samt hur kommunen kan upprätthålla högsta möjliga
kompetensnivå.
IT är en mycket viktigt del, och blir en allt viktigare del, i kommunens
verksamhet; skolornas behov av installerade programvaror, epostfunktioner,
hemsidesservice där invånarna lätt och användarvänligt för alla åldrar ska kunna snabbt söka och fåinformation, presentationer och distributioner av protokoll med
tillhörande bilder och filmsekvenser som kan vara viktiga, webb-sända
fullmäktigesammanträden, webb-TV på hemsidan, etc.
Moderata fullmäktigegruppen yrkar:
• att Vimmerby kommun upphandlar en extern enmans-utredning om
kommunens framtida IT-försörjning.
• att samtliga kommunens funktioner biträder utredningen genom att
omgående rapportera in rätt och fel på nuvarande nivå, samt
prognostiserar framtida behov så långt man kan se.
• att utredning ska innehålla en kostnads- och kompetensberäkning
på alternativ driftsform:
A) om kommunen driver IT-avdelningen i egen regi,
B) handlar upp IT-försörjningen med endast en IT ansvarig
anställd i egen regi,
C) utredningens eget förslag.
• att utredningens tidsplan utgår ifrån en beslutsprocess där
kommunfullmäktige fattar beslut i juni 2010."

måndag 29 mars 2010

Jag ger mig inte om torget...

Ikväll, måndag, tog Vimmerby kommunfullmäktige, beslut om att Turism- och Näringslivsbolagets förslag till nytt sommartorg ska genomföras.
Här förslaget i korthet:
- Sevedegatan stängs av mellan Stadshotellet och Dressman. Butikerna nedanför, från Dressman och nedåt och givetvis också de som ligger inom avstängningen mister sin matargata.
- Stadshotellet får servering också på nederdelen av torget. En sådan serveringsyta har tidigare lagts ut på anbud hos kommunens kanske tio restauranger. Nu blir det inget anbud utan Stadshotellet får den också, utöver sin egen trottoarservering. Inget nämndes om vad Stadshotellet betalar för sin yta. Dock får man monopol på servering, pris och utbud.
(Ska i sammahanget säga att Karaktärshotellet inte är intresserad av arrende på torget i nuvarande utformning, och jag unnar Joakim på Statt all framgång.)
- En av torggatorna stängs av, det diskuterades också om även den andra skulle stängas av.
- Mittpartiet på torget blir torghandel. Lekskeppet finns inte med, inte heller Bullerbyhusen. Det diskuteras om lekskeppet ska flyttas till Källängsparken.
- Glasskiosken blir kvar på den övre delen av torget.
Totalt sett var inte förslaget klart som det skulle varit, enligt förra månadens fullmäktigebeslut.
För detta arrangemang ska kommunen betala 400.000 kronor till Turistbolaget för att man arrangerar det hela coh skriver ned konceptet. Själva skötseln av torget ska kommunen fortfarande göra. Teknik- och Servicenämnden ska fortfarande både bekosta och utföra servicen.

Hela cirkusen om torget, som nu kommer in på sin åttonde sommar, beror på att Teknik- och Service inte varit skickade att fatta beslut eller skicka ut offertförfrågningar i tid. En inkompetens som tyvärr lett till långbänk, irriterade Vimmerbybor och nu ett förslag som är mycket tveksamt.

Jag ska med spänning följa hur det utformas, men kommer personligen att driva moderaternas förslag/motion om en Foodcourt med flera restauranger och gemensamt möblemang på torget i valet.
Vill man att torget ska utformas med konkurrerande verksamheter, med större utbud av mat, med öl och vin, med lekskepp och aktiviteter, så ska man kryssa mitt namn på den moderata valsedeln i september.
En foodcourt innebär en utformning som alla vimmerbybor känner igen från Lilla Torg i Malmö, från Västerviks hamn, från mysiga torgytor i Köpenhamn.
Jag vill inte vägra Vimmerbyborna den upplevelsen. Därför blir det en valfråga för mig.

Tillgängligt: En privat (m)-kanal rakt in!

Förankring hos mina väljare.
Förankring i Vimmerbybygden.
Allt för att så bra som möjligt kunna medverka till en postiv utveckling i kommunen, en sund ekonomi och en förankrad politik.
Jag vill skapa nytt, förändra, förbättra. Medverka till en förnyelse av den politiska kulturen, av hur stadshuset arbetar, av prioriteringar.
Just därför finns den här bloggen. För alla att skriva i, för alla att kommentera.
Men här kommenterar långt fler än bara moderata väljare, här kommenterar alla och det är mer eller mindre ett diskussionsforum. Så ska det också vara.
En levande debatt, snabb och direkt.

Men är du moderat sympatisör, och vill att just jag ska ta upp en fråga antingen på bloggen här eller i moderata fullmäktigegruppen, då är du välkommen att maila mig.
Skriv ett brev helt enkelt till micael.glennfalk@roxx.se.
Här är förslag på ämnen som jag fått direkt till min mail just från moderata sympatisörer:
- Hur gör vi Vimmerby kommun attraktiv för barnfamiljerna? Våra politiker måste fokusera mer på detta. Ni måste ta upp Vimmerbys attraktionskraft i ett längre perspektiv.
- Varför har Västervik så många "megaaffärer" och Vimmerby knappt någon? Hur kan Biltema och andra stora aktörer gå Vimmerby förbi? Vad har Vimmerby för planer för att få de stora etableringarna hit?
- Varför etablerar man inte en gasmack i Vimmerby när man hade pengar?
- Hur ska man kunna hantera de stora lånen i framtiden?
- Hur väl digitaliserad är man i Vimmerby stadshus? Har hört att man fortfarande valsar runt med OH-apparater och mängder av papper och plastfilmsoverheader. För att inte tala om den urusla hemsidan som man får skäms över...
- Varför sysslar kommunen inte enbart med vård, skola och omsorg och struntar i resten? Varför måste alla politiker se till att får driva saker och ting själva i kommunen?
- Hur kan frågor som torg, fotbollsplaner och annat hanteras så långsamt i Vimmerby kommun?
- Allianssamarbete? Nej, det finns inget i Vimmerby. Centern har aldrig drivit allianssamarbete. Man driver "borgerligt samarbete" enligt gammal modell där det enskilt största partiet bestämmer. Den ende tvärpolitiske man haft är gamle Ingmar Karlsson (c). Och han samarbetade bara när han själv tjänade på det...
- Se till oss äldre, jag har varit vimmerbybo och väljare i över 50 år men tappat tron på de lokala politikerna. Hoppas alla nya kan få fart på kommunpolitiken nu.

Ja, det är bara några av de synpunkter jag får in på min mail och som ger anledning till reflektioner. Är du moderat sympatisör så är du välkommen med ett brev till min mail micael.glennfalk@roxx.se, jag lovar att hantera alla brev som ett brev mellan dig och mig, och lyfta dina frågor helt anonymt.
Breven är ett ovärderligt känselspröt för mig.

Om att gasa och bromsa i politiken

Känner du någon Vimmerby-politiker vars parti har bra idéer om sjukvården?
I så fall tillhör du de nära femtio procent av svenskarna som kan ange ett parti som har just bra idéer om sjukvården - andra hälften känner inte till något sådant parti...
Ungefär samma fördelning är det när svenskarna ska peka ut politiska partier som har bra idéer om friskvård...
(Källa: Kairos Futures långtidsstudie "Opinion Hälsa" som publiceras i april och som man släppt några lösryckta rader ur i ett nyhetsbrev.)

Att landstinget genom åren, ur ett Vimmerby-perspektiv, misslyckats med vårdutbudet är ställt utom all tvivel. Vi har gått ifrån att ha ett eget sjukhus till att ha en vårdcentral.
Vårdutbudet har fokuserats till Västervik och Kalmar och om nästa steg är att fokusera den till Linköping lär väl både Västervik och Kalmar få större insikt i hur vi har det som ligger lite bredvid.
Det är diskussion på nivån om vi ska åka själva eller få ambulans, hur många ambulanser det behövs etc.
Egentligen handlar det om vad vi får för vårdkvalité, hur snabbt och hur rätt den kommer till oss, och hur effektiv den är.

I min värld skulle jag vilja se större vårdcentraler i alla kommuners centralorter, som skulle klara 90 procent av alla de hälsoproblem som kan uppstå. Dessa vårdcentraler ska skötas av kommunerna så stora samordningsvinster kan göras med barn- och äldreomsorg samt skola.
Sedan skulle dessa kompletteras med stora regionala, statligt drivna sjukhus där alla experter fanns. För om jag blev allvarligt sjuk är det meningslöst att ta resan till vårdcentralen i Vimmerby, via Västervik, Linköping och därefter Karolinska.
Det räcker med Vimmerby och därefter Linköping.
Att ha en extra politikernivå i form av landsting tycker jag är slöseri.

Sjukvården tror jag, och det bekräftas också av undersökningar, är en mycket viktig fråga för svenskarna. I Vimmerby drevs sjukvårdsfrågorna hårt av forne chefredaktören och centerpolitikern Ingmar Karlsson, som slogs med namninsamlingar och spränglistor för Vimmerby Sjukhus.
I backspegeln får man ge Karlsson rätt i hans farhågor; Vimmerbys sjukvård har inte mått bra sedan neddragningarna började.
Om vi går så långt tillbaka i tiden som vid landstingssammanslagningarna; när norra och södra länet skulle slås ihop så sa min framlidne far när vi diskuterade politik hemma, att södra landstinget lovade att norra landstinget skulle vara helt orört och få samma prioritet som södra länet, trots att sätet var Kalmar.
Vi kan också se där att det inte blev så.
Säkert kan de mindre tätorterna säga samma sak när Vimmerby blev storkommun; löften som senare sveks.

Man måste förstå sammanhangen med offentlig- och privat service. Neddragningar leder till andra neddragningar och satsningar leder till nya satsningar. Börjar man montera ned så är det enkelt att montera ned ytterligare ett steg och ännu ett steg.
Ibland måste man montera ned, men viktigt är att man då samtidigt monterar upp. Att både bromsa och gasa. Det kallar jag att vara flexibel, förändringsbenägen och följsam mot omvärlden.

För att ett företag ska etablera sig i en ort måste man ha en service och andra etableringar en bit över toleransgränsen. Och den gränsen är ganska hög för ett företag, men låg för en politiker.
Jag tror att den långsamma avvecklingen av sjukvården i Vimmerby har lett till att den finns med i bedömningen av etableringar, som ett minustecken, precis som en skola i Djursdala finns med som ett plustecken när folk ska fundera på om man ska flytta dit.

Som blivande kommunpolitiker i Vimmerby vill jag se helheten, engagera mig i de viktiga strukturfrågorna oavsett om det gäller polis och sjukvård, som styrs från Kalmar, eller om det gäller bygdeskolor som styrs från stadshuset.
Jag vill ställa om, både gasa och bromsa, och anpassa, förändra och förnya.
Det finns andra sätt att tänka än de som nu praktiserats.
Vi måste få ett helhetsgrepp över Vimmerby kommun - "bypolitik" är inte enbart att slåss för sin egen by, det är att slåss också för sina närmaste grannar. Vad kan vi göra tillsammans? Kan vi dela kostnader, utbud, administration
Vi måste tänka nytt!

Bra beslut för jobben i Vimmerby

Nu slipper en lång rad småföretagare i Vimmerby tvånget att anlita en revisor.
I en tid då allt fler människor skaffar F-skattesedel, allt fler vill driva sina egna små företagslådor, allt fler vill styra sin tid, så är det ett bra förslag i tiden som bland andra Maud Olofsson (c) ska ha kred för.
Med flera småföretag i en bygd som Vimmerby är chanserna större att fler får jobb. Det är oftast lättare för hundra små 2-mansföretag att anställa en ny vardera (=100 nya jobb) än för ett större företag att ta in hundra nya.
Det ena utesluter inte det andra, men jag tror de flesta förstår hur viktig småföretagarverksamheten är för en liten kommun som Vimmerby.
Förslaget var från början större, omfattade företag med högst 83 MIO i omsättning. Nu har det krymps betydligt, säkert på inrådan också från bankerna som väldigt gärna vill ha revisorerna kvar i företagen. Och det kan man förstå.
Nu omfattar beslutet företag med högst 3 MIO i omsättning per år, högst 3 anställda och max 1,5 MIO i balansomslutning. Två av dessa tre kriterier ska vara uppfyllda om man ska slippa revisor.
I hela landet är det runt 250.000 småföretag.
Måhända att det inte är en stor fråga men jag tycker det har ett starkt signalvärde; Alliansen vill få ned krånglet och utgifterna för företagandet och framförallt småföretagandet. Här går Maud Olofsson (c) i spetsen på ett föredömnligt sätt. Sedan är det givetvis så att en revisor tillför kompetens i de flesta bolag, men nu är det upp till företagaren själv att avgöra det.
Jag har svårt att se att en (s) minister på samma post skulle gjort samma prioriteringar.
Regeringens beslut att slopa revisionsplikten för de cirka 250 000 småföretagen är en åtgärd för jobben också i Vimmerby.

söndag 28 mars 2010

Artikelserie Vimmerbys framtid del 3: Måste snygga upp infarterna

Turistkommunen Vimmerby behöver fräscha upp sina infarter!
Infarterna ger turisten det första intrycket.
Med risk för att jag sticker ut huvudet för långt vill jag påstå att vi knappast har en enda infart som är tillräckligt bra.

FRÅN VÄSTERVIK/FRÅN ARLARONDELLEN:
Kanske den bästa infarten idag, dock väldigt liten i formatet nu när trafiken kommer så långt ifrån som Åkeborondellen, vilket betyder att turister från Götebrg och Malmö, till ALV, också kommer det vägen. Det har blivit en hårt belastad korsning och det tål den.
Kommer bilen väl in på Lundagatan så möts turisten av ett Vimmerby med Gästgivarehagen, folkets park, villaområde, idrottsanläggningar och åter villaområden innan man når Kohagsområdet och ALV. Den vägen är en fantastisk liten uppvisning av vår trevliga stad, helt klart!

Idag ställs blommor på refugen vid infarten och det är bra. Rondellerna är också, tillräckligt, snygga.
Nästa steg är att sätta en trädridå mot LBC. Efter Arlarondellen möts man av container och lastbilar och grushögar, man känner verkligen av industriområdet. När vägen från Åkebo och mot Arla nu blivit så snygg, men Arla och STG som snygga industrifasader och tomter, så borde en trädridå blockera insynen till LBC-fastigheten. Mellan Arlarondellen och infarten vid Björkbacken så tror jag turisten känner att han är på väg att åka fel, att åka ännu djupare in i ett industriområde. En trädridå är en enkel och billig lösning. Kanske en tujahäck som är vintergrön?

FRÅN STOCKHOLM OCH FRÅN VIMMERBY-VIAKDUKTEN:
Från Stockholm möts man av en tråkig lukt från reningsverket, nåt som aldrig uppenbarligen går att få bort. (koskit hade kunnat passa in...) smen ändå är infarten ok till viadukten. Men därefter är det inte bra. Kommunen har placerat ut mycket blommor och ju fler desto bättre. Västervik är ett stort föredöme! Dock borde det vara lika mycket åt andra hållet också.
Men när vi närmar oss järnvägen ser vi både på vänster och höger sida en märklig syn: kommunens gamla förråd och upplag, skräp och grushögar och på den högra sidan Odal-hallen, ful plåt och fult klotter. Detta borde åtgärdas. Jag hörde nyligen ryktats att en tidning tidigare utnämnt Vimmerbys infart till en av landets fulaste "besöket på Astrid Lindgrens Värld var toppen men infarten till Vimmerby..."
Vad som också sas var att en detaljplan för kv Gäddan (Bilteknik-kvarteret) ska upp till beslut och förhoppningen är givetvis att man tar tag i hela området. Det intryck turisterna får på väg till ALV från Stockholmshållet och Åbro-viadukten är inte bara "industriområde" utan också skräpigt, fult och en stad på nedgående, på utdöende.
All inflyttning börjar med ett besök. Få flyttar dit man aldrig tidigare varit.
Vilken reklam ger den infarten "Vimmerbyallén" för Vimmerby som en framtida bostadsort för turisten?
Vi måste börja se Vimmerby som en helhet, och vi måste försöka höja lägstanivån på alla områden. och i alla tätorter.
Jag hoppas kunna medverka med en rad förslag i den allians-majoritet som vill ta plats i fullmäktige efter årsskiftet.
Utseendet och intrycket av Vimmerby, ja hela kommunen, är i högsta grad en politisk angelägenhet.

lördag 27 mars 2010

Pensionärer i Vimmerby - nu får ni sänkt skatt!

Så kom då Alliansens skattesänkning för pensionärerna, den tredje i ordningen.
Pensionärerna i Vimmerby kan se fram mot mer pengar i plånboken från 1 januari 2011.
Alliansen har på bara en mandatperiod sett till att svenska folket generellt sett fått mer i plånboken, från arbetande ungdom upp till pensionärerna.
De skyhöga sjukskrivningstalen som höll på att knäcka inte bara svensk ekonomi utan också de drabbade själva, har brutits och tagits ned till rimliga nivåer.
Långtidssjukskrivna och sjukpensionärer har blivit sedda och utanförskapet har bekämpats. Alla ska få en möjlighet att ta sig in på arbetsmarknaden igen.
Ett imponerande Alliansarbete under en ännu ej avslutad mandatperiod.
Den tredje skattesänkningen för pensionärerna är omfattande. Du kan läsa hela förslaget, som kom nu i eftermkiddag, här.

Cykelvägen och centerpartisten

Cykelväg förbi centerpartistens cykeluthyrning i Vimmerby?
Debatten har rasat mellan paret riksdags/landstingskandidaterna Annika och Peter Högberg (s) och Ingela Nilsson-Nachtwei/Peter Fjällgård (c) på deras respektive bloggar.
Ingela och Peter har blivit trampade på tårna av paret Högbergs sedan Ingela förespråkat en cykelväg utmed Bysjövägen till Ulriksdalsvägen.
Och Annika och Peter har dålig koll på om Ingela hyr ut cyklar eller inte (vilket hon inte gör längre.)
För om hon gör det, så tycker Högbergs att man pratar i egen sak när man vill ha en gång- och cykelväg förbi dem och ut till Ryttargården och Golfakademin.

Det är principiellt synd när en i och för sig viktig fråga genast kommer att handla om vem som har mest nytta eller inte. Det skulle innebära att jag inte kan förespråka privata dagis bara för att jag äger en fastighet som hyr ut till sådan verksamhet.
Hoppas att Annika och Peter inte kör den misstänkliggörande debattekniken framåt för då får man börja gräva och ha sig, och sedan ska skit kastas fram och tillbaka, och det för inte några frågor framåt i det Vimmerby jag tror vi alla älskar och vill väl.

Sakligt pekar Ingela på en viktig sak: trafiksäkerhet för våra barn. Viktigt!
Men det finns också en annan vinkel: området är kanonfint att utveckla som ett stort fritidsområde i Vimmerby. Idag finns hästsporten rikligt representerad, men också golf, orientering, skogsvandring. Kanske man kan titta på hur man mer kan uteckla detta område, så nära skola och tätort? Kan det bli fler lantligt belägna bostäder? Fler aktiviteter? Områden för utomhuskonferenser som NCU nu etablerat?
Det finns säkert fler idéer - i det perspektivet kan cykelvägen handla om nåt, och bli ännu mer motiverad, annat än att just en centerpartist bor bredvid den.

Fotnot: OM vi ska ha en avdelning "politiker talar i egen sak" skulle jag vilja föreslå att jag som pimpelfiskare vill att kommunen skapade och bekostade ett konstfruset islager, ungefär 10 centimeter, på sjön Nossen året om så jag kunde utöva min sport i badbyxor och med flippertofflor framöver. Jag kan tänka mig finansiera det hela med att vi pimpelfiskare betalar 100 kronor per deltagare och tävling, vilket vi gör idag, och med avgifter för halkbanekörning om nu inte Vimmerby Halkbana ska vara kvar sedan den tjänat ut. Två flugor i en smäll! (Observera alla politiker, det i kursivt här är ett försök till skämt.)

Vimmerby får halvtidsanställt oppositionsråd?

Den arbetsgrupp kommunfullmäktige i Vimmerby tillsatte för drygt ett år sedan, med uppgift att ta fram en ny politisk organisation till kommande mandatperiod, har nu lagt sina förslag till partigrupperna.
Gruppen, sammansatt parlamentariskt där alla KF-partier ingår, har formellt Leif Larsson (c) som ordförande men efter hans sjukskrivningen har den letts av kommunfullmäktiges ordförande Leif Carlsson (m), som nu engagerar sig hårt för att få fram beslut i frågan och följa tidsplanen.
Nytt är att antalet politiska uppdrag i kommunen minskar rejält.
Målsättningen har varit att stärka kommunfullmäktiges makt och minska kommunstyrelsens och till viss del nämndernas.
Här några axplock ur förslaget som nu diskuteras i partigrupperna:
- Kommunstyrelsens arbetsutskott ska helt försvinna.
- Kommunstyrelsen ska minskas till sju ledamöter.
- Vi får ett halvtidsanställt oppostionsråd - det blir i så fall andra vide ordförande i kommunstyrelsen.
- Nämnder slås samman.
- Generellt ska nämndernas antal politiker minska.
- Arvoden justeras och ska utgå i viss procent av en riksdagsmans lön.

Bra principer
För egen del tycker jag förslaget i huvudsak är bra.
Man kan i och för sig fundera på varför en andre vice ordförande ska vara halvtidsanställd, men det är en viktig princip som jag stöder. För en väl fungerande opposition måste en person kanske lägga en halvtid för att kunna sätta sig in på djupet i beslutsfrågor. Demokratiskt är det en viktig princip att den möjligheten ges.
Både politiker och tjänstemän ska granskas, och att oppositionen har en viktig roll där är uppenbart.
I så fall får Vimmerby sitt första anställde oppositionsråd efter årsskiftet.
Jag ser det också som viktigt att det blir två personer - ett heltids kommunalråd och ett halvtids oppositionsråd - som kan balansera byråkratin i stadshuset.

KF får mer makt
En annan viktig princip, som också Leif Carlsson påpekat, är att kommunfullmäktiges makt stärks. Fullmäktige får möjlighet att sätta till beredningar med direkt inslag av de sittande ledamöterna, vilket är mycket bra. Idag riskerar fullmäktige att vara en instans som klubbar igenom beslut utan att ledamöterna kan föra en framgångsrik påverkan.
Att nämnderna decimeras tror jag det blir diskussion om. Inte för att politikerna vill försvara sin plats, det vore olyckligt, utan för att arbetsbördan i vissa nämnder är stor.
Men meningen är ju att fullmäktige ska ta över en del av nämndernas arbete och tillsätta egna beredningar. Lyckas detta kan det enligt min åsikt bli riktigt bra.
Detta kan ju också vara ett första steg till att helt ta bort nämnderna (de utan myndighetsutövning) - det däremot, tror jag inte på.
En nämnd som bildningsnämnden, som hanterar skolan, måste kanske vara en alldeles egen nämnd eftersom ansvarsområdet är så stort.
Kanske är det så att den nya organisationen man föreslår är så långt man kan gå? Framtiden får utvisa detta.
Först ska Leif Carlsson, som driver frågan nu, ha fram den till beslut vilket inte visat sig helt lätt när alla ska vrida och vända, och framförallt diskutera, förslaget.
Det finns anledning att återkomma framöver.

Grattis Astrid Lindgrens Värld och Turistbyrån

Stort grattis till Astrid Lindgrens Värld och Vimmerby Turistbyrå!
Båda framröstade till förstaplats av besökarna själva, barnen, på två olika hemsidor för barnturism.
Och det är ju som pristagarna själva påpekar mycket mera värt när det är mjust besökarna själva som röstat.
ALV tog priset för fjärde gången på barnsemester.se. Det är urstarkt! Verkligen en stor prestation. Man har också konsekvent gått vidare med sitt kvalitetstänk och nu infogat också matupplevelsen där. Det visar att varumärkesbyggande lönar sig.
Vimmerby Turistbyrås medarbetare har under flera år varit och nosat på förstaplatsen som Bästa Turistbyrå. Nu slog det till. Medarbetarna, där några är riktiga ankare, har fortsatt gjort ett bra jobb och nu har det prisats välförtjänt.
Vill också understryka att Turistbyråns utbud idag är komplext; allt ifrån att lämna ut nycklar till någon stuga på landet, till att informera och boka aktivitet. Det kräver stor kunskap, flerspråkighet och en bra attityd.
Just attityden och den servicevilja medarbetarna har är ett föredöme i Vimmerby; de ser hela tiden till kunden och det är själva kärnan i värdskapet.
Jag vill också ge förre turistchefen Christina Thorstensson en eloge för sitt tidigare arbete på turistbyrån, ett arbete som nu Birgitta Bergqvist tagit över och fortsatt med egna idéer.
Jag är inte så säker på att det kommunala näringslivsarbetet ska ligga på samma förvaltning som turismen. Turism- och näringslivsarbete är två helt skilda saker och fokus på turismen kan bli mindre. Men det är en annan historia som jag får återkomma till.
Nu glädjer vi oss med medarbetare och ledning på Turistbyrån och ALV!

torsdag 25 mars 2010

Bra klargörande om RUT av Almega

I Vimmerby agiterar socialdemokraterna Annika Högberg och Helene Nilsson i RUT-debatten (reformen om hushållsnära tjänster) att det är höginkomsttagare som använder RUT-avdraget.
I TV:s Agenda sa man att det enbart var 6 promille låginkomsttagare bland dem som använde RUT.
Intressant då är givetvis definitionen av "låg- och höginkomsttagare" - hur mycket ska man tjäna om man är det ena eller det andra?
Så här skriver Ulf Lindberg, näringspolitisk chef på Almega i en artikel som publicerades för 10 minuter sedan via mailen:
"Av de 92 465 personer som använde RUT-avdraget år 2008 har 22 338 personer (24,2 procent) en månadslön på högst 16.400 kr, och 26 993 personer (29,2 procent) en inkomst på 40.900 kr/mån eller mer. Bland dem med löner mellan detta spann använde 43 134 personer (46,6 procent) RUT-avdraget. Detta, som Almega presenterade i februari, är fakta utifrån SCB’s egen statistik.
Agenda gör i stället antaganden om sammanlagd hushållsinkomst för de sammanboende där någondera parten använder RUT-avdraget. Det är svårt att se det rimliga i detta synsätt, som för tankarna till den sambeskattning av äkta makar som avskaffades i början av 1970-talet.
Agendas gruppering av hög- medel- och låginkomsttagare ter sig också ovanlig, där personer med en lön på mellan 25 000 och 30 000 kronor i månaden blir definierade som höginkomsttagare."


Bra att veta vad man talar om för tal. Läs hela hans mycket klargörande artikel här.

Individuell bedömning ger rätt kostnad

Om Vimmerby kommuns socialförvaltning gör en individuell bedömning om hur mycket du som äldre ska få städat - kan det tolkas som "en neddragning av städning hos äldre"?
Det gör Vimmerby Tidning i en rubrik i lördagens tidning och är man inte uppmärksam som läsare - eller om man som socialdemokrat är ute efter att påvisa neddragningar - så läser man det rubriken säger.
Omsorgsförvaltningen har som regel gett alla städning varannan vecka hittills.
Jag frågar mig: varför då?
En ensam 90-åring i ett hus kan omöjligt behöva städning av hela sitt hus varannan vecka?
Lika lite som hon behöver tre potatis, två pannbiffar, en deciliter sås, en deciliter lingon och två deciliter sallad till lunch.
Det omsorgsförvaltningen gjort nu och som redovisas i VT är att erbjuda städning var tredje vecka till "nyinskrivna", mot tidigare varannan.
Min fråga: varför då?
Varför har alla det behovet?
Är det en neddragning?
Svaret kommer i nästa andetag i VT:"...hon tillägger att det alltid handlar om en individuell bedömning. Är man i behov av städning oftare än var tredje vecka ska det gå att få."
Uttalandet kommer från Elisabeth Lago-Nilsson, (kd) ordförande i Omsorgsnämnden, och det lilla jag känner henne är positivt; hon är engagerad och har energi. Brinner för sin frågor.
Dock borde hon inte framfört det till VT (om hon nu gjort det så det inte är reporterns egen tolkning) som att "omsorgsnämnden måste spara" - en individanpassning är inget sparande, det är att skräddarsy sin service och det är det allra bästa!
Kommunen ska ha "rätt service till rätt kostnad" - varken mer eller mindre. Om Omsorgsnämnden kan genomföra en individuell prövning så långt möjligt är det allra bäst.
Som sagt: alla orkar inte äta de generella matportionerna. Och en del kanske inte blir mätta.
Kanske man kan få högre kundnöjdhet och rätt kostnad genom att individanpassa mer?
Jag tror det är så.
Och det är en viktig fråga, tycker jag, för fler kommunala instanser än Omsorgsnämnden.
Hur ökar vi graden av kundanpassning i Vimmerby kommun?

(Texten ovan är den ursprungliga versionen av insändaren i VT idag, som tyvärr dock blivit nedstruken av redaktionen och på så sätt tappat lite av sitt innehåll.)

onsdag 24 mars 2010

Vem är lägst och vem är högst?

Debatten om reformen Hushållsnära tjänster, RUT, biter sig fast och blir sannolikt en valfråga. Jag trodde i min enfald att det inte skulle bli så.
Grunden är givetvis ideologiska skillnader.
Inte minst inläggen på denna blogg visar, typ "vem vill städa åt någon annan, i någon annans hem?", att det finns motstånd mot vissa yrkesgrupper.
Jag har så svårt att se detta.
Själv äger jag en restaurang och ett hotell.
Jag har inga problem med att åka hem med mat till någons hem, duka upp, servera och ta hand om disken efteråt. Inte heller min personal.
På denna blogg skriver signaturen Usain:
"ROT är helt ok, men med RUT är det svårare. Sammantaget ger förmodligen RUT ett positivt bidrag till ekomomin, men på den sociala/moraliska sidan blir det tveksamt. En ROT-hantverkare känner inget underläge i att arbeta i ett hem, snarare tvärtom har de en hög svansföring och det är tillfälliga inhopp. Med RUT kommer det gamla herrskap-tjänstefolkproblemet fram och pigdebatten. Det är lite för privat att städa i en annans hem och "pigan" är klart den svagare parten. Så frågan är om man med mina skattemedel ska subventionera hemstädning? Är du för fin att ta hand om din egen skit frågar sig nog mången skattebetalande arbetare? Vem som vinner i valet -10 på den frågan återstår att se. "
Utifrån detta resonemang kan vi inte ha ett enda serviceyrke i landet.
Hemtjänsten kan inte finnas - du betalar ju faktiskt för den ur din egen plånbok när du betalar skatt. Men det ses inte så.
Catering, restaurangservice kan inte finnas - du får din middagsdisk uppdiskad ("lite för privat?") - och betalar för den ur din egen plånbok. Men om du betalar till en restaurang är det annorlunda.
Vad händer med alla de bilrekonditioneringsföretag som "städar skiten" ur din egen bil? Mot betalning. Är inte din bil, ditt kök, din diskho lika privat?
Innebär vänsterideologin att vi inte ska betala för något enda i vårt privata hem, och att den som utför det inte har ett värdigt jobb, ja då ska hela omsorgssektorn omprövas.
Varför ser inte vänsterns folk att de betalar ur egen ficka även när utövaren betalas med skattemedel? Hemtjänsten är väl i högsta grad privat! Man är ju inpå kroppen på sina kunder.
Var är skillnaden: betalningen, utförandet, leveransen, företagsformen?

En annan vinkel:
Om jag köper ett frimärke - är det inte mina pengar längre då?
Svaret är att det är mina pengar tills brevet levererats, först då tillfaller pengarna posten. Visst har Posten pengarna i handen, men jag kan rättsligen kräva dom tillbaka.
Enda undantaget till denna princip är offentliga sektorn. För till den måste jag betala vare sig jag får tjänsten utförd eller inte. Det kallas solidariskt betalningsansvar för vår gemensamma välfärd, och jag kan förlika mig med detta. Pengar är inte allt i världen, och folk gör så gott de kan.
Men även den som betalar så lite som 100 kronor i skatt på ett år vill ha ut något för den hundringen. Att de som betalar 100.000 i skatt på ett år vill ha ut något för detta är självklart.
Ideologiskt skiljer vi oss här, tror vänstern, och menar att den som betalar lite i skatt är nöjd med offentliga sektorn och den som betalar mycket skatt, är missnöjd.
Så är inte fallet. Samtalar man med vanligt folk så tycker de verkligen att prestationen generellt inom sjukvård, omsorg etc inte är prisvärt i offentlig sektor (skiljer sig också mellan landstingen, exempelvis mellan småstad-storstad) , medan de tror att den skulle vara det i privat sektor. Antalet mänskliga misstag är procentuellt nog lika stort i båda driftsformerna.
En lyhörd politiker måste dra en slutsats och erbjuda både ock för att se om konkurrensen kan dra upp prisvärdheten hos båda.

Statskapitalism
En höginkomsttagare förlikar sig med att hon får betala 60% i skatt och mer, om hon får något för pengarna.
Av någon outgrundlig anledning vill inte vänstern detta, man vill ideologiskt ha ett enda alternativ och prisvärdheten ska inte bedömmas av kunden, utan av politiker som taxerar ut priset utefter kostnader, inte utefter prestation.
Detta är den stora skillnaden mellan blått och rött och den är helt avgörande för allas välfärdsutveckling, även de röda väljarnas.
Sätter man in detta resonemang i RUT-debatten finner man att skälet till att vänstern säger nej är just att man vill ha in RUT-pengarna till staten, som ska bestämma vad/vilka tjänster som ska utföras och till vem. Utan konkurrens.
I debatten tar man till argumentet att "ingen vill utföra jobb i någons privata hem" - trots att det sker idag i offentliga sektorns regi.
Det handlar inte om "arbete i privata hem", det handlar om något jag vill kalla för statskapitalism: makt åt en politik- och byråkratorganisation som inte konkurrensutsätts och inte är kundstyrd. Privata alternativ kan blottlägga skillnader i utövandet, i ledarskapet, i ägandet, i medarbetarinflytandet - därför säger vänsterideologerna nej.
Någon som drar paralleller till Kina och Googles kamp där...?
Något vänstern inte förstått är att marknaden är kundstyrd. Så i diskussionen vem som är lägst och vem som är högst så är svaret många gånger att kunden står högst.
Och om diskussionen handlar om ett företag så är det det kompetens- och viljestyrt vem som är högst eller lägst.
Det skulle gynna alla om också offentliga sektorn kom in under marknadens villkor.

tisdag 23 mars 2010

Agendas RUT-siffror ifrågasatta

I Vimmerby träter centern och socialdemokraterna om vilken nytta hushållsnära tjänster (RUT) gör.
För egen del har jag för länge sedan förstått de positiva effekterna med RUT, debatten på denna blogg får vila ett tag.
Dock med följande lilla klarläggande:
Agenda "avslöjade" för några dagar sedan att det bara var 6 promille av låginkomsthushållen som nyttjade RUT, dvs hushållsnära tjänster.
Vad man inte talade om var att man räknade inkomster under 10.000 kronor i månadslön som "låginkomsttagare". Och den gruppen är ju verkligen promille-liten.
Jag tycker det är märkligt att hushåll med den låga inkomsten över huvudtaget kan köpa hushållsnära tjänster, ens för halva priset.
En bra länk till en berättelse i DN hur Agenda räknade finns här. Och också vilket dåligt exempel det var.

Låt andra bygga vårt nya äldreboende

Vimmerby ska få ett nytt äldreboende.
Nej förresten, två nya. Ett också för demenssjuka.
Planen är att lägga ett på cirkusplatsen vid Lundgatan-Storgatan och ett på Karlbergstomten, utmed Stångågatan.
Jag tycker att båda placeringarna kan diskuteras.
Har någon frågat de äldre var de vill bo?
Om inte så bör det göras omgående så man kan planera ett äldreboende utifrån kommande hyresgästers önskemål så det inte blir som det varit tidigare i Vimmerby: stora nyheter får folk till morgonkaffet i Vimmerby Tidning.
Utan att ha nåt att säga till om.

Jag ska inte komma med förslag på placering, istället vill jag gärna höra vad pensionärsorganisationerna föreslår.
Det som nu är viktigt är att inte kommunen budgeterar några pengar att bygga, förrän man vet vem som ska bygga.
Vi måste få ett nytt "tänk" i stadshuset; första frågan måste vara "kan någon annan än kommunen delta i detta?"
I så fall är svaret: ja, någon annan kan bygga och äga fastigheten.
Lägg ut en offertförfrågan så får vi se.
I samband med offertförfrågan bör också kommunen få in en offert på vad hyran 10 år fram i tiden kan bli. Då har man med all säkerhet större möjligheter att skapa en kalkyl som håller, än vad hitills varit fallet. (Hade kommunen gjort så med gymnasieskolan tror jag den blivit bättre. Och billigare.)


Båda äldreboendena borde ut på offert, och offerten ska avse hyran de första 10 åren.
Kommunen gör ritningen och ser till att huset/lägenheterna/området byggs precis så bra som pensionärsorganisationerna vill.
Därefter kan vi jämföra offerten med vad det skulle kosta, driftsmässigt, att bygga själva.
Jag tror det är till vår fördel att hyra äldreboendet.


Just denna principfråga: att först kontrollera alternativen till den kommunala insatsen är något jag kommer att driva i kommunfullmäktige efter valet.
Jag vill också driva frågan om ökat inflytande för intressegrupper. Över 25% av väljarna är 65 år och äldre. Det är en grupp som borde få vara remissinstans till kommunstyrelsen i sina egna frågor. Också hembygdsföreningar och intresseorganisationer i de små tätorterna borde få den statusen - i båda frågorna har jag tidigare redovisat min ståndpunkt, se etiketten "Mina Valfrågor".

måndag 22 mars 2010

Glashuset, Högberg, glashuset!

Kan inte undvika att replikera till Peter Högbergs (s) tidigare inlägg på sin blogg där han raljerade över att moderaterna i Vimmerby hade så få kvinnor med på sin fullmäktigelista.
"Gubbparti" tyckte Högberg.
Det är alltid roligt när nån som sitter i ett glashus gör nåt kul.
I fredagens VT man man läsa rubriken "Socialdemokrati inget för kvinnor" på Mariannelundssidan.
Man lyckades få bra fördelning mellan öst och väst men inte mellan man och kvinna, kan man konstatera efter att ha läst artikeln och jag raljerar inte. Det ÄR svårt att få varannan damernas och få föryngring. Högberg ska veta att den ambitionen är mycket hög hos moderaterna, men vi lyckades inte fullt ut till detta val.
Inte heller (s) i Eksjö kan jag konstatera.
Det blir väl att plocka fram kvasten och sopa upp glaset, Peter?

Om två år är vi skyldiga 50.000 per röstberättigad i Vimmerby

I vår tar Vimmerby kommun en ny budget.
Den budgeten ska de politiker som väljs i höst verkställa 2011 och leva med.
Upplåningen var 2007 totalt 200 miljoner kronor.
2008 steg det till 290 MIO och 2009 till 330 MIO.
Nu ska nya lån tas upp till nya åtaganden.
2010 ska ytterligare 65 MIO i nya lån tas upp, 2011 80 MIO ytterligare och 2012 75 MIO ytterligare.
Efter två år i den nya mandatperioden kan vi redovisa lån på 605 miljoner kronor i Vimmerby kommun. På 6 år har lånen tredubblats. OM man gör planerade satsningar.
Den ränta kommunen idag betalar varierar upp till 4,79%, eftersom man låser det mesta blir det så. Nya lånen man tar upp 2010 kommer sannolikt till en historisk låg ränta, liksom de 90 MIO som går ut och som ska omplaceras. Möjligt att den totala räntan minskar.
Många bedömmare räknar med låg ränta både 2011 och 2012, och i EU:s beröm förra veckan till Sveriges finanser, varnades just för att gå ur de allmänna stimulanserna för snabbt. Låg ränta är ett kraftfullt stimuleringsverktyg.
Låneskulden är ändå för hög i Vimmerby. Det är en otäck ryggsäck att bära på för kommunen. Om vi slår ut 200 MIO i skuld på 12.000 röstberättigade i Vimmerby kommun blir det 16.666 kronor i skuld vardera 2007. Men 2012 har den skulden växt till 50.000 kronor per röstberättigad invånare exklusive ränta! Om räntan höjs till det dubbla om några år, inte alls omöjligt, ska vi lägga åtskilliga tusen kronor till det beloppet.
Exempel: på 600 MIO och snittränta på 2,5 % idag (så låg är den inte, tyvärr) så betalas 15 MIO i ränta. Men blir den det dubbla, 5%, så ska vi betala 30 MIO i ränta. Det är 2.500 kronor per röstberättigad och år .En mycket kraftig ökning på sex år om planerna verkställs.

Ska vi inte satsa?
Försvaret från tidigare politiker har varit: Men hur ska vi möta kraven i omsorgen och skolan?(s) säger blixtsnabbt utan att tänka: skattehöjning!
Rätt svar är: Prioritering! Vi måste se till HELA kommunens kostnadsmassa och fråga oss vad som är viktigt. Varje nämnd kan inte längre sitta och besluta om sitt, övertrassera och spara.
Det blir konstigt till och med för skolfolket när man kan övertrassera med 3 MIO på gymnasiebyggnaden men inte har 400.000 kronor till baracker på Vimarskolan så lågstadieeleverna ska få gå i provisoriska lokaler i högstadiet i höst.
Någon eller några måste ha grepp på helheten.
Det bästa och effektivaste sättet att spara pengar i en verksamhet är - arbetskraft. Tycka vad man tycka vill, men det är arbetskraften som kostar mest pengar. Samtidigt är det arbetskraften som utför nyttan, det man får betalt för. Så konststycket är att vara effektiv i utförandet av nyttan.
I Vimmerby kommun leder detta resonemang alltid till att man ska spara pengar på arbetskraft ute i organisatioerna, men inte i administration. Man tar inte hänsyn till var kunden upplever nyttan. Baracken på Vimarskolan motsvarar en tjänst. Den ska inte tas bland Vimarskolans lärare (även om man också där prövar sin effektivitet dagligen) utan den ska tas i skolans administration, så långt bak som möjligt från eleverna, kunderna.
Går inte det ska man slå samman administrationen i större "regioner" för att se om den kan bli billigare.
Och ytterligare: måste allt göras? Måste alla rapporter och möten hållas? Kan delegeringen bli mer omfattande? Need to do or nice to do? Någonstans i toppen på pyramiden måste det sitta någon eller några som har ett helhetsgrepp.
Om skatteunderlaget minskar med utflyttning måste kostnaderna minska. Väldigt enkel matematik. Politiker måste bry sig om detta faktum.

Jag säger ja till nytt äldreboende för det måste vi ha till våra gamla, jag kommer också att föreslå satsningar i omsorg och skola - men jag kommer också att rikta krav på finansiering, effektivare organisation, minskade administrationskostnader.
Vi måste gasa (fler jobb i näringslivet) och vi måste bromsa (var i kommunen tillverkas kundupplevd nytta?). Innan man över huvudtaget tänker på alla satsningar i budgeten i vår - börja med att öka det ekonomiska utrymmet genom att skära i administration och hitta samarbetspartner kring det som tvunget måste göras.

torsdag 18 mars 2010

Grattis Rein till Årets Vimmerbybo!

Grattis till Rein Soowik, Årets Vimmerbybo, du energiske man som hela tiden har massor av idéer och hela tiden är på språng.
Kul att du fick en utmärkelse eftersom du gjort så mycket för Vimmerby, inte minst skapat Sagobyn tillsammans med Tommy Isaksson och Per Jalminger.
Du är väl vård titeln, Rein!

Utförsäkringarna: Dax att pendeln slår tillbaka

Peter Högberg (s) Vimmerby frågar om jag stöder socialförsäkringsminister Christina Husmark-Pehrson (m) i hennes uttalanden på ekot, att utförsäkrade arbetssökande som inte klarar sin försörjning ska gå till socialen.
Ni kan lyssna på inslaget på Ekot här.
Utan att förstå exakt vad socialministern avser i varje enskilt fall, så kan jag inte acceptera att folk som bevisligen är sjuka, där läkare så bedömt, inte får utlösa sin försäkring de betalat till, sjukförsäkringen.

Nej Peter, jag stöder inte detta. Jag reagerar mot detta. Man kan inte slussa folk fram och tillbaka medan man sätter ett system i bruk. Det är fel. Systemet ska vara i bruk. Jag känner människor som absolut inte är arbetsföra utan fårse fram emot sjukpension, som ändå tvingas till arbetsförmedlingen där de inte kan konkurrera om några jobb.
Alliansen har absolut rätt ambition att få ned sjukskrivningstalen, men pendeln riskerar att slå för långt. Den måste tillbaka nu, försäkringskassans tjänstemän måste få en annan instruktion, vi måste lita på läkarna.
Tyvärr är det en slapphet som varat under tidigare mandatperioder som stegrat sjukskrivningstalen till orimlig nivå. Det var bra att Alliansen vågade ta tag i frågan. Kostnaderna var orimliga.
Men nu är det dags att dra i bromsen; sjuka människor blir inte friskare av vare sig arbetsförmedling eller socialbidrag. De bör ha vård och inkomst från sin försäkring. En ny instruktion måste fram.

Artikelserie: Vimmerbys framtid 2 MELLANRUMMET och JOBBEN

Vi ska vara stolta över mellanrummet i Vimmerby.
Vi ska utnyttja det - men det behövs mer för att vi ska få fler att bo i kommunen.
Det behövs jobb.

Stockholm blir större, tätare.
Linköping blir större, tätare och mer svårnavigerat.
För en barnfamilj, för en pensionär är svårnavigerade, täta städer med avstånd trots att man hela tiden är inom staden, inte attraktiva i egentlig mening.
Jag är övertygad om att människorna helst vill bo i städer med mellanrum, men ändå med närhet.
När man bygger täta städer bygger man på höjden. Man bygger tätt. Ett helt fotbollslag ungar ryms på de fyra första våningsplanen av tolv i den täta staden.
Ändå har mamma och pappa långt till dagis, långt till arbete och långt till vänner och bekantskapskrets.
I staden med mellanrum är det inte tätt mellan bostäderna men heller inte långt till jobbet, skolan, dagiset, fotbollsplanen och vännerna.
Att ungdomar flyttar till den täta staden beror på att där finns deras utbildning.
Att medelålders gör det beror på att där finns deras jobb, och jobb för båda.
Att de gamla gör det beror på att där finns deras barn.
Det är skälet till att många flyttar dit de egentligen inte kommer att trivas så bra.

Lösningen

Lösningen ligger i att bygga en identitet i den lilla staden, en unikitet som attraherar.
För det första måste den lilla staden vara charmig.
Det innebär att man inte kan göra vad som helst byggnadstekniskt, inte heller vad som helst med gator. Skapar det charm att bygga uteserveringar i impregnerad gran halvvägs ut i gatorna? Kan man bygga betongklossar ett stenkast från torget - blir staden charmig då?
Att varva nytt och gammalt är helt ok, men man måste ändå göra det med charm.
Ett exempel på charmigt, nytt hus är Vimarhems hyreshus i korsningen Bondebygatan-Storgatan-Ringvägen (nära Källängsparken). Just det hyreshuset är ett tillskott till charmen.
Ett likadant byggs nu vid varmbadhuset. Vimarhem gör ett bra designval tycker jag.
På motsvarande sätt är gamla Sandrahuset (nuvarande Harrys) en belastning för stadens charm.
En annan viktig del är invånarnas känsla för sin stad. Istället för att politikerna slår ifrån sig invånarnas synpunkter ska man ta dom till sig. Mångfalden, och lyhördheten hos beslutsfattare, skapar delaktighet. Delaktighet skapar känsla.

Vad fattas?
Om vi nu har charm och unikitet i vår stad, Vimmerby, vad fattas då för att få folk att flytta hit efter utbildning och familjebildning? Vad fattas för att de unga familjerna ska komma tillbaka?Svar: Jobb!
Alla slag av jobb!
Upplevelser tror en del. Men om vi ser till Vimmerbys omland finns där gott om upplevelser för alla; från rockfesterna i Hultsfred till räkbåten i Västervik, från simhallen i Hultsfred till skidbacken i Kisa, från bad i Borstingen till bad i havet. Friluftsliv, idrottsliv, kultur och intellektuell stimulans.
Utan det fattas jobb!
Alla slags jobb!
Vi måste föra en lokal jobbpolitik och moderaterna i Vimmerby förespråkar ett aktivt ledarskap, både av kommunstyrelse, kommunalråd och ledande tjänstemän.
Jag tror inte Vimmerby Turism- och Näringsliv räcker så långt som vi vill. Bra att vi kan organisera servicefråghor till företagen i den organisationen, men jobb skapas i kontakter och nätverkande mellan näringsliv och offentlig sektor där politikerna måste vara närvarande och ha näringslivets förtroende.
Om politikerna saknar näringslivets förtroende, som de senaste fyra åren, stannar företagen på sina kontor.
Om politiker kallar till möten och man bestämmer att någonting ska ske, och det inte sker - ja då kommer man inte på fler möten. Förtroende byggs upp långsamt, men det rivs ned blixtsnabbt. Just detta har drabbat Vimmerby. Lösningen ligger i hur väl de lokala politikerna lyckas etablera framtidstro i den lokala företagssamheten, ett arbete de måste göra tillsammans med tjänstemännen i stadshuset. De sistnämnda inte minst viktiga.
Om pengarna prioriteras rätt så vi får en bra skola, en bra barnomsorg och äldreomsorg så borde vi få en tillväxt i både ekonomi och folkmängd.


Jordmån
Det mesta växer i bra jordmån. Den vill jag och nya moderaterna skapa i Vimmerby. Med tillväxt i företagssamheten så skapas fler jobb och mer skatteintäkter, som räcker till mer kommunal service.
Får jag väljarnas förtroende i Vimmerby kommun kommer jag att prioritera jobben i småföretagen och jag tror mig också veta hur de ska skapas; genom intensivt samarbete, på både politisk nivå och tjänstemannanivå, och genom en ständigt levande dialog med näringslivet.

Politisk paus: Pimpel-SM i Sälen i helgen

Bloggredaktören tar en politisk paus i helgen och åker tillsammans med ett 30-tal pimpelentusiaster från Kalmar län buss till pimpel-SM i Sälen.
Politik-snack byts mot fiskesnack och det är precis lika roligt som golfsnack. Ja, ni som är med och tävlar i olika föreningar vet hur det är; full satsning och allt i gott trim.
Tävlingen går på Tisjön, 50 cm is, 20 cm vatten på isen och 30 cm snö på vattnet, så det blir hårda pass både lördag och söndag.
Kommer att få uppleva hur det är att gå i slusch - issörja - men satsar självklart på vinst. (Precis som i valet i höst.)
Kommer jag åt bloggen ska jag rapportera, även om jag vet att det bara är ett fåtal intresserade och därför slutar jag inlägget här.

onsdag 17 mars 2010

Onda aningar om nya kylmatssystemet

Jag gillar inte koka/kyla-maten, dvs kylmatssystemet som ska införas i Vimmerby och som är ännu en stor miljoninvestering i kommunen.
Om Vimmerby bygger sitt nya, stora centralkök lär både barn i dagis/skola och åldringar få denna mat.
Jag har inte koll på alla siffror men har ändå en känsla av att detta inte är en bra utveckling.
En annan fråga som är relevant: har stadshuset koll på kostnaderna denna gång? Räcker de anslagna pengarna eller blir det en ny kalkylskandal?
Jag har stor respekt för kostnader men lösningen är inte alla gånger att göra som alla andra. Har det gjorts ett idéarbete? Har man stött, blött, mätt och kalkylerat andra alternativ?

Jag vill att man går åt andra hållet: lagar maten småskaligt, i mindre kök och istället skapar en flexibilitet där personalen kan arbeta både med olika saker, och i olika kök i kommunen.
Finansiering: jag har tidigare presenterat fördelningsmodellen som är att minska administration genom samarbete med andra kommuner, och öka resurserna i det operativa i vård, skola och omsorg.
Jag har en viss erfarenhet av köksekonomi genom en kommersiell restaurang. Råvaruinköpen är viktiga men inköpskostnaderna pressas av stora volymer och det har kommunen. Det finns också inköpssamarbeten som man tillämpar.
En annan viktig kostnadseffektiv åtgärd är flexibel bemanning; kan personalen vara flexibel, jobba på olika arbetsplatser, kan man sköta flera funktioner, fungera i olika yrken i köket? Detta sparar många lönekronor.
En annan fundering: kan inte matlagningen fungera terapeutiskt? Om man lagar mat i kök direkt i äldreboendet kan väl många gamla vara med? Jag känner till livsmedelsreglerna (flera är dummare än de gamla reglerna, faktiskt...) men jag menar att de gamla kan vara närvarande. Det måste väl skapa positiva känslor om de gamla hör fläsket stekas i pannorna, hör skramlet från köket och att det vankas platslagad mat.
Hur roligt är det att få en sciencefiction-version av en gammal mos- och pommesbricka inklädd i cellofan...?

Har som sagt inte koll på kostnaderna men det brukar vara så att det som är dåligt är dåligt oavsett hur billigt det är. Kanske koka/kyla-maten gör maten oduglig som föda (smak och kvalité) och då är till och med 10 öre för mycket.
Alltför många varnar för detta och eftersom Vimmerby kommun inte har något "varumärke" som reglerar hur kommunen ska satsa så tycker jag man avvaktar tills man har en större planering, en större bild av hur man vill kommunen ska vara profilierad.

Nu vet jag att de flesta moderater inte är ense med mig, och att klockan är fem i tolv.
Men fem i tolv är inte fem över tolv och många gånger kan man efteråt vara glad över att bromsen gick i golvet över huvudtaget.
Det finns för många frågetecken kring koka/kyla-maten: främst kvalité- och portionskostnad, att jag har en magkänsla av att detta inte blir bra och att vi får riskera göra om, och därmed ökade kostnader.
Ni som är insatta i ämnet får väldigt gärna kommentera och skriva er åsikt.

tisdag 16 mars 2010

Ja till övervakningskameror i Vimmerby

En ung man slog en flaska i huvudet på en förbipasserande, något äldre man, en kväll i Vimmerby. Flaskan krossades mot skallen. Hur det gick för mannen vet jag inte, men brottet rubricerades varken som dråp eller mord så offret klarade sig. Jag läste historien i Vimmerby Tidning, som refererade rättegången i tingsrätten. Domen för den unge mannen blev böter, 500 kronor. Jag reflekterade över att det var så billigt, faktiskt mycket billigare än mycket annat. För 500 kronor får man en nöjesbiljett till Cirkus, en billigare kavaj, en ulltröja av känt märke på rean. Ska det inte kosta mer att slå en flaska i huvudet på någon? Vad betyder en sådan dom presumtivt, d.v.s förebyggande?

En annan bild:
Morgon efter morgon under sommaren får vi se omkullvälta möbler, blomkrukor, papperskorgar tömda, pizzakartonger och annat i centrala Vimmerby. Jag har föreslagit att man sätter upp övervakningskameror på utvalda platser i centrum. Peter Fjällgård vill ha fler poliser och inte övervakningskamera, enligt kommentaren på sin blogg, läs den här.
För mig är det inte antingen eller, utan både ock. Men "fler poliser" innebär inte att de sitter uppe i Rådhuset med 24-timmarsbevakning. Fjällgård skriver att han inte vill sitta timmar och titta på film, det visar kanske hur lite han vet om och förstår hur en övervakningskamera fungerar. Men den är bra att ha när man ska fånga Anna Linds mördare. Vid sådana tillfällen är det ingen som pratar om "storebror-samhälle"

Jag förespråkar också att vi ska spara DNA på alla nyfödda. Det kravet tror jag kommer att få allt fler anhängare. Föräldrar till våldtagna barn är de första som bifaller förslaget. Övriga kommer väl först när polisen letar efter gärningsmän som attackerat någon nära...Vid tillfällen när 10-åriga flickor våldtas är det ingen som pratar om "storebror-samhälle" - frågar ni föräldrarna till flickan hade de gärna sett att det funnits DNA-arkiv på invånarna.
Att inte inse detta är att sakna viss förmnåga till inlevelse.

Lägger en motion efter valet
Nej, vi ska sluta och flumma och se på det samhälle vi lever i. Det finns ingen anledning att skydda brottslingar eller brott, istället ska vi hjälpa brottsoffren. Övervakningskameror i Vimmerby har ett presumtivt syfte; att vara hindrande. Och också ett utredningssyfte: att understödja bevisningen. Detta i sin tur har till syfte att göra den vanliga människan trygg och de som planerar eller utför brott mer otrygg.
Kommer jag in i kommunfullmäktige efter valet är detta en av de första motioner jag kommer att lägga.

måndag 15 mars 2010

Vimmerby Tidning och politiken

Jag vill passa på att göra reklam för Vimmerby-bloggarna (c) Peter Fjällgård/Ingela Nilsson-Nachtwei. De kommenterar ofta mina görande och det är kul.
Fjällgård är lite irriterad över att mitt debattinlägg i lördagens Vimmerby Tidning fick en halvsida, och han avviserar lika stora inlägg från vart och ett av de åtta nya namnen på centerns valsedel.
Uppenbarligen en bombmatta från centern. Kul! Det ser vi fram emot.
Han tyckte också mellan raderna att Kajsa Althéns uppsats om Vimmerby Tidnings ALV-bevakning på nåt sätt skulle ha att göra med det utrymme mitt inlägg fick.
Kul att centern och Fjällgård lägger kraft på detta och ser sådana samband. Skulle man möta de spekulationerna kan man väl undra vad centerns förre kommunalråd Carl-Axel Centerstig sagt till samma Althén om ALV-debatten i VT - det får vi väl läsa när hennes bok kommer ut.
I Vimmerby Tidning förde Centerstig ingen diskussion; det var första, andra, tredje och sålt vi plötsligt fick till livs med morronkaffet. Kanske var det han som höll i partipiskan hos centern...?
Som både varande och erfaren publicist kan jag nog se vad Alf Wesik gjort för bedömning och prioritering av allt det material han haft för att skapa en lördagstidning, och jag är bombsäker på att varken jag eller Fjällgård kan påverka hans slutliga beslut.
Jag tror helt enkelt att jag formulerat idéer som han tror läsekretsen kan ha intresse av att få läsa. Kanske också Wesik nappar på Ingelas epitet om hans tidning, "vimmerbyblaskan" - om jag satt som redaktionschef skulle jag givetvis fundera på om Ingela verkligen ville publicera sig i "blaskan".
Jag hoppas att både Ingela och Peter också kan formulera idéer från centerns sida. Även om deras företrädare inte lyckats under de fyra år som passerat - varken om torget eller annat - så är de hjärtligt välkomna nu.
Jag tror säkert att vi har, på var sina håll, idéer som vi gemensamt kan stötta i Allians för Vimmerby.

Om Vimmerby Tidning
Oavsett vad vi tycker om Vimmerby Tidning vill jag framhålla följande, och det har jag stått fast vid även som deras konkurrent:
- Vimmerby Tidning behövs i Vimmerby och vimmerbyborna ska vara tacksamma över att ha en egen utgiven publikation.
- Jag tycker dock inte att den behövs ensam, hade gärna sett att det funnits ett antal konkurrerande lokalredaktioner. Det hade bara skapat bättre och snabbare journalistik. Bra för dom, bra för läsarna.
- Det är bra om Vimmerby Tidning kan behålla minst 3 sidor lokalt material.
- Det är bra om lokal handel och lokalbefolkning kan slå vakt om sin tidning, använda sin tidning, aktivera sig och engagera sig i tidningen. Tidningen är ett viktig instrument för att skapa "bypolitik" - de digitala medierna via Internet (som blogg, twitter och chattar på hemsidor) räcker bara upp till en viss ålder och knappast det.
- För att nå de allra flesta behövs en lokal tidning och det arbetet gör Vimmerby Tidning bra. Som ensam tidning på orten kunde den göra som den ville egentligen. Istället har tidningen ambitioner som jag tror de flesta av oss skulle sakna om den inte kom ut. Man kan inte gilla all text, all redigering, alla bilder, alla rubriker men som lokaltidning har den bredd och djup, från familjesidan till sporten, Utslaget över tid speglar tidningen lokalsamhället bra; öppet och ärligt. Vimmerby Tidning öppnar spalterna för alla partier, vilket är bra.
- Tycker det är synd att de ledande politikerna inte använder tidningen mer - nu i valtider översvämmas tidningen av insändare från politiker och jag skulle vara mycket noga, som redaktionschef, att sortera och även slänga rena upprepningar från många politiker.
Det är ju också ett ansvar för oss politiker, att inte tjata igenom argument till oändlighet utan att också tillföra nytt.
Som om (c) nu ska komma med åtta halvsidor som Peter Fjällgård vill hoppas jag att det är lika många halvsidor med nya förslag man levererar.
Det handlar ju inte bara om att skriva, vilket många kan.
Det ska bli läst också.

Så vill jag utveckla Vimmerby

Med anledning av att jag nu tar klivet in på moderaternas lista i Vimmerby har jag sammanfattat ett antal ställningstatande.

Omsorg , inlevelse och tydlighet blir mina ledord i den lokala valrörelsen i Vimmerby.
Politikerna måste bry sig mer, ha mer inlevelse och kommunicera bättre . Jag vill stå för en förändring till det bättre i Vimmerbys lokala poltik, och ha öronen riktade mot folkviljan. Omsorg och prioritering av de kommunala skattepengarna är för mig centralt.

Här är några viktiga frågor jag vill ta med mig in i valrörelsen:
Näringslivsklimatet, arbetstillfällen – vi måste ha ett kommunalråd som aktivt jobbar ute bland människorna och företagen. Företag och organisationer är värda ett kommunalråd som kommunicerar med dem och gör det dagligen. Ett kommunalråd som kan representera, har erfarenhet av näringslivet och som kan jobba för kommunen på många olika plan, i olika nätverk både nationellt och lokalt, som återkopplar till näringsliv, organisations- och föreningsliv och inte minst media, så väljarna vet vad som händer. Ett kommunalråds engagemang skapar nya jobb! Nu behövs nya industriområden och också nya industrilokaler/industrihotell för uthyrning. Utan lokal kan ingen nystart ske. Vimmerby har större chans att få fler jobb med flera nya småföretag än ett större. De befintliga företagen måste känna sig uppskattade. Jag vill skapa Sveriges bästa kommun att driva företag i – nummer ett på näringslivsrankingen i landet är det långsiktiga målet!
Skapa en lokal 10-årsplan för tillväxt och välfärd – Vimmerby står utan långsiktiga mål och visioner. Jag vill att moderaterna och Alliansen tar initiativ till ett antal idémöten, tvärpolitiskt och brett i samhället för att sedan koka ned till ett visionärt mål vi kan sträva mot. Det ska innehålla stadsplanering, glesbygdsplanering, barnomsorg, skolor och äldreomsorg, rättssäkerhet, turism, föreningsliv och näringslivsutveckling, bostadsbyggnation bland annat. Alla frågor ska ventileras och slutsatser ska tecknas ned och omvandlas till ett långsiktigt handlingsprogram. Kraft att verkställa är mycket, mycket viktigt. Idag drivs frågorna snabbt fram av tjänstemännen, de hinner knappt förankras i samhället, än mindre hos politikerna, förrän de ska beslutas.
Landsbygdens och småorternas utveckling – de små orterna är en del av kommunens identitet, precis som Vimmerby är en del av Sveriges identitet. Vi kan inte slåss för Vimmerbys plats i Sverige utan att samtidigt slåss för våra småorters plats i Vimmerby kommun. Min ambition är att arbeta fram ett dokument där vi anger en lägsta nivå för en allmän service på de små orterna. Hur ska vi lösa barnomsorg, skolor, försörjning med handel, bensinmackar etc.? För egen del tycker jag kommunen ekonomiskt ska stödja en viss nivå i ett samhälle, under förutsättning att man kan skapa en samhällsförening som kan vara remiss – och förslagsinstans gentemot kommunen. Det sistnämnda är sannolikt inget problem. Människorna i de små orterna har ett stort engagemang som måste tas tillvara som en positiv kraft. Vimmerby är inte bättre än sin svagaste länk, vi måste bygga underifrån och brett.
Barnomsorgen – det måste finnas alternativa driftsformer av barnomsorgen i kommunen, kommunal, privat, kollektiv, föreningsdriven. Det skapar valmöjlighet för föräldrar och utvecklar alla barnomsorgsverksamhet i kommunen. Föräldravalet måste vara avgörande. Vi måste slå vakt om våra barnfamiljer, de måste få politikernas öra.
Äldreomsorgen – våra pensionärer måste erbjudas alternativa boendeformer. Vi måste ha äldreboende med olika slag av service; i hemmen (villor och lägenheter) , i äldreanpassade hyresrätter, i kommunala äldreboende med vård och omsorg integrerat. Jag tror många äldre vill bo centralt men ändå grönt. Äldreboende med service i centrala Vimmerby, gärna inhägnade lägen med mycket grönt och många soffor i utemiljön. Gärna också med gemensamhetshus i området, med mindre lägenheter, för att hysa in hemkommande barn och barnbarn. Här måste kommunikationen med pensionärsorganisationerna intensifieras och bli bättre. Förslag ska diskuteras med dom. De vet själva bäst hur de vill ha sitt boende och sin service. Kylmatssystemet måste omprövas – att få tilldelad uppvärmd mat sina sista år i livet (eller sina första) är inte välfärd. Det är misslyckande.
Skolan – vi måste uppmuntra alternativa driftsformer även här, men också se till att den kommunalt drivna skolan håller hög klass. Skolans medarbetare ska inte behöva engagera sig år ut och år in i lokalfrågor utan ska fokusera på bra studieresultat för eleverna. Skolan måste utvecklas. Initiativrika och brinnande vuxna i skolan, var de än har för yrkesroll, måste uppmuntras och släppas fram. Skolan måste också möta världen utanför, integreringen måste vara djupare. Jag vill se ett ökat inslag av självförtroendeträning, presentationsteknik och företagande i skolans värld, inte alls kanske som obligatoriska ämnen men väl som tillvalsämnen/kurser som eleverna uppmuntras att ta del av. Jag vill se ett omvänt lärlingssystem; praktiskt motiverade elever ska kunna göra sin skola i ett företag, och gill skolan enbart för att få kärnämnena. Vimmerby gymnasium måste slå vakt om sina unika utbildningar, såsom båtbyggarskolan, och skaffa sig konkurrenskraft. Bristen på kompetens i marknadsföring ska inte avgöra ett gymnasieprograms framtid.
Återupprätta bypolitiken – under många år har bypolitik varit något fult. Många politiker vill bli landstings- och riksdagspolitiker. Att slå vakt om den egna bygden är ett för djärvt tänkande för somliga. För mig är det tvärtom: bypolitik är något alldeles nödvändigt för Vimmerbys del. Vi måste föra en bypolitik som visar att vi vill, att vi kan och att vi vill bli hörda. Frågar man inget får man inget veta. Är det så illa att vi måste be på våra bara knän i Stockholm, så låt oss göra det. Jag har ingen prestige och är inte för fin för att be, vi får gilla läget och skaffa oss de argument som innebär att vi får resultat. På tid och längd är det ingen som minns hur och på vad sätt tillväxt kom till, man minns bara att det skedde. Därför är det viktigt att vi för en politik i Vimmerby som gynnar Vimmerby och tillväxten här. Jag är övertygad om att mina väljare vill det.
Bostadsbyggandet – en av attraktionskrafterna i Vimmerby är vår närhet till vatten och vattendrag. Det är viktigt att vi använder vår attraktionskraft. Bostadsområden måste planeras utifrån en stor grad av attraktion; är området vacker, ligger det bra, finns det fördelar estetiskt? Inte bara om marken är lätt att planera… Vi har marker vid Stångån, vid sjöar och vattendrag som kunde bli nya bostadsområden i Vimmerby och även småorterna. Med bibehållen stark tillgänglighet för allmänhet. Vi måste också erbjuda olika former av boende; hur löser vi behovet av ungdomarnas allra första lägenhet till en rimlig hyra? Just i bostadsbyggandet krävs idéer, efterforskning och gehör.
Sjukvården – jag vet att sjukvården inte tillhör den kommunala sfären, utan hanteras av landstinget. Jag tycker ändå att det är en kommunal fråga. För i min värld finns inte landstingen utan kommunen hanterar närsjukvården och staten hanteras specialistsjukvården och regionsjukhusen. Överallt finns dessutom privata driftsformer som skapar den valfrihet en patient vill ha. Landstinget som driftsägare av vår sjukvård är en för dyr och byråkratisk organisation, dessa pengar kan man lägga på mer och billigare vård med kommunen som driftsägare. Då kan den också effektivt samordnas med barn- och äldreomsorgen.
Uppbrytning av den kommunala byråkratin – av alla nya pengar som kommer till kommunerna och landstingen går 70 % till administration och 30 procent till verksamheten enligt tankesmedjan Timbro, som publicerade sin rapport i DN 28 december i fjol. Helt klart måste man ta stora grepp i Vimmerby kommuns administration. Min uppfattning är att man ska spara så långt från kunden som möjligt – den har jag tagit med mig från företagsvärlden. Det betyder att man inte i första hand sparar i den operativa verksamheten utan längre bak. När vi då kommer till administrationen påpekar de att deras kontrolluppdrag är från stat och myndigheter; det må vara så. Men någonting är i grunden fel om vi ska sysselsätta sju av tio nya tjänster i administration! Mitt förslag är att vi tar ett första möte med våra grannkommuner; Kinda, Eksjö, Västervik, Oskarshamn, Hultsfred för att diskutera viljan till samordning. Målet ska vara att kunna dela upp av myndigheter anvisade tjänster mellan varandra, men också egna administrativa tjänster; exempelvis alkoholhandläggare, stadsarkitekt, kartritare, fastighetsingenjörer, utredare, IT-folk, etc. etc. Varje tjänst sparar kring 500.000 kronor. Tio sparade tjänster är 5 miljoner som kan sparas eller användas i den kundnära verksamheten. Vi behöver inte slå ihop våra kommuner – men vi kan dela vår administration och spara mycket pengar.
Teamarbete i kommunens största företag – jag tror sammanhållningen i kommunens största företag med över tusen anställda (läs Vimmerby kommun) kan göras starkare.. Jag tror inte kommunen upplevs som en visionär, entusiastisk arbetsgivare av alla medarbetare. Ett kommunalråd är också en stark, visionär ledare internt bland kommunens medarbetare. Kommunens medarbetare måste omfattas av en driven, entusiastisk och engagerad kultur. Det kan man få med en stark parrelation kommunralråd-kommunchef. Kan man nå en gemensam plattform, gemensam värdegrund och förstå vad jobbet går ut på och vilka det är som ska både köpa och bedöma jobbet, blir det lättare. Detta är näringslivet utsatt för dagligen av marknadskrafterna. Jag har arbetat under sådana förhållande i över 35 år. Jag vill föra in företagsamheten i kommunen; uppmuntra och belöna eldsjälar, folk som brinner och folk som engagerar sig och skapa motivation för de medarbetare som vill nå dit. Det finns mängder av verktyg för detta. En blivande kanslichef måste också vara duktig på sådant, bland annat, och bör ha en stor erfarenhet från ledande poster i näringslivet. Kanslichefen bör få tillsättas med deltagande av det kommunalråd som tillträder 2011 – de ska ju arbeta nära tillsammans.
Här några kortfattade ställningstaganden
Skatten har nått sin maxgräns i Vimmerby. Vi kan omöjligt höja mer och om andra kommuner inte kommer ifatt oss, måste vi på sikt sänka. Vi måste ha lägre eller samma nivå som våra grannkommuner. Det betyder effektivisering av den kommunala driften; inte operativt, utan administrativt.
Jag vill ompröva nej-beslutet till kameraövervakning av bråkiga platser I Vimmerby centrum, och säga ja istället. En kameraövervakning skapar mer trygghet och kan hejda buset och våldet.
Jag vill sätta ned foten i torgfrågan och se till att skapa ett torg som är en attraktion med flera serveringar med alkoholtillstånd.
Jag tycker kommunen kan sälja den fasta egendom som inte har strategisk betydelse, kommunen behöver inte äga fastigheter eller annan mark än nödvändigt för sin expansion.
Vidare: om man räknar så fel i investeringen typ Allaktivitetshuset, mer än 100 procent fel, då borde man lägga några kronor och anlita expertis utanför stadshuset. Det är väl värda pengar.
Kultur och turism – vi måste så vakt om både kulturen och turismen. Just i Vimmerby går de hand i hand och är till nytta för både invånare och våra gäster. En ständig utveckling på dessa områden är viktig för tillväxten i Vimmerby.

fredag 12 mars 2010

Artikelserie: Vimmerbys framtid 1, FUNKTIONALITET

Ska vi kunna utveckla hela Vimmerby kommun måste vi också utveckla staden.
Motsättningar mellan de mindre tätorterna och centralorten måste överbryggas.
Jag är övertygad om att Vimmerby behöver livskraft i båda.
Viktigast av allt: vi måste få funktionalitet!
Alla är väl överens om att vi hela tiden försöker förbättra våra livsvillkor. Vi vill ha det bättre och bättre, och då menar jag inte enbart materiellt utan också socialt och kulturellt.
Flytten från landsorten till storstaden, och motsatt, drivs av denna kraft; att få det bättre. Ungdomar vill ha bättre utbildning för att få bättre jobb och flyttar.
Gamla vill ha nära till kultur, sjukvård, service och barnbarn och flyttar.
Yrkesverksamma vill ha fler valmöjligheter, och flyttar.
Människor generellt vill ha stort utbud av kultur, dagisplatser, skolor, jobb, bostäder, shopping - och flyttar.
Men det finns också de som vill ha nära till natur, livskvalité, föreningsliv, småskalighet, affär, skola - och flyttar från storstaden till oss i Vimmerby eller till våra småorter.
Ska vi klara en långsiktig befolkningstillväxt kan vi inte leva på de fåtal som flytttar till oss, vi måste skapa förutsättningar för unga människor att bosätta sig här, arbeta här och bo kvar.
Vad Vimmerby måste ha?
Jag tror att stadens attraktionskraft är viktig för i princip alla medborgare, men hur definierar vi den?
Börjar man fundera finner man att en stad måste ha handel. Jag gläds åt Västervik men är samtidigt bekymrad över att inte Vimmerbys handel, vad avser nyetableringar, utvecklas i samma takt.
Staden måste ha kultur. Jag är bekymrad över att man inte funderar på hur man kan få exempelvis Komedianten att växa, istället för att göra dem lokallösa. Borde inte kommunen med Sveriges största friluftsteater (ALV) ha kraft att profiliera sig som en kulturkommun med tonvikt på teater?
Staden måste ha kommunikationer. Tyvärr är problemet jättestort. Inte ens regionen har kommunikationer. När flyget i Hultsfred lades ned sa alla att det räcker med tåget. Idag har vi inte ens det - istället bara frustration över inställda tåg.
Staden måste ha charm. Tyvärr fanns inte Bevara Vimmerby på 60-70-80-talet och kunde stoppa de sanslösa rivningarna i centrum. Vilken otroligt större charm denna stadskärna hade haft om vi istället vårdat och bevarat och kanske byggt det nya i en annan ände av stan!Näringsliv, entreprenörsskap. Utan idérikedom och företagssamhet står sig staden slätt. Jag menar då inte att vi ska kopiera varandra; företag, butiker, restauranger - utan mer att understödja och uppmuntra när nytt dyker upp. Lokala banker spelar stor roll. Liksom kommunens rådgivning. För att inte tala om vad skolan kan göra för att stödja unga, ännu ovetande entreprenörer.
Staden måste erbjuda upplevelser. Det behöver inte vara en nationell artist, det kan vara upplevelser inom sport, kultur, nöje. Staden behöver därför scener, arenor, mötesplatser.
Staden behöver skolor, ju högre upp desto bättre. Tack vare framsynthet hos tidigare politiker och tjänstemän har vi ett gymnasium. Vi borde arbeta ännu hårdare för att profiliera olika program och hitta unikitet.
Staden måste ha barnomsorg och föreningsliv. Är det något vi är bra på i kommunen så är det föreningsliv. Föreningslivet borde in mer, höras mer och lyssnas mer på. De gör ett stort arbete och är en av nycklarna till att vi kan slåss med storstäderna om de unga familjerna.
Staden måste ha arbetsplatser. Det viktigaste sist denna gång. Vi måste ha arbetsplatser inte bara för män och kvinnor, inte bara för lågutbildade, utan också för högutbildade, inte bara för svenskar utan också för invandrare, inte bara industrijobb utan också jobb för tjänstemän.

Vimmerbys framtid - funktionalitet!
Jag tror att Vimmerbys framtid beror på hur väl vi kan få saker och ting att fungera i vardagen för våra invånare och hur väl vi kan fylla staden med innehåll. Blir det för besvärligt väljer man andra orter. Funktionalitet i vardagen måste fungera både i Djursdala och i Vimmerby stad.
En liten stad har ofta små företag istället för stora. Det är en fördel , men även småföretagare vill ha funktionalitet. Saker måste fungera, exempelvis den kommunala servicen. Småföretagare kan inte vara i tvist med kommunens politiker och tjänstemän för det motverkar funktionaliteten. Myndighetspersoner i en liten stad måste fungera på annat sätt än i en stor stad; närheten till varandra, de frekventa mötena skapar andra relationer än i storstaden. Tjänstemännen har stort ansvar för funktionaliteten. Val måste finnas i alla lägen; dagis, skola, vård, omsorg, mat, upplevelser, kommunikationer. Vi väljer utifrån våra högst personliga krav på funktionalitet. En småbarnsförälder måste ha funktionalitet; bostad, bra dagis, bra skola. En pensionär måste ha detsamma: bra boende, service i hemmet, sjukvård. Att tåget inte fungerar är ett typiskt exempel på att funktionaliteten brister. Det kan mycket väl ha skrämt iväg ett antal invånare från kommunen.
Jag kommer att återkomma till dessa resonemang under resans gång fram till valet, vi måste få en ändrad riktning på utvecklingen i Vimmerby och få tillbaka funktionaliteten för alla.
I annat fall är det många som inte vill bo och leva här.

torsdag 11 mars 2010

Så ska vi spara i Vimmerby kommun

Byråkrati och adminstration måste minska.
Det är där jag vill att Vimmerby kommun ska göra besparingar - inte i vård, skola och omsorg.
På den här bloggen har det ifrågasatts om vi verkligen har för många administratörer i Vimmerby.
Svaret är otvivelaktigt ja.
Man säger då att flera har myndighetsuppdrag. Jag svarar: skär ned på dessa då. Att ha kontrollanter som kollar kontrollanter (miljö- och hälsa exempelvis) är huvudlöst.
Att ha flera lager av politiska organisationer (kommuner, landsting, regionförbund) är lika huvudlöst.
Att ha flera uppsättningar byråkrater, som gör samma sak, bara några mil ifrån varandra, som i Vimmerby, Hutlsfred, Västervik, Kinda, Eksjö är slöseri.

Nya miljarder från Alliansen
Alliansen ger kommuner och landsting 17 miljarder kronor extra i år, 2010.
Det är pengar som syftar till att värna "välfärdens kärna; vård, skola och omsorg" och det är ju vällovligt.
Men det finns ett problem.
Pengarna syns inte vara öronmärkta för operativ personal, och det är byråkraterna som först får dem att fördela. Tror någon att man inte först ser till sitt eget skrå...?
Risken är väldigt stor att pengarna fördelas till 70% byråkrater och administratörer och 30% operativa dagisfröknar, lärare och omsorgspersonal.
I en forskarrapport från Tankesmedjan Timbro i december i fjol - (läs den här.) - visar man hur kommuner och landstings minskande behov av lärare och vårdpersonal kompenserats genom att fler administratörer anställts.
På så sätt har man lyckats behålla samma sysslesättningsnivå.
Trots att skatteintäkterna i löpande priser växte med 30 procent växte yrkesgrupperna inom vård, skola och omsorg med bara 9 procent, enligt Timbro-rapporten.
Vem tog dom andra pengarna...?
Ja, tittar man på hur sysselsättningen växte inom kategorin "administratörer i offentlig förvaltning" så var den tre gånger så stor, totalt 29% ökning!

Vid kommunala sparbeting i Vimmerby i framtiden ska man titta efter kostnader så långt från kunden som möjligt - det är inte ute på dagis, i skolan, eller i vården. Det är inne i stadshuset.
Låt oss göra en administrativ storkommun, låt oss dela på tjänster och fundera över vad som ska göras. "Nice to do or need to do?" är en väldigt bra fråga när man funderar över vad pengar ska räcka till.

Torget - ett halv decennium till status quo

Nu har kommunstyrelsen bestämt sig om Vimmerbys Torg enligt Vimmerby Tidning idag.
Vad jag förstår kommer det att vara oförändrat, med några justeringar:
- Stadshotellet bygger ut sin servering på trottoaren vilket redan sedan tidigare varit klart. Och det är bra, det kan bli en bra kontinental servering där.
- Glassboden står kvar.
- Torghandeln blir kvar, dock med designade stånd.
Alltså egentligen oförändrat som tidigare.
Det förslaget moderaterna lagt i sin motion står jag fortfarande bakom; en Foodcourt med flera serveringar som klarar alkohol- och livsmedelslagen, enhetliga serveringsmöbler och mer att välja på. Jag tror fortfarande att det är det bästa.
Att länsantikvarien ska ha synpunkter på detta är naturligtvis inte sant. Har man frågat så är det väl enligt ordspråket "som man frågar får man svar" - och är det nån som inte vill ha servering på torget så ställer man väl frågan på så sätt.
Varför skulle Vimmerby ha det enda antikvariska torget i landet som inte får ha servering från en byggnad? I Europa? Som i så fall skulle vara så antikvariskt att man inte kunde sätta en designad byggnad på den, som man dessutom kan flytta?
Nu hoppas jag att det blir bra och jag vet att Joakim på Statt har ambitionen att göra en snygg och bra servering. Jag håller tummarna för att hans bidrag till torget ska lyfta det hela, det är nämligen enda chansen.
Men blir nu inte torget bra i sommar så kommer det garanterat tillbaka i valrörelsen.
Och kanske somliga får förklara hur det kommer sig att man nästan tar ett halvt decennium på sig för att skapa något som egentligen är status quo.

onsdag 10 mars 2010

Reklamsnuttar om kommande ämnen!

Här några ämnen som är på väg in på denna lokala Vimmerby-blog.
Se det som reklamsnuttar för ämnen jag vill debattera mer om.
Så kolla bloggen ofta - och delta gärna i de öppna kommentarfälten, du får gärna vara anonym, det kan finnas flera skäl till det som jag respekterar.

Kylmaten
Jag gillar inte koka/kyla-maten, dvs kylmatssystemet. Om Vimmerby bygger sitt nya, stora centralkök lär både barn i dagis/skola och åldringar få denna mat. Jag har inte koll på alla siffror men har ändå en känsla av att detta inte är en bra utveckling. Jag vill att man går åt andra hållet: lagar maten småskaligt, i mindre kök och istället skapar en flexibilitet där personalen kan arbeta både med olika saker, och i olika kök i kommunen. Har som sagt inte koll på kostnaderna men det brukar vara så att det som är dåligt är dåligt oavsett hur billigt det är. Kanske cock-kill gör maten oduglig som föda och då är till och med 10 öre för mycket.
Alltför många varnar för detta och eftersom Vimmerby kommun inte har något "varumärke" som reglerar hur kommunen ska satsa så tycker jag man avvaktar tills man har en större planering, en större bild av hur man vill kommunen ska vara profilierad.

Äldreomsorgen-Pensionärerna
När det gäller åldringsvården är både hemvård och äldreboende centralt. Maten, omsorgen, promenaderna, sällskapet (framförallt sällskapet!) och möjligheten att delegera till hemvårdaren att se vad den enskilde åldringen vill ha för service är viktigt. För att klara detta måste man prioritera om.

Skadegörelsen och säkerheten
Säkerheten på gator och torg. Större ansträngningar måste göras för att få poliser operativa helger. Inte bara vid trafikkontroller utan fredags och lördagskvällar. Man har tidigare sagt nej till övervakningskameror centralt i Vimmerby. För mig är det ingen tvekan. Det är bra att vi kan övervaka Vimmerby torg nattetid, och identifiera de som välter blomkrukor, står för skadegörelse etc. Ett nej till kameror skyddar bara brottslingar, inte offren. Den frågan ska jag försöka ta upp igen.

Svar till Peter Fjällgård om torget

Peter Fjällgård (c) reagerar över mina påstående att (c) och (s) nu skickar torgfrågan i Vimmerby vidare mellan sammanträdesborden, istället för att förra månaden anta (m)-motionen om en Foodcourt.
Han tycker jag ljuger.
Läs Peter Fjällgårds inlägg om torget på hans egen blog här.
(Ska väl nämna att den person han benämner med "moderat" i sitt inlägg är jag...)

Här är mitt svar:
Lugna ner dig lite Peter. Om centerpartiet och kd röstat med moderaterna så hade det ju blivit majoritet för Foodcourt, hur kan du få det till en lögn? Bara för att kd röstat nej, kan ju centern röstat ja. Centern är ju dessutom största alliansparti. Som sådant borde man ta ansvar, men självgodheten har varit (inte längre?) så stor att man inte ens kunnat bilda och ta initiativ till en riktig allians i Vimmerby, med stark förankring av frågorna i HELA alliansen.
I torgfrågan tror jag att kd kunde övertalats om (c) och (m) varit enig. Jag tycker det är bra att du engagerar dig, centern behöver nya krafter i kommunen, Vimmerby behöver engagerade politiker. Men du har fel om torget och det, bland annat, kommer centern att tappa röster på. Men framförallt går Vimmerby miste om en attraktion. Villa på torget? Bullshit! Vi hann inte ens komma till en diskussion om hur det skulle se ut. Att vi ritade upp det var bara för att underlätta visualiseringen, kärnan i förslaget var att lösa serveringen enligt livsmedels- och alkohollagstiftningen.
Centern genom sin ordförande i Teknik- och Service har haft flera chansen flera år att ta inititaiv i torgfrågan. Och jag ska tillstå att det har givetvis också moderaterna, kd och s.
Och "ordna en bättre lösning" som du skriver. Inget har hänt. Förrän nu. Nu kom (m) med ett konkret förslag. Och då sa ni nej, vi ska fortsätta fundera för tredje, fjärde, femte året i följd. Minst.
Tycker det finns anledning till självkritik hos alla partier, framförallt de stora som (c) och (s) och också en ödmjukare inställning till (m)-förslaget, som åtminstone är ett förslag vilket (c) inte klarar av under den senaste mandatperioden.
För vimmerbybornas skull hoppas jag ni löser det till sommaren så de kan ta en öl och ett glas vin på Vimmerby torg som på i princip alla andra torg i hela Europa.
Och jag tror det är bra för angränsande krogar också, att det blir folk på stan.

tisdag 9 mars 2010

Storebro - Vimmerbys Grythyttan?

Jag har försökt sätta min i problematiken med Båtbyggarskolan i Storebro, ett gymnasieprogram med riksintag. Blev mycket förvånad när det i Vimmerby Tidning stod att industrin, de framtida arbetsplatserna för eleverna, inte visste om utbildningen.
Det är det gamla klassiska i företagsvärlden; företaget i fråga tycker att den produkt man har är så eftertraktad, att man tror att man säljer enbart för att den existerar...
När sedan politikerna tittade på programmet fann man att där fanns inga elever, och tar beslutet att inte fortsätta.
Jag tror Båtbyggarprogrammet kan bli oerhört attraktivt och kanske gymnasieskolans mest attraktiva om man bara marknadsför det.
Kan det breddas? Kan det omfatta mer än båtbyggeri? Det kanske det redan gör men att det inte kommer fram?
Fler frågor som berör både Storebro och hela Vimmerby:
- Varför kommer det så få elever till Båtbyggarskolan? Varför ser inte inflyttande att det finns ett sjöläge för villan i Storebro, mitt emellan en simhall (Hagadal), en golfbana och en ishall (Vimmerby) och en skidbacke (Kisa)?
- Varför ser inte småbarnsföräldrar från storstaden fördelen med tryggheten och närheten i Vimmerby?
Svaret är sannolikt att de inte vet, för vi i Vimmerby talar inte om det tillräckligt bra. Vi måste bli bättre på det. Kan vi inte marknadsföra Vimmerby kan vi heller inte marknadsföra Storebro eller Båtbyggarskolan.
Titta på Grythyttan: det är egentligen ett litet wärdshus från början, men nu en "matakademi" med riksintag och är han inte också professor, den gode Carl-Jan...?
Vem kände till Grythyttan innan wärdshuset och skolan?
Storebro har dock draghjälp av Storebro Royal Cruiser, av Astrid Lindgrens Vimmerby och av en lång, framgångsrik båtbyggartradition.
När Börje Fors (fp) nu lägger en motion (se Vimmerby Tidning idag) att kommunen ska upphäva barn- och ungdomsnämndens beslut att inte ta in några nya elever till Båtbyggarprogrammet, så har han mitt stöd.
Tycker också, som Fors, att man bör utveckla Storebro Marintekniska Gymnasium och trycka på marknadsföringsknappen.
Men att man gärna också tillför mer idéarbete för att se om man kan hitta ytterligare synergier som kan stärka programmet och skapa tryck i efterfrågan.

Torget spelas till nästa sammanträdesbord...

Utformningen av Vimmerby Torg är uppe på kommunstyrelsens bord idag.
Beslutet blir sannolikt att man skickar frågan vidare till Näringslivsbolaget.
Kommunstyrelsen är inte kapabel att fatta beslut om torget för egen del, utan passar frågan.
Centern bröt ju Alliansen, gick på (s) förslag i fullmäktige och sa nej till moderaternas motion, i och för sig förståeligt eftersom det är centerns enormt dåliga skötsel av frågan som gjort vimmerbyborna så frustrerade.
Det går ju att säga "Ok, vi har varit för slöa och för dåliga på att känna av vad folk vill, vi backar och gör nu ett nytt försök..." men det vill inte centern och socialdemokraterna, utan istället kör man över frågan till Näringslivsbolaget. Men, hör och häpna, där sitter folk som också sitter i kommunstyrelsen! Det vikarierande kommunalrådet Per-Åke Svensson - den enda politiker i Vimmerby som är i beslutande ställning och som folket inte valt, utan sitter där för att centern inte hittade någon på sin valsedel från förra valet - får nu en chans att säga i Näringslivsbolaget det han inte kan säga i kommunstyrelsen.
Nog behövs det nya krafter i den lokala politiken...

måndag 8 mars 2010

Andra inbördes relationer i nya generationen

Idag svämmar media över av artiklar och inslag om denna dag, varande internationella kvinnodagen.
Det tycks mig ändå som om jämlikheten ökar för varje generation; unga kvinnor och män av idag har ibland svårt att förstå den debatt vi fört om ett jämlikare samhälle, män och kvinnor emellan, ett antal decennier.
Kvar står vi dock fortfarande med olika lön för samma arbete och det finns ännu mycket att göra, jag är dock ganska säker på att den generation som nu är kring 20-25 år kommer att ha helt andra inbördes relationer i sina familjer, och helt annat synsätt också på jobbet, än vi som är föräldragenerationen.
Företagandet i exempelvis Vimmerby är också väldigt ojämnlikt. Företrädesvis är det män som startar och leder industriföretag exempelvis, medan kvinnorna ofta återfinns som startare och ledare av handels- och tjänsteföretag. Hur ska det kunna ändras i framtiden?
Hittade för övrigt en väldigt intressant artikel, om att mannen fortfarande är norm för företagandet, där en forskare intervjuas om saken.
Läs den här.