onsdag 30 juni 2010

Regionen har tappat en attraktion

Reaktionerna vid datorn hemma i Vimmerby igår kväll, när man läste dödsrunan om Hultsfredsfestivalen på deras egen hemsida, var:
- Men...får man tillbaka pengarna man betalat...?
Sannolikt inte. Att döma av konkursreglementet så är festivalbesökare inte direkt prioriterade fordringsägare och banken står säkert först i kön, tillsammans med kommunen.
Hut mycket Åbro kommer att förlora är oklart. VD Henrik Dunge är ju också ordförande i Hultsfredsfestivalen AB, och i Dagens Media idag fälls det en del sura kommentarer. Orättvisa tycker jag.
Men sannolikt får både Hultsfreds kommun, Åbro och festivalbesökarna betala i konkursen. Om det nu inte finns någon udda regel för just festivalbesökare...
Personligen tycker jag det hela är tragiskt. Hultsfredfestivalen har varit en tillgång och dragit med sig mycket positivt till Hultsfred.
"Koncernen" Rockparty är dock varit mångfacetterad; en del är festivalpengar, en del är EU-bidrag, annat är kommunala lån och ev. bidrag, etc.
Här finns oclkså Metropol, restaurang och nöjesverksamhet, samt i Metropolhuset en rad olika verksamheter - ja, till och med högskola.
Nu vet jag inte om det exakt är så, men sannolikt har Rockparty hamnat i en klassisk fälla; man har en stark mjölkko i HultsfredsFestivalen som genererat pengar, och sedan har man startat upp sidoverksamheter som tagit dom vinsterna; såsom restaurang, catering, och annat.
Hur hade ekonomin sett ut om Rockparty nöjt sig med festivalen? Hur hade man kunnat satsa med de stora överskott den lär ha genererat?

I Hultsfred idag tror jag det finns dom som sörjer och dom som är nöjda över konkursen.
Själv tycker jag det är sorgligt och regionen har tappat en viktig attraktion, sådana som vi så väl behöver här.
Jag är dock mycket tveksam till att den kan uppstå igen men den konkurrens man har idag.
Ett glädjeäm,ne för kommunen är dock att någon mil ifrån festivalen, i Målilla, satsar speedwayen på en eventarena. När Hultsfredsfestivalen sålt 5.000 biljetter ryktas det om att Målilla-arenan sålt 10.000 biljetter till Beachboys i sommar...

Dela upp VTN i två bolag...

Idag säger kommunalrådet i Vimmerby Per-Åke Svensson (c) att de som uppfattat Vimmerbys hemsida så dålig före företagare (se VT idag) inte sett att man har företagsinformationen på VTN:s hemsida.
Och det kan vara riktigt. Men det är bara en effekt av att man slagit ihop turism och näringsliv i ett bolag. Ett felaktigt beslut, anser jag.

Vimmerby Turism & Näringsliv AB (VTN AB) tänker inte upphandla Destinationsarbetet enligt gängse principer för kommunal upphandling, fick vi nyligen besked om.
Skälet är att bolaget ägs till 70% av privata näringslivet, 30 % av kommunen. Trots att kommunen skjuter till alla pengar av skattemedel, frångår man principen om offentlig upphandling genom att ge bolaget bidraget.
Som jag brukar säga; finns det ingen lag finns det i alla fall en moral. Eller borde finnas...
Hur mycket ägarna nu skjuter till i Destinationsarbetet är oklart, men kommunen planerar skjuta till 3 miljoner kronor.
Majoritetsägarna (företagen) borde rätteligen då skjuta till 7 miljoner kronor. Vad jag förstår gör man inte det.
Är det så att kommunen skjuter till pengar i ett minoritetsbolag, där man inte fattar beslut av egen majoritet, men ändå tvingas stå för 100% av de ekonomiska satsningarna?
Svaret är ja.
Ibland ser man att kommunen tar företagare som "gisslan" i olika organisationer, men här har ju företagen tagit kommunen som gisslan, och finansiär.
Principen att kommunen ska stå för fiolerna i det breda destinationsarbetet tycker jag är ok. Men då borde kommunen åtminstone ha majoritet i bolaget där besluten fattas, övriga ägare tar ju inget ekonomiskt ansvar.
Att dessutom ha näringslivsarbetet i samma bolag som hanterar vilka orkestrar som ska spela på torget är ju en märklig ordning.
För att få ett större allvar och djup i näringslivsarbetet borde Turistbolaget förbli turistbolag med Birgitta Bergqvist som VD, och näringslivsfrågorna hanteras av en kommunal näringslivschef, helst i bolagsform med en egen VD med bred erfarenhet av exekutivt arbete i näringslivet.

tisdag 29 juni 2010

Vimmerbys skattesats näst högst i länet...

MODERATERNAS VALPLATTFORM I VIMMERBY, DEL 14

Jag spelade golf med två bekanta i söndags på vackra Tobo golfbana utanför Vimmerby. Kvinnan är boende i Stockholm och vi kom att prata om alla fördelar med att bo i landsorten. Hon var verkligen förtjust i Vimmerbybygden.
Men så frågade hon vad vi betalade i skatt här. Och jag svarade att det var drygt 34 kronor.
- Å herregud, utropade hon. Jag betalar bara 28 kronor i Stockholm (...varpå jag tänkte att gudskepris för skatteutjämningen...)

Men det är klart: tänker man privatekonomiskt och är höginkomsttagare i Vimmerby, vilket torde vara kring 35.000-40.000 kronor i månadslön, så blir det nästan 500.000 kronor i årslön.
Per hundra tusen betalar man 28.000 i Stockholm och 34.000 i Vimmerby. Styvt.
En skillnad på 6.000 kronor och tar man det gånger fem så får Stocxkholmaren 30.000 kronor mer rent i plånboken, utöver en oöverträffad service inom kommunikation, skola, universitet...ja, i stort sett allla välfärdstjänster.
Ja, det räcker till en semesterresa det! Eller som årlig avbetalning på en bra bil.

Hur kommer det att gå om alla höginkomsttagare flyttar från Vimmerby?
Vi måste ta oss en allvarlig funderare på hur stor skattesats vi kan ta ut i kommunen i förhållande till omgivningen. Att jämföra med Stockholm är näst intill omöjligt, men vi kan jämföra med övriga länet där vi är näst högst, och kolla in var andra kommuner som har ungefär samma förutsättningar som Vimmerby, tar betalt för välfärden.
Själv betalar jag gärna skatt. Men jag vill ha något för den.
Prestationen för skatten ska vara lika bra som mataffärens, bilhandlarens, verkstans, eller festivalens prestation. Allt man köper vill man ha av bra kvalité.
Det politiska uppdraget i Vimmerby är att prestera så hög välfärd som möjligt till så låg kostnad som möjligt. Något annat väntar sig inte det samlade skattekollektivet.

Så här skriver moderaterna i Vimmerby om skatten i sin valplattform:

SKATTEN
- Vimmerbyborna betalar en kommunal skatt som är högre än riksgenomsnittet och näst högst i länet. Den tillfälliga höjning som gjordes för några år sedan skulle återställas, men det har inte kunnat ske. Moderaterna vill att en sådan plan läggs fast och följer budgetarbetet. Utgångspunkten i 2013 års budget ska vara bygd på att skatteuttaget återställts med 10 öre per år, tills 40 öres sänkning uppnåtts. Budgeten för 2011 och 2012 kommer att behövas för omställningskostnader i kommunens ekonomi varför en skattesänkning inte bedöms möjlig de två första åren av mandatperioden. En sänkning av kommunalskatten betyder mest för låg- och medelinkomsttagare. 40 öre i skattesänkning per 100-lapp du tjänar ger vid 20 000 i månadslön ger minst 960 kronor mer rent i lönekuvertet
per år.

måndag 28 juni 2010

Sveket mot Tuna

Den här insändaren publicerades i Vimmerby Tidning idag och bygger på att kommunstyrelsen har beslutat innefatta även Tuna i kylmatssystemet, trots att fullmäktige tidigare beslutat att så inte ska ske.
Insändaren:
Man måste kunna lita på politiker.
Därför ställer jag inte upp på sveket mot Tuna.
När kommunstyrelsen i Vimmerby säger "om man säger A måste man säga B" som motiv till att också ta in Tuna skola och omsorg i Kylmatssystemet, så torde det stå klart att man planerat detta från början.
För egen del vill jag inte hantera politiska frågor på det sättet.
Även om det inte finns en lag så finns det en moral.
Kylmaten kanske är en succé i Vimmerby, det vet vi inte ännu.
Men det kan också vara ett fiasko. Både kvalitetsmässigt och kommunekonomiskt.
Att köra Tunas manuella kök paralellt med stordriften i nya kylmatssköket tyckte jag det fanns en poäng i. Då kunde man jämföra och gå vidare efter gjorda reflektioner.
Att nu ta in Tuna i kylmatsorganisationen, trots att man fått ett undantag, är ett svek.
Jag ställer inte upp på detta utan uppmanar fullmäktige att säga nej till kommnunstyrelsens förslag, och istället följa det löfte man tidigare gett;.

söndag 27 juni 2010

Biogas från Vimmerbys restauranger?

Kan man sätta avfallskvarnar med tillhörande tankar till restauranger och storhushållskök i Vimmerby?
I så fall skulel det bli ett stort bidrag till biogasproduktionen.
På Bosön på Lidingö har restaurangen installerat avfallskvarn och tank för cirka 200.000 kronor och man tror det kommer att betala sig med lägre avfallsavgifter.
I tanken rörs det malda köksavfallet ut och tanken töms av en pumpbil, som kör avfallet till en rötgaskammare vid reningsverket. Där blir köksavfallet biogas (metan och koldioxid), det mest miljövänliga bränslet till fordon som finns just nu.
På Bosön har man bufféservering och det ger särskilt mycket avfall från gästernas tallrikar. Samma är det på skolor, servicehus, dagis och andra omsorgsenheter där mat serveras som buffé.
I Sverige är det drygt 140 kommuner som samlar in matavfall, nästan hälften alltså.
20 av dessa tar in avfall också från restauranger och storkök.
Ytterligare 90 kommuner planerar attr göra detsamma enligt Avfall Sverige. Naturvårdsverket har som mål att minst 35 procent av matavfallet från hushåll, storkök och restauranger ska återvinnas, senast till årsskiftet.
I Vimmerbys politiska värld är det främst Ingela Nilsson-Nachtwei (c) som propagerat för biogasen, då hon vill att det skapas en biogasmack i Vimmerby. Hon brinner för frågan och är påläst.
Från moderat sida stöder vi förslaget om en biogasmack men vill självklart att en marknadsaktör ska investera. Finns väl den etablerad kan exempelvis kommunen byta in sina fordon till biogasbilar och jag tror många företag gör detsamma.
När nu Vimmerby Energi- och Miljö tagit över VA-avdelningen så hamnar naturligtvis biogasfrågan hos dom. Och jag känner stort förtroende för det bolaget av nån anledning, de verkar ha ordning och reda i sina räkenskaper och sina kundkontakter.
Därför tror jag att frågan hör hemma där och att det är där vi kan se en biogassatsning i framtiden. Personligen är jag beredd att stödja det arbetet, men vill helst att marknadens aktörer ska agera och att eventuella stimulanser ska komma frånm staten och inte från kommunen.

lördag 26 juni 2010

Vimmerby, kommunen som måste få ett mål

Moderaternas valplattform i Vimmerby, del 13:

När var och en gör sitt brukar det bli bra.
Men förutsättningen är att man då i gruppen varit överens om vad som ska göras, delat upp arbetet och tagit var sin del var för att sedan producera en helhet.

När var och en gör sitt, utan att man känner målet, blir det aldrig bra.
Så är det tyvärr i Vimmerby kommun. Kommunen som saknar vision och målsättning.
Vandringshistorien om hur USA vann kapplöpningen, mot dåvarande Sovjetunionen, om att ha första människan på månen ger en fingervisning hur viktigt det är att kommunicera målsättningen för att få ett effektivt arbete.
John Kennedy tyckte man jobbade sakta på Cape Carneveral, den nya basen för rymdskeppen.
Han frågade en catepillarförare om vad han uträttade för arbete. Föraren svarade att han jämnade marken för att här skulle bli asfalt.
Kennedy frågade om han visste vad han var med och byggde.
- Nej, svarade mannen, det vet jag inte. Bara att det kommer en asfaltläggare efter mig.
Varpå Kennedy samlade alla som jobbade med projektet, förklarade att det skulle bli ett centrum för rymdskeppen och att deras arbete skulle bidra till att USA skulle få första människan på månen. Före Sovjet.
Nu visste alla vad deras arbete skulle leda till. Arbetet blev effektivare och snabbare, tidsplanerna hölls och - ja, USA vann kampen.
När det var klart jublade alla och alla visste precis att deras bidrag var mycket viktigt för helheten.

I Vimmerby kommun finns ingen som berättar var vi ska för det är ingen som vet. Ingen har heller en åtgärd, förutom moderaterna. Inget parti har en plan för ett visionsarbete, utom moderaterna.
Vimmerby är en kommun som kommit på efterkälken (snällt sagt); inte uppdaterad, inte modern, inte kommunikativ, inte byggd på arbetsglädje och inte effektiv. Gammalmodig helt enkelt och trångsynt misstänksam mot nymodigheter.
Låter det hårt?
Sedan jag gick in i politiken står detta tydligare än någonsin. Jag hoppas väldigt mycket på de nya förmågorna i de olika partierna. Och framförallt på alla nya, många av dem i moderaterna.

Vimmerby är som en barkbåt på en flod; vi flyter med och tar strömmen oss till höger flyter vi till höger och står en sten i vägen fastnar vi där, skrikande och hojtande.
Vimmerby behöver ett framtidsmål som kan vägleda ett antal rorsmän och kvinnor, som alla styr åt samma håll och på samma sätt. Då kan vi i god tid väja för hindren, inte stanna vid stenarna utan snabbt ta oss från nivå till nivå.
Inga lokala politiker, förutom moderaterna, pratar om detta. För det möttes man av fnysningar i fullmäktige när man sist sa nej till finansiering av Destinationsarbetet, före att man tog en vision om framtiden.
Jag hoppas att ni väljare ser vikten av visioner och målsättningar och väljer moderaternas valsedel i höstens val till fullmäktige.
Vill ni ha en tydligare, bättre framtid för vårt Vimmerby är det ett måste att vi moderater får fler platser.

Så här skriver moderaterna i sin valplattform om administrationen:

DEMOKRATI OCH
ADMINISTRATION
- Moderaterna stöder den organisationsförändring av den demokratiska politiska beslutsprocessen i kommunen, som ska ske 2011. Den innebär ett ökat inflytande för kommunfullmäktige och att medborgarnas inflytande genom föreningsliv, ideella organisationer, intressegrupper etc. får möjlighet att påverka i kommunfullmäktiges olika beredningar. Förändringen stärker kommunfullmäktige som kommunens högst beslutande församling.
- Administrativa rutiner och hantering ska effektiviseras bland annat genom att samverka med andra kommuner, Vimmerby kan köpa eller sälja administration av/till grannkommuner i vissa delar. Vi föreslår en genomlysning av en utomstående granskare som kommer med förslag hur stort sparande som kan ske.
- Samverkan mellan förvaltningarna i stadshuset måste öka, effektiviteten måste bli bättre liksom den interna kommunikationen. Administrationen måste förses med rätt verktyg för att kunna svara upp mot dagens krav på snabbhet i rapportering, modern ärendehantering, etc.

fredag 25 juni 2010

Glad midsommar - nu kommer turisterna!

Midsommarafton 2010.
Strålande sol. Och det är bara början på ett veckolångt högtryck.
Härligt. Vi i Vimmerby behöver lite goda nyheter. Bra väder är en bra nyhet.
För oss i turistbranschen i Vimmebry är midsommar starten.
Många tror att det är 15 maj när Astrid Lindgrens Värld öppnar och visst, det är en liten start men med åren har startsträckan blivit lång. Hela maj och nästa hela juni passerar utan någon större tillströmning av turister.
Midsommar är starten, efter midssommar sätter det fart och varar faktiskt nästan till den siste augusti, så när som på en vecka. Varje dag vällöer det in turister till stan och vi ska försöka göra lika bra ifrån oss som alltid. De är hjärtligt välkomna till Vimmerby!
Augusti blir för övrigt en allt bättre turistmånad och det är positivt.
Att då få starta turistsäsongen med 20-25 graders värme och sol är kanon.
Glad midsommar alla!

torsdag 24 juni 2010

Det mesta går att ändra på

Följande insändare publicerade jag i Vimmerby Tidning idag.

När det visar sig att Vimmerby kommun gjort VA-avtal med Arla Foods och Åbro Bryggeri som innebär ett underskott på 70 miljoner kronor fram till 2019, finns det ingen ansvarig.
Teknik och Service ordförande, som ansvarade för VA-frågorna sa i fullmäktige att han inte visste hur summorna kommit till.
Hans tjänstemän på avdelningen är tysta.
Kommunalrådet har ärvt frågan. Säger inte från vem.
Vimmerby Energi- och Miljö AB vägrade ta över dessa dåliga avtal när de tog över VA-avdelningen, och kunde därefter sänka VA-taxan med 700 kronor för en vanlig villa.
Avtalen innebär inte en enda konsekvens för någon tjänsteman/politiker i hela kommunen. Förutom skattebetalarna, som får stå för notan.
Gamle ministern Adelsohn (m) fick kritik för han dansade i bastkjol på semestern, och Mona Sahlin tog time out för hon köpte Toblerone på statens kreditkort, och gamle fackmasen Marjasin fick gå för han klippte ihop kvitton.
Men i Vimmerby sitter alla fastgjutna på sina taburetter. Oavsett vilket. Tjänstemän som politiker.
Jag vill försöka förändra detta förhållande, därför ställer jag upp i kommunfullmäktigevalet i september!

En miljard till välfärden

Det går att få rätsida på Vimmerby kommuns ekonomiska problem.
När året börjar finns det 1 miljard kronor budgeterat på intäktssidan, fördelat på cirka 750 miljoner kronor i skatter och 250 miljoner kronor i avgifter.
Under två år tidigare har detta inte räckt.
Nu är man inne på tredje året och prognosticerar fortsatt underskott.Men det går att vända upp ekonomin till plus inom ett par år!
För oss moderater är målsättningen till och med att kunna återställa skatten med 40 öre.Det recept jag själv förespråkar är bland annat följande:
- Trohet mot budget. Inga övertrasseringar ska tillåtas, allt ska budgeteras.- När budgeterade pengar är slut så är dom slut. Det betyder att övrigt får köa till nästa års budget.
- Inga tilläggsanslag mitt i budgetår, förutom oförutsett.
- Delvis gemensam förvaltning med Västervik, Kinda och Hultsfreds kommuner.
- Minskat antal administrativa tjänster, som ska följa minskad efterfrågan. Exempelvis om antalet elever minskar, minskar också antalet administratörer i skolan, inklusive rektorer.
- Inga omplaceringar av tjänster och tillsättning av vakanser endast i vård, skola och omsorg.- Komplettering av alternativa driftsformer, fler välfärdsjobb ut till företagen så kostnader hålls rörliga.
- Förhandlingskonsulter/experter anlitas i alla förhandlingar som rör avtal med näringslivet och fackliga organisationer. Arbetskamrater i stadshuset ska inte förhandla mot varandra. Vi ska tillförsäkra kommunen om bästa möjliga avtal.
Sedan måsate vi också gasa på! Det lokala näringslivet ska få sina frågor belysta och tillsammans ska vi göra kommunen attraktiv. Det kräver en aktiv och kommunikativ politisk ledning, en bra kommunal näringslivsorganisation och ett smidigt pedagogiskt handlag hos kommunens tjänstemän gentemot näringsliv och befolkning.

onsdag 23 juni 2010

Stenen är i rullning...

Västerviks kommun ska genomföra ett marknadsföringssamarbete med Linköping i Östergötland.
Radio Kalmar uppmärksammar det hela och undrar vad som är på gång.
Harald Hjalmarsson (m) lugnar och säger att "vi är stolta över att tillhöra Småland".
Bra.
Stenen är i rullning.
Mer samarbete norrut ska det bli!
Och visst är vi stolta över att vara smålänningar.
Att vi ska söka oss norrut är bara för att vi ska få mer snurr i vår kommun.
Harald! Maka plats! Vi i Vimmerby ska med också!

Inget nytt under solen, ingen hör av sig...

Åbro Bryggeri i Vimmerby har investerat 100 miljoner i en ny burklinje.
Kapaciteten är svindlande hög och Åbro kan nu fortsätta växa.
VD:n Henrik Dunge uttalade sig i Vimmerby Tidning idag rörande VA-avtalen, att ingen från kommunen hört av sig om de problem ( läs = dyrt VA-avtal som kommunen förlorar pengar på) som uppstått. Dunge tycker det är konstigt att kommunen inte hör av sig.
Och det måste man väl hålla med om.
Förre förre kommunalrådet Leif Larsson (c) säger i samma tidning att kommunen trots allt fått hög kapacitet i sitt ledningsnät, även om vi nu förlorar upp mot 70 miljoner kronor på de dåligt förhandlade avtalen.

Jaha...

Tondövheten håller i sig...

Vimmerby kommunfullmäktige sa ja till att Destinationsarbetet, med en beräknad kostnad på 3 miljoner, ska sättas igång redan i år.
Det är inte ansvarsfullt.
Dels kommer det en ny fullmäktigeförsamling som bör få ta besluten som sträcker sig flera år in i den kommande mandatperioden, dels kommer delar av näringslivet inte att delta.
Majoriteten (moderaterna reserverade sig) beter sig som ett barn som prompt ska pressa en fyrkantig kloss in i ett runt hål. Kosta vad det kosta vill.
Man tar ingen hänsyn alls till det stämningsläge som råder, där 233:e plats i näringslivsrankingen är ett självlysande kvitto.
"Bra stämning" ska nu fram på kommando av en konsult som kostar 1 miljon kronor om året.
Grattis till ännu ett fantastiskt beslut...
Tondövheten håller i sig - och de flesta längtar till valet.

När duger företagaren för vänstern?

Lennart Beijer, vänsterpartist i Hultsfred skrev i Vimmerby Tidning en insändare som jag svarar på i dagens tidning.
Här är mitt svar också här på bloggen:

Det finns knapppast någon lokal politiker som radar upp så många felaktigheter, osanningar och luftburna antaganden som Lennart Beijer (v) i Hultsfred. (VT 19/6)
- Han påstår att den moderata lösningen är färre anställda i skola och äldreomsorg, när vi säger tvärtom. Fler operativa, färre byråkrater.
- Han säger att skattesänkningarna för metallarbetarna på Ljunghälls, minskar statsbidragen för Vimmerby och Hultsfreds kommuner. Fel.
- Han säger att kostnaderna ökar även om vi har en effektiv kommunal organisation. Fel.
- Han säger att de lösningar som moderaterna har (som han inte vet vilka de är) innebär "ekonomiskt vansinne". Fel.
Och så säger han att jag är gammal "vänsterman", varför är oklart. Men det är också fel.
Vad jag vet har jag har aldrig varit organiserad i något parti annat än centern, för att en gång i tiden som ung journalist komma in på Ingmar Karlssons spränglistemöte i Frödinge.
Däremot har jag varit opportunist hela livet, framförallt mot etablissemanget både till höger och vänster, och hela livet stark motståndare till det ok av ofrihet vänstern vill lägga på medborgarna.
Jag har gått in i politiken för att förändra och förnya detta etalissimang, som Beijer själv tillhört hela livet. Även då han och partiledarna Hermansson och också Verner, var starka sovjetvänner och förespråkade statskapitalism - en enda ägare av kapitalet och makten, staten. (Virseumsborna fick känna en historisk fläkt av detta planekonomiska tänkande (skolstriden) i höstas och vintras men red ut stormen...).
Man blir inte en man av folket för att man går i jeans och T-shirt. Det krävs mer än det. Bland annat att man måste bejaka människor fria vilja att skapa, att bygga, att välja.
Och man får inte hyckla; att välja in en företagare från näringslivet i exempelvis Rockparty, där Beijer är ordförande, för att försöka få rätsida på "företaget" HultsfredsFestivalen, men däremot inte tilltro företagare kompetensen att sköta äldreomsorg eller ens städning hos pensionärer, är ett stort hyckleri.
Vänstern försöker sålunda få folket övertygade om att inga företagare kommer att klara driva välfärdstjänsterna, enbart kommunala tjänstemän har förmågan.
Bara 4-5 % av svenskarna har lurats.
Förhoppningsvis blir det inte fler.

tisdag 22 juni 2010

Budgeten respekteras inte i Vimmerby

Vimmerby fullmäktige fick igår kväll en redovisning över kommunens ekonomi de fyra första månaderna 2010.
Den visar på ett underskott på 4,4 miljoner kronor.
Skatte- och taxeinkomster räcker inte utan kommunen måste ta av sitt eget kapital till driften.
Eller rättare sagt; låna av banken.
Man lever över sina tillgångar och är nu inne på tredje året "i samma stil".
När kommunstyrelsen diskuterade detta den 1 juni fick IT-chefen redogöra för ett underskott enbart på hans avdelning på 1,2 miljoner kronor.

Det ekonomikontoret presenterar är en prognos där tydliga övertrasseringbar skett.
Jag tror att tjänstemännens svårigheter att hålla budget är det enskilt största problem Vimmerby kommun har.
Eftersom det inte finns budgeterade pengar till denna ”övertrassering” är det ju väldigt märkligt att kommunens ekonomikontor ändå kan betala ut det.
Var tas pengarna? Om en nämnd/förvaltning får tilldelat 1.000 kronor, hur är det då möjligt att de kan köpa för 1.200 kronor...?
Vem eller vilka har skapat en sådan kultur att inte ens politikerna fattar besluten, utan enskilda tjänstemän tar beslut om att först övertrassera, därefter be om täckning av underskottet av fullmäktige?
Någon/några politiker måste skrivit på en delegering att avdelningens ansvarige får göra på detta sätt. Något annat är ju otänkbart.
Denna delegering måste offentliggöras, och genast ändras. Den demokratiska, politiska makten är ju satt ur spel fullständigt i Vimmerbys stadshus och mig veterligt är det inte tjänstemännen som är satta att bestämma!
På fyra månader redovisar man följande felräkningar:
- Kommunstyrelsen har högre konsultkostnader.
- Regionalt kontaktsekretariat felbudgeterat.
- Planeringsavdelningen har högre kostnader.
- Informationsavdelningen har högre kostnader.
- Högre kostnader för personalvård.
- Högre kostnader för bygglov.
- Högre kostnader för IT-service (1,4 miljoner!)
- Högre kostnader till företagsstöd.
- Högre kostnader för Vuxenutbildningen.
Vimmerby kommuns ekonomi behöver inte alls vara så dålig som den är, när man tar in 750 miljoner i skatt och 250 miljoner i avgifter.
Men självklart måste politikerna sätta ned foten, ta makt och ansvar och konsekvent följa sin budget.

Vimmerbys väg är norrut

Varken Vimmerby eller Hultsfreds kommuner är rustade för ett samgående.
Det är mitt svar till Lennart Beijer (v), Hultsfred. Och det är andra gången jag svarar Beijer men bloggen når tyvärr inte ut så brett i Hultsfred.
I Vimmerby Tidning idag publicerade jag detta inlägg.
Dessutom går en tydlig gräns för norra Kalmar län mellan kommunerna, bara det gör det hela till ett omöjligt företag.
Vimmerby måste istället orientera sig mot Västervik och tillsammans ska de två kommunerna söka allt intensivare samarbeten med Linköping.
Framtiden ligger inte i Kalmar län.
Tvärtom får man se Kalmar län som en kätting om foten för Vimmerby, som vi måste skaka av oss. Ju snabbare desto bättre.
Många verksamheter i Vimmerby, som haft Kalmar som "moder", har upplevt hur långt det är dit och hur svårt det är att göra sig hörd.
Hultsfred skulle må bättre att gå samman med Oskarshamns kommun än med Vimmerby.
Om det blir en ny regionindelning hoppas jag den går mellan Vimmerby och Hultsfred och Västervik och Oskarshamn.
Tvärt emot Beijer tror jag inte att vi "tvingas in i ett samgående" om ett antal år. Det är inte en sådan politisk ledning nu.
Skulle det mot förmodan uppstå och en rödgrön regeringen skulle tvinga Vimmerby att gå samman med Hultsfred, tror jag ändå att andra alternativ dyker upp.
Beijers förslag bygger på tesen att har du för lite skattepengar, se till att få mer.Min tes bygger mer på "rätta mun efter matsäcken", kommunala samarbeten och minskad byråkrati för fler jobb i näringslivet.
Mycket talar för Linköping för Vimmerbys del
:- Kulturell samhörighet med östgötarna, med stort utbyte inom exempelvis idrott och kultur.
- Utbildning; Linköpings Universitet är mer utvecklat än Kalmars högskola och erbjuder mer.
- Sjukvården; vi har bara tio mil till Linköping och ett av landets förnämsta Universitetssjukhus.
- Arbetspendling; till Linköping är det möjligt om man kan få rätsida på Stångådalsbanan. Därför är det viktigt att slåss för kommunikationerna norrut.
- Handeln, både Vimmerbybor och Västerviksbor har en tradition i att åka och handla i Linköping.
- Inflyttning: vi har större chans att få inflyttning av högskoleutbildade från Linköping än från Kalmar. Till och med Jönköping är närmare än Kalmar.
En sak blir dock lika; vi blir en utpost även i den regionen eftersom vi får regiongränsen bakom oss.
Men det är bättre att vara en utpost till Linköping tio mil bort än till Kalmar, 15 mil bort.Det må vara att Småland är en gräns i sig, men en smålänning har ingen gräns. Smålänning är man var man än befinner sig.
Och landskapsgränser behöver ju inte ändra sig för att regioner ändrar sina grän ser. Kyrkan exempelvis, sätter sina egna gränser tvärs över landskapsgränserna.
Så Beijers Bullerby kommun är än så länge bara en utopi.

måndag 21 juni 2010

Skillnad på brott och brott?

MODERATERNAS VALPLATTFORM I VIMMERBY , DEL 13

Jag har, på gränsen till tjatighet, upprepat och upprepat behovet av en effektiv, slimmad kommunal administration i syfte att få mer pengar över till den operativa verksamheten.
Detta är ett krav som alla moderater i Vimmerby ställer och vi har också tagit med det i vår valplattform 2010.
Byråkrati är något vi alla måste bekämpa och fråga oss inför varje beslut; vad för detta med sig för kostnader ute i samhället?
Jag medger att myndigheterna måste ha kontroll på saker och ting; vi får inte bli sjuka när vi går ut och äter, vi måste bygga bostäder som folk kan bo i, etc.
De tjänstemän i Vimmerbys stadshus som utövar myndighetsutövning måste givetvis få göra det, och ska göra det, enligt sin befattningsbeskrivning.
Min fråga är: hur kommer det sig att det inte finns poliser tillräckligt för att gripa våldtäktsmän och våldsförövare, medan vi har tjänstemän i tillräckligt antal för att prova leverpastejen i varenda lanthandel?
Hur kommer det sig att det finns våldsbrott som aldrig utreds, men att vi hinner med att besöka utskänkingsställen flera gånger per år?
Varför hinner tingsrätterna inte med, då alhoholhandläggaren hinner med?
Det finns bara ett svar på detta; kommunen prioriterar sina myndighetsresurser på ett annat sätt än polismyndigheten och domstolsverket.
Och varför ska vi göra det? Varför ska vi ha så många tjänstemän att man hinner bevaka allt och lite till? Varför inte ordna en kö också på detta område? Precis som man gör nationellt. Varför ska Vimmerby vara ett föredöme och lägga sina skattepengar på kontrollfunktioner, när inte staten lä'gger sina pengar på sina myndigheter?
Folk tycker det är absurt att brott inte utreds, men att flera kommunala tjänstemän dyker upp i en kontroll av anläggning som ordnar dans.

Vi måste ha en prioritering även där; man ska inte hinna med allt, utan tvingas prioritera så man hinner ta det som "till synes" inte klarar kraven. Det betyder att man inte kontrollerar ett ställe som är nybyggt, utan anmärkning och utan några andra tecken på misskötsel, utan lägger kontrollresurser där man har indikationer på misskötsel.
(Om man ser på Vimmerby i ett helikopterperspektiv tar dessa myndighetskontroller pengar från dagis och äldreomsorg.)
På samma sätt ska man sina avgifter; de som sköter sig ska inget betala, de som missköter sig ska betala allt.
Lägger man sedan på dimensionen "smidighet" och ett pedagogiskt handlag så tror jag man löser det mesta.
En annan fråga: varför ska man ha alla administratörer i varke kommun? Kan man inte samverka och dela på administratörer mellkan kommunerna?

Här följer vad moderaterna i Vimmerby skriver i sin valplattform:

DEMOKRATI OCH
ADMINISTRATION
- Moderaterna stöder den organisationsförändring av den demokratiska politiska beslutsprocessen i kommunen, som ska ske 2011. Den innebär ett ökat inflytande för kommunfullmäktige och att medborgarnas inflytande genom föreningsliv, ideella organisationer, intressegrupper etc. får möjlighet att påverka i kommunfullmäktiges olika beredningar. Förändringen stärker kommunfullmäktige som kommunens högst beslutande församling.
- Administrativa rutiner och hantering ska effektiviseras bland annat genom att samverka med andra kommuner, Vimmerby kan köpa eller sälja administration av/till grannkommuner i vissa delar. Vi föreslår en genomlysning av en utomstående granskare som kommer med förslag hur stort sparande som kan ske.
- Samverkan mellan förvaltningarna i stadshuset måste öka, effektiviteten måste bli bättre liksom den interna kommunikationen. Administrationen måste förses med rätt verktyg för att kunna svara upp mot dagens krav på snabbhet i rapportering, modern ärendehantering, etc.

söndag 20 juni 2010

Bostäder ingår i Vimmerbys attraktionskraft

MODERATERNAS VALPLATTFORM I VIMMERBY, del 12

Tänk att få bygga vid en sjö.
Bara tio minuter från jobbet i stan.
Eller från dagiset, servicen, skolan...
Tänk att kunna ta en kvällspromenad i en genuint, vacker liten svensk stad i gatljuset, rent och fint, blompyntat, gamla och nya hus, välplanerat.
Det kan vara ett ungt par från Stockholm, med två barn i förskoleåldern, som pratar om att flytta till Vimmerby. Det kanske vill sälja sin trea, bostadsrätt, i Stockholmn och har räknat ut att de får tillräckligt för den fölr att kunna bygga i Vimmerby.
Jag är medveten om att det är en rad andra saker som också ska uppfyllas, men just stadsplaner och bostäder är kraftfulla inslag i Vimmerbys attraktionskraft.

Så här skriver moderaterna i Vimmerby i sin valplattform:
BOSTÄDER,
STADSPLANER
- Vi vill uppmuntra privata byggare av flerbostadshus att bygga i Vimmerby.
- Om Vimarhems hyresgäster, exempelvis i marklägenheter, efterfrågar att få bilda bostadsrättsförening ska kommunen se positivt på det. Det är viktigt att Vimarhem inte blir för stor aktör på den lokala bostadsmarknaden. Vi vill att Vimarhem ska överväga, om människorna själva kan äga sitt boende, och vara lyhörda för om sådana initiativ tas.
- Alla kommunens planer, som innefattar byggnation, ska läggas ut med ett erbjudande till privata fastighetsägare att bygga och endast om kommunen inte hittar lämplig extern byggherre ska man överväga att bygga i egen regi.
- Nya bostadsområden ska diskuteras tidigt och kommuniceras kraftfullt, så invånarna väl känner till de nya bostadsområden som kommer. Nya bostadsområden; Lundområdet, Borstingen, Nossen är redan klara. Var blir nästa? Var ska nya flerfamiljshus vara, var ska villaområden vara. Sådana planer måste kraftfullt kommuniceras till medborgarna, förslagsvis genom en permanent utställning som successivt uppdateras.
- Planfrågor som citymiljö, trafikfrågor, bebyggelse, grönytor, Källängsparken, torget, Gästgivarhagen, Lundområdet, Ceosområdet… - allt exempel på frågor som väcker debatt och som kommunen inte klarat av att kommunicera. Moderaterna föreslår att sådana frågor får särkskilt marknadsbudget exempelvis till annonsering, utställningsmontrar, offentliga möten, bild- och TV-presentationer genom Internet.
- Vimarhems underhålls- och byggnationspersonal ska inte ha förtur till jobb i kommunens fastigheter utan ska jämställas med andra entreprenörer. Kommunala bostadsföretag får sedan 1 januari 2010 inte längre sköta andra fastigheter än sina egna enligt Konkurrensverkets tolkning av nya lagen.

lördag 19 juni 2010

Vilken härlig glädje!

Idag satt hela Vimmerby framför TV:n och såg det historiska bröllopet mellan Kronprinsessan Victoria och Daniel Westling, numera Prins Daniel av huset Bernadotte.
Kommentarerna är många.
Jag ska ta upp en: Någon skrev i en blogg att det var synd att brudparet "tvingats le" mot folket under bröllopet.
Hallå! Är det någon enda som tyckte att Victgoria tvingades le...?
Det formligen lyste kärlek mellan de två och inte en enda sekund såg de ut att lida, utan upplevde säkert en av de gladaste och lyckligaste stunderna i livet.
Det är märkligt att folk hela tiden tror att andra tvingas till saker och ting; en barnstjärna, en idol, en tonårig idrottskille. Kan man inte tänka sig att de verkligen vill själva...?
Som far till fyra barn kan jag säga att det är fullständigt omöjligt att tvinga barnen till någonting. Och det tror jag inte Kung Carl Gustaf heller klarar.
Nu är de gifta. och Monarkin har fått en kraftig skjuts framåt.
Slog - nästan - ut Danmarks match mot Kamerun.
Som till slut vann då bröllopsmiddagen inte gav så mycket mer...
Nu avslutar vi denna bloggs veckotidningsavdelning med ännu ett:
Leve Monarkin!

Hur är beslutskulturen i Vimmerby stadshus?

Vimmerby fullmäktige får på måndag en redovisning över kommunens ekonomi de fyra första månaderna 2010.
Den visar på ett underskott på 4,4 miljoner kronor.
Skatte- och taxeinkomster räcker inte utan kommunen måste ta av sitt eget kapital till driften.
Eller rättare sagt; låna av banken.
Man lever över sina tillgångar och är nu inne på tredje året "i samma stil".
När kommunstyrelsen diskuterade detta den 1 juni fick IT-chefen redogöra för ett underskott enbart på hans avdelning på 1,2 miljoner kronor.
Några saker är fortfarande oklara i ekonomikontorets rapport; är detta en resultatrapport för 4 månader eller är det en prognos för helåret? Den ekonomiska redovisningen är inte tydlig för om det är en prognos, varför gör man en sådan efter 30 april när man lika gärna kan göra en resultaträkning?
Eller är det både ock?
Är det en resultaträkning så inställer sig följande frågor:
Det har inte gått att få klarhet i vem som skrivit på fakturorna och utbetalningen.
Eftersom det inte finns budgeterade pengar till denna ”övertrassering” är det ju väldigt märkligt att kommunens ekonomikontor ändå kan betala ut det.
Var tas pengarna? Om en nämnd/förvaltning får tilldelat 1.000 kronor, hur är det då möjligt att de kan köpa för 1.200 kronor...?
Vem eller vilka har skapat en sådan kultur att inte ens politikerna fattar utbetalningsbesluten, utan enskilda tjänstemän tar beslut om att först övertrassera, därefter be om täckning av underskottet av fullmäktige?
Någon/några politiker måste skrivit på en delegering att avdelningens ansvarige får göra på detta sätt. Något annat är ju otänkbart.
Denna delegering måste offentliggöras, och genast ändras. Den demokratiska, politiska makten är ju satt ur spel fullständigt i Vimmerbys stadshus och mig veterligt är det inte tjänstemännen som är satta att bestämma!
På fyra månader redovisar man följande felräkningar:
- Kommunstyrelsen har högre konsultkostnader.
- Regionalt kontaktsekretariat felbudgeterat.
- Planeringsavdelningen har högre kostnader.
- Informationsavdelningen har högre kostnader.
- Högre kostnader för personalvård.
- Högre kostnader för bygglov.
- Högre kostnader för IT-service (1,4 miljoner!)
- Högre kostnader till företagsstöd.
- Högre kostnader för Vuxenutbildningen.
Vimmerby kommuns ekonomi behöver inte alls vara så dålig som den är, när man tar in 750 miljoner i skatt och 250 miljoner i avgifter.
Men självklart måste politikerna sätta ned foten, ta makt och ansvar och konsekvent följa sin budget.

fredag 18 juni 2010

Dagen då republikanerna tjyvkikar mellan fingrarna...

Redaktören för denna lilla blogg från den lilla, lilla kommunen Vimmerby ska ta ett grepp som kanske är ovanligt i dagens minoritetsstyrda medievärld.
Jag ska hylla monarkin.
Leve Konungen!
Leve Kronprinsessan!

Det konstiga är att jag känner mig udda, som från en liten minoritet, när jag egentligen tillhör den stora majoritet som uppskattar både Kungahuset och det arbete de utför.
Tyskarna önskar de hade ett, fransmännen också, liksom italienarna - ett kungahus fattas dem.
Avundssjukt sneglar de på oss nu när det är bröllopstider och den mest inbitne republikan, som Peter Högberg (s) i Vimmerby, ändå sitter framför TV:n trollbunden av den flärd och uppståndelse som Kronprinsessans bröllop medför. Han håller händerna för ansiktet, men kan inte låta bli att spreta med fingrarna och tjyvkika lite när TV sänder direkt från kyrkan.
Fotboll, säger han! Hur många män tvingas in till sovrums-TV:n i morron för att se fotboll medan hustrun ska kolla bröllop!? Hur många män kommer inte när hustrun skriker: "Nu kommer dom, kom, du måste se!"
Till och med Peter Högberg kommer att springa mellan sina två TV-aparater gissar jag.
På söndag kan han dock vara republikan igen...

Jag är för monarkin. Jag är för mångfald, fria val, kändisar, dokusåpor, alla sorters tidningar och kultur, smal kultur, bred kultur, jag är för opera och Hemsöborna och Queen på Circus i Stockholm och fotboll, golf och pimpelfiske... och för att alla ska få tycka vad de vill och...
men jag är emot nazister, folkhetsare, våldsmän och sådana som anser att samhället ska vara likriktat, planekonomiskt och kollektivt. Ett land fullt av grått folk som är som maskiner....

Visst är det skönt när allt inte är grått, allt inte är lika, alla livsmedel inte är Konsum-blåvita eller Ica-röda eller Tempo-gröna utan att valfriheten finns.
Vi är olika och kan välja olika - och alla planekonomer får ju också välja i vårt samhälle. De drar ju också nytta av att leva i ett fritt land, där medborgarna gör aktiva val varje dag. Och de kan om de vill lägga ihop sina pengar till ett eget kollektivt dagis. Valfriheten omfattar alla.

Jag tycker också det är härligt att Kungen lägger sig i saker och gör uttalanden. Bra att han tycker saker och ting, att han inte är en marionett till Fredrik eller Mona.
Bra också att Drottning Silivia engagerar sig för världens barn på ett påtagligt sätt och bra att Kronprinsessan Victoria och Prins Daniel vill fortsätta verka i det svenska Kungahuset, som så många svenskar tycker om.

Nu ska jag skriva nåt som får minoriteteternas minoritet att bli högröd från fotsula till hårfäste:
- Vi kan vara stolta över vårt svenska Kungahus!

Nu tycker jag att alla vi som gillar monarkin går ut och säger det och inte låter alla republikaners önskemål om en president få fotfäste. Tänk er själva ett Sverige med President Mona Sahlin, eller President Lars Ohly.
Herre min skapare...
Leve Monarkin!

Tack tack!

Tack parkavdelningen i Vimmerby kommun för att ni också satt blommor på infarten från västkusten och södra Sverige också.
Nu ser det bättre ut när turisterna anländer.

torsdag 17 juni 2010

Ska kommunen betala 20.000 för en blogg som är gratis?

När Vimmerby kommun ska upphandla webb-tjänster till sin hemsida redovisar utredningen (stadskansliet förmodligen) följande kostnader:
Bloggfunktion 20.000 kronor.
Härmed meddelas att den blogg du just nu läser är gratis. Bloggprogram kostar ingenting. Den som ska hjälpa Vimmerby kommun med detta och vill ha 20.000 kronor kan få konkurrens direkt här och nu. Jag tar bara 19.900 kronor. Tar jag bort en hundring för den tid det tar att gå in på nätet, så har jag 19.800 i vinst. Bästa affär jag gjort i så fall...

Man tar också upp pengar till Google Translate - översättningsverktyg. Undrar om inte det också är gratis?
Google Analytics tar man också upp. Den kostar en spottstyver för 5 miljoner träffar. Vimmerby kommun har långt dit.
Väderfunktion - den är också gratis, denna bloggs väder kostar noll kronor och sträcker sig 10 dagar fram i tiden.

I stort sett visar hela denna upphandling att Vimmerby kommun inte ska ha en egen IT- eller hemsidesstab. Istället ska vi anställa en enda person, en expert, som vet vad han/hon köper och som kan ta in rätt experter. Lägg allt utanför stadshuset och bli en bra beställare. Det blir billigare för kommunen och bättre produkt.

Och nej, det är ingen lokal firma som lämnat kostnadsförslag vad jag förstår. Känn inte igen firmanamnet i vilket fall.

Frågor turistsommaren 2010

Till vad kommer turisten i Vimmerby?
Till överdådiga och väl komponerade blomplanteringar?
Till välstädade gator när man tar sin promenad en lördag eller söndagsmorgon?
Till ett mysigt sommartorg, fullt av liv och bra restauranger?
Till en stad där trafiken flyter eller där enkelriktningarna gjorts till stor konst i trafikplanering?
Till välkomnande infarter?
...eller kommer de inte alls, utan bara slinker in till Astrid Lindgrens Värld och sedan slinker ut igen?
Vad är vi? Vart ska vi? Hur ser Vimmerby ut om 10 år? Vad har vi för mål? Hur ska stan fungera för ytterligare 200.000 turister? Hur kan turistpengarna komma vimmerbyborna till godo?
...under tiden ni funderar så kan ni besöka sommarens behållning, skådespelet från ett antal Komedianter på Vimmerbys stenbelagda gator i sommar!
Äntligen ett uns av liv och rörelse mitt i upplevelsestaden Vimmerby!

Nej till destinationspengar just nu

1 miljon kronor nu, 2 miljoner ytterligare sedan.
På måndag kommer begäran om pengar till Destinationsutveckling upp igen i Vimmerby kommunfullmäktige.
Frågan är om frågan är tillräckligt beredd nu, eller om det ännu saknas underlag?
Frågan är också hur man ska lyckas få igenom ett fruktsamt destinationsarbete när inte näringen är med? Företagarna säger att näringslivet i Vimmerby är med. Så är inte fallet.
Astrid Lindgrens Värld, vår besöksmotor, är exempelvis inte beredda att gå in i detta arbete just nu. Inte heller andra aktörer i besöksnäringen och skälet är att Vimmerby kommun själva inte är tillräckligt rustade för att ta tag i arbetet.
Spara pengarna till budgeten och gör det hela i rätt ordning.
Först vision - sedan mision.

Skattechock för vimmerbyborna om rödgröna vinner

Vimmerby har redan en av de högsta kommunalskatterna i Kalmar län.
Det skriver jag i en insändare i Vimmerby Tidning idag.
De 40 öre som höjdes för några år sedan, som skulle "starta upp" gymnasiebygget, har inte kunnat återläggas.
Skälet är den dåliga kommunala ekonomin, som redovisar ständiga underskott, kvartal efter kvartal. Enda trösten är väl att alla politiker är eniga om att det inte längre är hållbart.
Jag är övertygad om att med en effektiv styrning av den kommunala organisationen kan ekonomin komma i balans. Jag vill att de lokala politikerna kraftfullt återtar makten över utvecklingen.
Moderaterna i Vimmerby har ett program för återställning av ekonomin där vår ambition är att sänka 10 öre varje år, från och med det år vi har balans i ekonomin.
Vi vet hur vi ska göra, vi behöver bara tillräckligt med röster i kommunfullmäktigevalet.
Även om vi sänker skatten lokalt kan riksdagsvalet ändå sätta käppar i hjulet och ge en totalt högre skatt.
Den rödgröna regeringens finansminister Lars Ohly (v) - för första gången en tvättäkta kommunist i en sossedominerad regeringen - vill sätta världens högsta skatt på arbete och långt högre marginalskatter än något annat land. Avskaffandet av fjärde steget i jobbskatteavdraget höjer skatten för 3 miljoner människor. I högskattekommuner (som Vimmerby) blir marginalskatten över 60 procent.
Därmed har de rödgröna övergivit skatterefromen från 1991 då man lovade att marginalskatten ska begränsas till 50 procent.
Så trots att vi moderaterna genomför en återgång till en kommunalskatt i Vimmerby mer lik vår omgivning, kan du som Vimmerbybo få en rejäl skattehöjning om du tar en rödgrön valsedel.

onsdag 16 juni 2010

Gatan Gud (och kommunen) glömde...

När all trafik från Västra Sverige ska köra till Vimmerby och Astrid Lindgrens Värld kommer de in via infarten rv 40 vid Björkbacken, tack vare skyltningen.
När all trafik från södra Sverige, Skåne med flera, kommer till ALV lotsas de in via rv 40 och Björkbacken.
När kommunen sätter ut blommor sätter man dem vid infarten från Stockholm.
Stockholmarna ska känna sig välkomna. Bra.
På torget ryms det också en hel del. Och det är ju också bra.
Det kanske tar emot att sätta blomsterprakt även vid refugerna vid infarten från Björkbacken, (någon privat näringsidkare kan ju ha nytta av det och då skriker herr Jante för full hals...) men det är ju synd att kanske 200.000 turister då känner det som man åkte in bakvägen.

Bra dock att man klipper gräset vid gamla Vimargården och sträckan upp mot tennishallen.
Så slipper det se ut som gatan Gud glömde.
Entrén till Vimmerby för kanske 200.000 turister...

Kan ALV ta över Vimmerby Energis lokaler?

Vimmerby Energi och Miljö tar på veckans styrelsemöte beslut om man ska bygga till sin befintliga fastighet, granne med ALV.
Moderaten Claes Wetterström sitter i styrelsen och säger att man av Arbetsmiljöverket har utdömda lokaler och måste göra något åt detta.
Han berättar också att Vimmerby Energi och Miljö från och till diskuterat ett helt år med ALV om att de har behov av fastigheten, och att energibolaget har egna marker att bygga på vid Tallholmen. Kanske beslutet kommer på torsdag, att man ska starta en nybyggnadsproiess istället.

Som jag ser det, och uppenbarligen också Claes, verkar det inte vara nåt problem för Vimmerby Energi att lämna sin gamla fastighet och bygga nytt. Det är naturligtvis en kostnadsfråga.
Men för framtiden är det viktigt att ALV får den mark man behöver till sin expansion.
Det kan kanske vara lämpligt att man förvärvar både Vimmerby Energi och Brandstationens fastigheter för att säkra marken norr om Lundagatan (ringleden).

Jag tror dock att Böndernas hus och Odal ligger på rätt sida den väg som planeras in från rondellen och kan klara sig, även om Odalhallen är väldigt ful och utgör ett störande inslag i det första intryck turisterna får. Den bör rivas, och infarten städas upp.

tisdag 15 juni 2010

Vimmerby Halkbana avvecklas

Vimmerby Halkbana AB är på väg ur tiden.
Åtminstone som kommunägd anläggning.
Astrid Lindgrens Värld behöver området för sin expansion, och enligt mig borde ALV få disponera hela området fram till böndernas hus för sin framtid.
Temaparken måste säkra mark för framtiden och får inte bli inbyggd.
(Näs exempelvis har minimalt med mark och ligger lite inklämt. Det skulle vara olyckligt om ALV kringbygdes och inte kunde växa.)

Vad kommunen nu bör göra är att fortsätta diskussionerna med de privata intressenter som vill bygga en privat halkbana. Vilka det är avslöjar inte kommunalrådet Per-Åke Svensson (c) - det är dock positivt att han har sådana kontakter.
Vimmerby är ett trafikcentrum på många sätt; många bilhandlare finns här liksom lastbilsförsäljning och nu nybyggnation av lastbilsverkstad hos Engströms - och så Halkbanan som lockar elever från ett stort område runt Vimmerby.
Det vore förnämligt om Vimmerby kunde ha kvar en halkbana.
En kommunal investering i en halkbana är dock utesluten med den ekonomi kommunen har idag. Man har knappast råd att ens underhålla den bana som finns idag.
Kan en privat ägare bygga en ny halkbana i Vimmerby inom något eller några år, köpa verksamheten (kundstocken) av Vimmerby Halkbana och marken därefter värderas och säljs till ALV - ja, det vore en ultimat lösning för framtiden.

måndag 14 juni 2010

Så blev vimmerbyborna av med 20 miljoner

Vimmerbys kommuninvånare ska få täcka två dåliga VA-avtal med Arla och Åbro som ingicks för ett antal år sedan.
Hur mycket det sammanlagda beloppet stannar på är oklart men det kan bli runt 20 miljoner kronor i underskott för kommunen, d.v.s man får så mycket mindre betalt under självkostnad. Man kan också vända på det och säga att företagen subventioneras med lika mycket.
Dock; företagen har gjort avtalen med kommunen och där ligger de nu.
Just nu förhandlar kommunen med Arla för att försöka skriva om avtalet, en förhandling med Åbro väntar också.
Företagen kan annars vänta. Avtalen gäller till 2014.
Det här uppdagades när kommunens VA-verksamhet blev bolag. För kommunen fick kvar de båda bolagens avtal i egen regi och hittills har det varit villa- och fastighetsägarna som stått för fiolerna. Nu ska ärendet upp på fullmäktiges bord och meningen är att alla skattebetalare i kommunennska få bära kostnaderna för de dåliga avtalen.
Samtidigt som kommunen tar över kostnaderna för Åbro och Arla får VA-abbonnenterna billigare taxa - det blir ju resultatet när inte avtalen med de två företagen längre belastar VA-kollektivet.
För 2010 uppgår kostnaderna till 6,8 miljoner kronor. Blir det lika mycket pår 2011, 2012, 2013 och 2014 så är det bara att multiplicera och vi hamnar kring 30 miljoner!
Nu förhandlar kommunen som sagt om avtalen men kostnaden kan ändå hamna kring 20 miljoner.
Det är pengar som skulle använts till vård, skola och omsorg.
Hur de här avtalen räknats ut och sedan kommit till vet jag inte.
Sannolikt har det varit illa beräknade tjänstemannaförslag som politikerna haft att ta ställning till.
Det förekommer relativt ofta att tjänstemännens kalkyler ger anledning till frågor som politikerna inte får svar på. Allt fler ärenden återremitteras.
För oss nya politiker i kommunen är det viktigt att fortsättningsvis ha rejäl koll på de underlag som finns. Idag, vill jag påstå, är det endast moderaten Magnus Gustafsson som riktigt djupt går in i underlagsfrågorna och det blir allt fler ärenden där han opponerar sig.
De flesta är fritidspolitiker och klarar inte tidsmässigt att fördjupa sig, därför tvingas man lita till tjänstemännens förslag. Självklart skapar detta förtroendekris mellan politiker och tjänstemän, vilket jag tror att tjänstemännen inte värderar tillräckligt högt.
Det i sin tur beror på en beslutskultur i Vimmebry kommun där felaktigt utförande inte fått några konsekvenser och det vet tjänstemännen.
Som jag ser det blir det allt viktigare att skapa egtt konsekvenssystem för undermåligt utfört arbete. Brister kompetensen hos tjänstemännen, en kompetens de ska ha enligt papperet, ska de ges varningar. Saknar de däremot kompetensen ska de ges utbildning, och externa konsulter användas.
Efter tre varningar ska avsked diskuteras på grund av undermåligt utfört arbete. Politikerna ska inte tvingas skapa återremiss efter återremiss på grund av avsaknad av kalkyler och beslutsunderlag.
I fråga efter fråga kommer detta fram och jag kommer i bloggen att redovisa fler liknande ärenden.
Missnöjet över undermåligt beslutsunderlag finns hos flera ledamöter i Alliansen och jag tror kommunalrådet Per-Åke Svensson (c) har en hel del att göra för att få rätsida på problemet.
Idag tillämpas inga sanktioner liknande de i näringslivet.

söndag 13 juni 2010

Klimatfrågor ska angöra kommunala beslut

MODERATERNA I VIMMERBYS VALPLATTFORM, DEL 12

Moderaterna kan mycket väl utmana Miljöpartiet i miljöpolitik!
Det är min fasta övertygelse och (m) i Vimmerby har en ganska stor del miljöpolitik i sitt valmanifest.
Mycket har gjorts redan:
Omställning från oljeberoende till biobränslen.
Koldioxidskatten har minskat utsläppen med 12 % sedan 1990 samtidigt som BNP ökat med 50%.
Det sistnämnda är bland annat allianspolitik, där man för första gången lyckats bryta sambandet mellan industriell tillväxt och negativ miljöpåverkan.
De senaste fyra åren har Sverige legat i täten bland EU:s medlemsländer, för att inte säga hela världen, vad gäller effektiviseringar för att minska miljmöpåverkan, och utveckling av alternativ.
I Vimmerby ser vi moderater brett på miljöfrågorna. Det är inte bra för miljön om folk tvingas ta bilen för att tågen inte går på Stångådalensbanan. En satsning på Stångådalsbanan är också en miljöfråga. Fler gång- och cykelbanor är också miljöfrågoa, liksom att vi lägger klimataspekter på varje fråga som beslutas i kommunen. Det sistnämnda kommer att aktivera klimatfrågorna kraftigt på kommunal nivå.
Vi vill också stödja utvecklingen av gröna jobb på landsbygden. Här finns möjligheter.

Läs här vad moderaterna i Vimmerby skriver i sin valplattform:
GRÖN NÄRING,
NYA JOBB PÅ LANDSBYGDEN,
MILJÖFRÅGOR
- Moderaterna stödjer aktiviteter som leder till arbete i det privata näringslivet.
- Vi vill utveckla en speciell kompetens tillsammans med landsbygdens organisationer för att hitta nya, gröna jobb i landsbygden. Det kan vara jobb inom energi- och klimatområdet, inom livsmedelsproduktion, jakt, fiske, naturvård.
- Möjligheter till biogas som Vimmerby har genom exempelvis Arla ska utredas, hur det på bästa sätt kan komma samhället till del. Moderaterna är öppna för diskussion om olika driftsformer. Moderaterna vill stötta diskussionerna mellan Vimmerby Energi & Miljö AB och stora lantbruk/djurbesättningar om att ta hand om gödsel för gasproduktion.
- Vimmerby Energi & Miljö AB ska fortsätta sin satsning på grön energi.
- Vi vill att Vimmerby kommun fastställer en klimatstrategi som ska stämmas av mot ambitioner i regering och riksdag. Det är viktigt att kommunen går hand i hand med de intentioner som finns på nationell nivå.
- Moderaterna anser att kommunen kan utgöra föredöme och visa på mångfalden av klimatinsatser genom att möjliggöra kompostering av matavfall vid kommunens olika kök.
- Moderaterna vill att miljö- och klimatfrågor ska angöra alla kommunala beslut för att kartlägga hur väl de kommunala nämnderna och bolagen tar hänsyn till miljö och klimataspekter. Genom att i korthet ange att man gjort en klimat- och miljöbedömning i anslutning till beslutet får vi dels veta hur väl miljö- och klimataspekter följs, dels får vi också en bild av hur många beslut som förändras och göras ”gröna” på grund av detta.
- Förekomsten av cykelvägar är en viktig klimatfråga, vi vill fortsätta
en utbyggnad av cykelvägar
- Miljöfrågan ligger i många frågor, också varför tågen inte går och hur transporter av skolbarn sker etc. Moderaterna anser att genom god planering kan både ekonomi och miljö tillgodoses genom exempelvis effektiva transporter. Att KLT klarar en full service på Stångådalsbanan är en viktig miljöfråga.
- Skolor ska av pedagogiska skäl utrustas med solfångare för varmvattenproduktion, antingen till värme eller till varmvattenberedning. De ska ha kilowattmätare så att man kan se hur mycket/lite de producerar, sprängskisser, och pedagogisk placering så att de kan vara en del av undervisningen. Det är alltså inte främst ekonomisk avkastning utan energilösningar som kritiskt ska bedömas, jämföras och värderas för ett uthålligt samhälles överlevnad. Det skulle bidra till naturliga samlingsplatser och bidra till
lugnare skolmiljöer.

Kan vi lära av konstnären?

Kan Vimmerby lära av vår grannkommun Västervik?
Säkert en hel del. På företagssidan har vi rätt tajta kontakter med varandra och känner varandra bra. På politikersidan i stort vet jag inte ännu - inom moderaterna känner man dock varandra rätt väl.
Idag tycker jag ni ska läsa Pelle Johansson på Gränsö slott och hans inlägg (blogg) om hur man kan lära av konstnären.
Jag ska inte avslöja mer.
Läs det här.

lördag 12 juni 2010

Vi sitter alla i samma glesbygd

MODERATERNAS VALPLATTFORM I VIMMERBY, DEL 11


För mig ter sig debatten om glesbygden, landsortsskolorna och "utarmningen" konstig. Vi är ju glesbygd hela kommunen! Vi lider under samma ok alla som bor i Vimmerby kommun; utflyttning, minskade resurser, brist på kompetens, brist på högskolejobb, brist på högskolefolk, brist på...
Jag kan mycket lätt sätta mig in i hur människor i Locknevi, Frödinge, Rumskulla, Tuna med flera orter ser på de resurser de får, och hur de slåss för dem.
På samma sätt borde vi göra i stadshuset för att få statliga investeringar till kommunen.
Vi måste komma samman och förstå Vimmerbys attraktionskraft; vända bristerna i glesbygden till något positivt.
Kan vi bygga villor vid sjöar? Kan vi skapa annorlunda upplevelser av att bo här?

Det här är moderaternas avsnitt i valplattformen som behandlar dessa frågor:

GLESBYGDEN, LANDSBYGDEN, TÄTORTERNA
- Kommunen ska uppmuntra och stödja intresseföreningar i hela kommunen. De ska vara en samtalspart till kommunen i frågor som rör just deras bygd. Kommunikationen med medborgarna måste öka och prioriteras.
- Bypolitiken – den politik som slår vakt brett om den egna bygden – ska uppmuntras och ges utrymme till dialog direkt med kommunledning eller de nämnder de önskar.
- Storebro, Gullringen, Djursdala är tre av de landsbygdsskolor vi har kvar. Moderaterna går inte till val på att lova att landsbygdsskolor ska vara kvar, oavsett hur få elever de servar. Men med en fortgående dialog kan man finna lösningar och idéer som inte stänger dörrar, som inte avvecklar definitivt utan lägger byggnader på underhåll under en viss tid så att de åter kan tas i bruk om behov uppstår. Innan eventuell annan verksamhet kommer in i lokaler ursprungligt avsedda för kommunal service ska ett fördjupat samråd ske med bygdens medborgare. Viktigt att initiativ kommer från bygdens intresseorganisation.
- Vi vill ta ett helhetsgrepp på landsbygdsfrågorna, under fullmäktige. Landsbygdsfrågorna ska bli fullmäktigefrågor och alla landsbygdsfrågor ska ha en hög nivå på beslutsunderlag
.

fredag 11 juni 2010

Avmonopolisering ökar tillgängligheten

Bilprovningens avmonopolisering har oroat Annika Högberg (s), Vimmerby i flera insändare i Vimmerby Tidning.

Igår berörde jag det hela och fick en kommentar från signaturen Usain enligt följande:
" Det är Vi Bilägare som varnar för vad som hänt i Finland där bilprovningsavgiften höjts från 300 kr till 1000 kr. Att Svensk bilprovning är subventionerad har jag aldrig hört. De har ju haft monopol och höjt vad som behövts utan att skapa någon vinst. Det som är oroande är att privata företag blir myndighetsutövare som t ex livsmedelsinspektörer och därmed riskerar att bli mer mottagliga för mutor. Allt ska ju konkurresutsättas och då gör det inte så mycket om det blir sämre. Det finns fundamentalism i alla dess former i Sverige. "

Min kommentar:
Svensk Bilprovning AB ägs till 52 % av staten. Det betyder ju att man har en ägare som finansieras av skattemedel. Resterande ägarandel står en stor bil- och transportbransch (intresseorganisationer) för.
På Bilprovningens hemsida kan man läsa att bolagsstyrningen utgår från ett aktieägaravtal mellan ägarna och Svensk kod för bolagsstyrning som började gälla från och med halvårsskiftet 2005. Bilprovningen har successivt börjat tillämpa koden.
Biloprovningens fräsmats yfte är inte vinst, det är trafiksäkerhet. Därför måste ny bilprovninghar auktoriseras. Man ska inte kunna besikta bilar utan auktorisation.

Efter en utredning beställd av Näringsdepartementet lämnade McKinsey&Company i november 2007 ett förslag om hur Bilprovningen borde konkurrensutsättas. Motivet var framför allt att avskaffa monopolet.
Utredningen drog slutsatsen att en omreglering av marknaden skulle resultera i ökad tillgänglighet för kunderna och 100-200 nya stationer för kontrollbesiktning.
Det är detta som monopolister som Annika Högberg (s) helt missar: monopolet ska försvaras till priset av kundtillgänglighet, och om monopolet drivs med förlust ska det täckas av staten som ska ta skattepengar, som annars ska gå till vår välfärd.
En mycket grundläggande skillnad mellan Alliansens och de rödgrönas politik går här.
Bilprovningen säger själva på sin hemsida:
- Vi är rustade för konkurrens
- Det är oerhört viktigt att målsättningen med vår verksamhet, trafiksäkra fordon, bevaras. Att kravet på oberoende kvarstår och att de nya aktörerna på marknaden ackrediteras framstår som självklart och som en del av säkerställandet av fortsatt hög kvalitet. Vi ser därför positivt det förslag som riksdagen beslutat om, säger han och fortsätter:
- Bilprovningens förutsättningar för att agera på en konkurrensutsatt marknad är bättre än någonsin. De senaste årens satsningar har till stor del handlat om att förbättra servicen, vilket resulterat i bokningssystem som passar alla och ökad tillgänglighet. Vi har bland Europas lägsta priser för en likvärdig kontrollbesiktning och mycket stor andel nöjda kunder. Det är en bra grund för oss att bygga vidare på.

Jag anser att konkurrensutsättning av de som ska kontrollera våra bilar inte är mer dramtiskt än konkurrensutsättning av de som lagar våra tänder.

torsdag 10 juni 2010

Rödgrön allians glömmer sina skattepengar...

Här någonting för politikerna i Vimmerby att begrunda.
Valfrihet skapar inflytande och tillväxt.
Almega kom, precis i detta nu, med en rapport där man förordar valfrihet som grundprincip för offentliga, inividuella tjänster.
- Det är dags att visa att valfrihet är hörnstenen i moderniseringen av den svenska välfärden, säger Ulf Lindberg, näringspolitisk chef på Almega.
Rapporten - Läs den här. - menar att samhällsutvecklingen driver fram valfrihet.

Argumenten för alternativa driftsformer, utmaningar, privat drivna välfärdstjänster säger de rödgröna i Vimmerby (dagens VT) är en myt. Det fungerar inte så, säger bland annat vänstern i Vimmerby i tidningen, utan någon annan referens än att säga att elpriset blev dyrare när elproduktionen avreglerades.
Det är konstigt tänkt. Och beräknat.
Exempel: Om du betalar 100 kronor över skattsedeln och därefter 100 kronor i form av avgift så har du betalat 200 kronor för tjänsten. Så tänker de flesta. Men planekonomer, såsom de rödgröna, de tänker att man bara betalat 100 kronor. Det man betalat över skatten räknas inte.
Så när avgiften går upp till 150 kronor och skatten ned till 50 kronor så säger de rödgröna, "Titta, priset har ökat med 50%!". Man är helt enkelt oförmögen att se sin betalade skatt som sin egen insats.
Detta synsätt hindrar ju all fruktbar debatt.
När man nu argumenterar om att Bilprovningens avgift kommer att öka från 300 kronor till 1000 kronor (man ger inga belägg alls för detta) så kommer det enbart att ske om Bilprovningen innan subventionerats med skattemedel.
Är bilprovningen bärande, så sker det motsatta. Konkurrenter som kommer in kommer att driva ned priset genom effektiviseringar.
Är det så att priset åker upp kan man ju misstänka kartell av något slag, för vid en sund konkurrens ska priset inte upp för en sådan tjänst.
Återigen - det är svårt att diskutera med politiker som inte ser sin skatt som en egen slantad peng.

Om bemanningen på förskolorna

I Vimmerby Tidning skrev Annelie Schultz, lärarförbundets lokalavdelning att hon ville läsa vad de lokala politikerna i Vimmerby ansåg om bemanningen på dagis.
Jag svarade henne i tidningen idag enligt följande:

Du skriver att du vill ge förskollärarna större inflytande över barngruppernas storlek och sammansättning och efterlyser lokalpolitikernas åsikter i frågan.
Här är min: Alla verksamheter drivs bättre med ökat inflytande från medarbetarna. Min tes har alltid varit att de som är nära "kunden" oftast vet bäst vad kunden vill ha. Men lika sant är att de som är nära helhetssynen/helhetsbilden oftast vet bäst vilket ekonomiskt utrymme det finns till de olika verksamheterna.
Det handlar om att vara kreativ, positiv och skapa möjligheter och verksamhet utifrån de resurser man har. Oftast handlar det om att välja, att våga prioritera, mellan och inom verksamheterna.
Jag tvivlar inte en sekund på att ni förskollärare dagligen prioriterar i er verksamhet. Men när de ytterst ansvariga politikerna ska prioritera våra pengar så värjer man sig för begrepp som varsel, indragning av tjänster, omstruktureringar, utlägg på privata utförare, alternativa driftsformer etc. - allt skulle skapa mer pengar till det operativa (dagis) och mindre pengar till det administrativa. Enklaste vägen har varit att säga upp personal ute i verksamheterna, det vill jag som politiker ändra på.
Jag har ännu inte nått insikt om vad det är i kommunen som gör att man inte kan driva kommunal verksamhet såsom verksamheter bedrivs i näringslivet.
Betr. barngruppers storlek tror jag på det du säger; på förskolor är det viktigt att det inte är för många barn per förskollärare. Det är en kvalitetsfråga.
Men i skolan finns det andra aspekter. Där kan en klass med 30 elever, där alla jobbar seriöst, vara en lugn och trygg klass med bara en lärare som stortrivs med sitt jobb. Å andra sidan kan en klass med 15 elever och 4-5 stökiga kräva två lärare (som vantrivs) för att hålla klassen något sånär i ordning. I skolan måste det ske flera grepp än att bara öka antalet tjänster, för att klara kvalitén.

onsdag 9 juni 2010

Jobbgarantin för de unga

Med anledning av att paret Annika och Peter Högberg (s) i Vimmerby nu jublar över att socialdemokraterna publicerar en lista på vad man vill göra för ungdomarna i Sverige har jag klipp följande pressmeddelande från Agnes Palinski, pressekreterare hos Sven Otto Littorin.:

- Socialdemokraterna införde själva det som de nu kallar ”aktivitetsförbudet för unga”. Detta gjorde dom genom de två arbetsmarknadspolitiska åtgärderna kommunala ungdomsprogrammet och ungdomsgarantin, som infördes 1995 och 1998. Förbudet innebar att aktivitet endast kunde ges till ungdomar tidigast efter 90 dagar.
- I Socialdemokraternas rapport ”Ge Sveriges unga chansen” daterad 2010-06-07 går att läsa; "Avskaffa aktivitetsförbudet. Vi ger förutsättningar för snabbare insatser till unga arbetslösa som behöver stöd för att komma i arbete och vi avskaffar det nuvarande aktivitetsförbudet. "

- Den nuvarande regeringen avskaffade kommunala ungdomsprogrammet och ungdomsgarantin och införde den 1 december 2007 istället en Jobbgaranti för unga som gäller efter tre månaders arbetslöshet.
- I samband med finanskrisen införde regeringen förstärkta individuella coachningsinsatser som kan användas redan från första dagens arbetslöshet. Coachernas uppgift är att ge ungdomarna stöd och vägledning tillbaka till studierna för att de när konjunkturen tar fart ska stå väl rustade för arbetsmarknadens behov.
-I Jobbgarantin kan deltagarna i dag få ta del av aktiva insatser med fördjupad kartläggning, studie- och yrkesvägledning och fortsatt jobbsökaraktivitet med coachning. Även praktik, stöd till start av näringsverksamhet, arbetslivsinriktad rehabilitering och kortare utbildning ges i garantin.

MG: Kommentarer överflödiga, eller hur.

Skolskjutsbeslut grundat på felräkning?

Ja, så kom det då en uträkning som visade andra siffror.
I Vimmerby Tidning idag presenteras siffror som visar att kommunen bara sparar 300.000 kronor på att lägga om skolskjutsarna och låta företrädesvis gymnasieelever, som har mindre än 6 kilometer till skolskjutsen, lösa sin resa på egen hand.
Politikerna hade fattat belsut på ett underlag av 2.000.000 kronor.
Frågan är vad man gör nu?
Går man tillbaka och rättar till?
De som räknat fel på Teknik och Service, vad säger dom?
Var krävs det ut ansvar?
Ifrågasätts kompetensen hos de aktuella tjänstemännen, om det visar sig att de räknat fel?
Visst får det bli fel då och då, det måste bli fel då och då när det är människor som arbetar med det hela. Men frågan är hur ofta det får ske i ett och samma "företag" - nämligen kommunen. Och frågan är om konsekvenserna för exempelvis skolungdomarna och deras föräldrar är rimliga konsekvenser på grund av en felräkning?
Är det svårt att räkna ut det hela? Det verkar inte så i dagens artikel i Vimmerby Tidning (läs den här).
Jag anser att det är ledamöterna i Teknik och Service som nu måste väcka frågan igen och börja om på noll.

Fel ge avtalspension för 21,5 miljoner

Till er som följer bloggen på andra platser i världen än Vimmerby, vill jag delge min insändare i Vimmerby Tidning idag:

Vimmerby kommun har beslutat ge 40 personer avtalspension. Kommundens övertalighet beror givetvis på flera saker; dels organisationsförändringar, dels befolkningsminsking och kanske också en ökad effektivitet i en del fall.
Kommunen löser detta med avtalspension och vad jag fått fram till en kostnad av 21,5 miljoner kronor fram till och med 2014. Ett av skälen till avtalspension är att man vill ha de yngre, mer kompetenta medarbetarna kvar. Det är en sanning med modifikation.
Inga garantier finns att de yngre ändå är kvar, vi kommer ändå att få se framtida uppsägningar av yngre tjänstemän som vill vidare. Argumentet håller inte och jag har svårt att förstå att det läggs fram.Ett annat argument har varit att tjänsterna inte ska återbesättas. men det står nu klart att topptjänstemännen tillhör de som får avtalspension. Vilket i konsekvensens namn ska leda till att deras tjänster inte ska återbesättas.
Kommunchefsjobbet har redan återbesatts och utredningschefsjobb/näringslivschefsjobb kommer att tillsättas i höst.Finns det fler "glidningar" på de ursprungliga kraven?När man hanterar så stora summor som 21,5 miljoner kronor så gäller det att vara stingent och konsekvent hålla fast vid sin princip.
Det inger inget förtroende att göra undantag för chefer men inte för andra anställda.Naturligtvis kan det finans ett gränsland; säg att en 25-åring blir "över" vid en organisationsförändring och har kompetens för ett jobb där en 62-åring sitter. Då kan man växla och låta 62-åringen gå hem, sätta 25-åringen på jobbet och dra in 25-åringens ursprungliga tjänst.Jag kan förstå växlingen men jag godtar inte de ekonomiska konsekvenserna.Hade man varslat 25-åringen för arbetsbrist och låtit 62-åringen varit kvar, då har man haft 1,0 tjänst att betala plus uppsägningskostnader max. 2 månader. Med "växlingen" har man 1,72 tjänst att betetala i 3 år. En onödig kostnad och omotiverad subvention av en medarbetare.
Andra argument som beslutande politiker har är att det är svårt att rekrytera ung kompetens till Vimmerby (landsorten) och därför betalar man äldre för att sluta. Många, många företag i Vimmerby har levt under de villkoren i många år. Det för med sig att rekryteringen blir dyr, man måste ha hjälp med rekryteringen eftersom man har få sökande. Men det är ingalunda omöljligt, och framförallt inte så omöjligt att man ska förtidspensionera folk med bibehållen 72-procentig lön i flera år för att rädda kvar en ung anställd, som inte lämnar garantier att han/hon kan sluta i morgon dag.När nu kommunen ska besluta/har beslutat om detta anser jag att det är ett feltänkl som får ekonomiska konsekvenser fram till 2014.Dessa kommunala skattepengar hade kunnat gå till vård, skola och omsorg.

tisdag 8 juni 2010

Kommunalrådet har för låg lön

Nya nämndorganisationen offentliggjordes i dagens Vimmerby Tidning och den innebar att politikerna höjde sina löner.
Kommunalrådet fick 49.700 kronor i månaden någonting och det är tyvärr en dålig lön för det arbete som ett kommunalråd ska lägga ned.
I detta arvode ingår all tid i alla de styrelser han/hon ska sitta - det betyder att andra i styrelsen, som kanske sitter i kanske ytterligare fyra-fem stycken styrelser ledigt överträffar kommunalrådets arvode.
Kanske det finns 4-5 tjänstemän på stadshuset, kanske fler som också överträffar kommunalrådets lön med råge.
Kommunalrådets lön för arbetet i kommunen kan vara OK, om han/hon också fått styrelsersättningar precis som andra som sitter i samma styrelse.
Den som tar en sådan post, kommunalrådspost, kan inte enbart ta den av ideella skäl. Det är svårt att få en 30-40-åring att ta ett sådant jobb när man kanske kan få ett VD-jobb för samma lön eller mer. Man ska tänka på att kommunalrådet har det yttersta ansvaret operativt i kommunen och där finns 1.340 anställda.
Han/hon står också till svars inför allmänheten och jag tror kommunalrådet får en hel del arbete med alla kvällssamtal och helgsamtal från både väljare och partivänner.
Tyvärr så drabbar detta Vimmerby och andra kommuner med samma lönepolicy. De unga vill inte göra politisk karriär opch företagsämnen kommer inte in - de väljer en karriär i företag, kommuner eller organisationer istället istället för politik.
Att en kommunchef som jobbar 40-timmarsvecka (ingen kräver mer) ska ha 60.000 och ett kommunalråd som helt enkelt måste jobba kanske 60 timmarsvecka (trycket från alla är stort), med alla sammanträden, ska ha 10.000 mindre i månadslön är orimligt.
Lika orimligt är det att ge ett oppositionsråd en halvtidslön (halv kommunalrådslön). Rådet behöver inte alls vara på jobbet på stadhuset. Oppositionsrådet kan ha ett heltidsjobb bredvid på säg 30.000 kronor i månaden och dessutom kvittera ut 25.000 för halvtids oppositionsrådsjobb, som han inte behöver redovisa tiden för. Detta "för demokratins skull".
Oavsett vem, som sitter i opposition är det en orimlig lön för en politiker i en liten kommun som Vimmerby. Vi är för små för "oppositionsråd."
Däremot har 1:e vice ordförande, dvs kommunalrådets stand in en kvarts kommunalrådslön och det kan vara mer rimligt, det är ju majoriteten som får göra jobbet.

I övrigt tycker jag det är bra att man bantar nämnderna, tar bort arbetsutskotten och ökar inflytandet för kommunfullmäktige som kan sätta egna berednmingar.
Det sprider makten, vilken är positivt.

måndag 7 juni 2010

Avtalspensionering istället för varsel

Vimmerby kommun pensionerar nu 40 stycken kommunalt anställda, trots att de inte är mer än 61 år.
Alla skulle pensionerats vid årsskiftet redan, men av olika anledningar har stadshuset inte jobbat fram det hela inom tidsramen. Nu kommer snart pensioneringarna något senare, och därmed något dyrare, än beräknat.
Avtalspensionärerna kommer att få 72% av sin lön betald av Vimmerby kommuns skattemedel, fram till sin ordinarie pensionering.
Det enda kriteriet för att få sin ansökan beviljad var att tjänsten inte ska behöva återbesättas efter avtalspensionären - på så sätt tyckte sig politikerna ha sparat in 40 tjänster, eller 28% av 40 tjänster vilket är cirka 10 tjänster.
Av 1.340 stycken möjliga.
Till en kostnad av - ja, kanske det blir omkring 10 miljoner kronor per år.
Vilka som nu blir avtalspensionärer kommer väl snart på någon lista.
I vilket fall ska alla som står där ha ett jobb som inte behöver återbesättas. Det är villkoret.

I Sverige i övrigt, åtminstone vad avser näringslivet, så förhandlar man med facket om arbetsbrist, och uppsägningstiden brukar då maximalt vara 6 månader. Till en del av tiden ibland med arbetsbefrielse.
Arbetsbrist råder om arbetsgivaren inte kan hålla medarbetaren med arbete.
På Vimmerby kommun betyder arbetsbrist avtalspension.
Hur länge arbetsbristen rått för de 40 personerna är ju också diskutabelt; eftersom tjänsten inte ska återbesättas (ett viktigt villkor) så kan det betyda att en del av de 40, eller kanske alla, haft ett arbete som inte behövt utföras... för hur lång tid tillbaka?

Jag ska inte utveckla detta mer än att kommunens politiker måste förstå att detta är en helt främmande värld för de som är utanför politiken. Vi lever under samma villkor, men tolkar dem annorlunda.
Man undrar varför allka medarbetare i företag ska leva under vissa villkor, och kommunanställda under andra. På gott och ont. Och vice versa, vill jag säga, för kommunanställda verkar ibland leva under sämre villkor än medarbetare i näringslivet. Så det är fel åt många håll.

Jag har svårt att se något motiv till att världen innanför stadshuset skulle vara annorlunda än världen utanför. Kommunen bör anta samma villkor och arbetsmetodik som företagsvärlden; både vad gäller individuell lönesättning, premieringar, teambildning - som varsel, omstruktureringar, omorganiseringar på grund av ekonomiska resultat eller omvärldsfaktorer.

Det är principiellt fel att kommunalt anställda förhandlar om villkor med andra kommunalt anställda. Lojaliteten blir omtvistad. Förhandlingarna vid varsel bör skötas av en extern konsult från arbetsgivarens sida, för att få förhandlingen garanterat i samstämmighet med hur det går till i näringslivet.
För mig är det självklart att stadshuset och kommunen ska organiseras som övrig verksamhet i samhället.
Och verka under samma villkor.

söndag 6 juni 2010

Visst är kommunen som ett företag - i bästa fall

Vem styr ytterst och operativt det dagliga arbetet i en kommun som Vimmerby?
Är det kommunalrådet eller kommunchefen?
Det diskuterades på den här bloggen den 20 april i år under rubriken "Näringslivsorganisationen i Vimmerby kommun" (sök i sökfältet på bloggen för att hitta artikeln.)
Idag fick jag en anonym kommentar ytterligare, som publicerades där.
Ämnet är uppenbart intressant, åsikterna är olika.
För mig är det självklart att det är politikerna och inte tjänstemännen som ska styra en kommun, även om en del politiker ändå inte klarar detta på grund av, ibland,ett stort kunskapsövertag hos tjänstemännen.
Jag ser det inte mycket mer annorlunda att driva en kommun än att driva ett företag: Bolagsstämman (kommunfullmäktige) har skapat en styrelse (kommunstyrelsen) som i sin tur utsett en VD (kommunalrådet).
Kommunchefen är ingalunda vald på politiska meriter, och dennes makt är därför kraftigt begränsad, till skillnad mot kommunalrådet.
Kommunalrådet är däremot beroende av sin styrelse, vilket alla VD:ar är. Det är ingen VD som kan gå emot sin styrelse och ändå sitta kvar, och ingen styrelse kan heller gå emot ägarna (väljarna) och sitta kvar.
Politikernas ägardirektiv redovisas före ett val - väljarna lägger sin röst på de "ägare" man tror bäst kan sköta kommunen.
Självklart är det kommunalrådet som styr upp arbetet i kommunens organisation med biträde av kommunchef och olika förvaltningschefer. En kommunförvaltning är ingen egen apparat som jobbar som dom vill; de styrs av politiska beslut fattade i demokratisk ordning och kommunalrådet utses av majoriteten.
Visst fattar politikerna långtgående strategiska beslut; det gör ju också en styrelse. Men politikerna fattar också korta, direkta beslut både i kommunstyrelse och i nämnder som har "delegation" i beslutsordningen. Inte heller det skiljer sig från ett företag. En VD fattar inte alla dagliga beslut i nåt företag, väldigt mycket tas av de anställda "i delegation".
Men jag skulle vilja se den Kommunchef som fattar egna beslut, stick i stäv med kommunalrådets/kommunstyrelsens majoritet.
Det är kommunalrådet som har det yttersta ansvaret och ska se till att majoritetens beslut verkställs.
Den ultimata ledningsgruppen i Vimmerby kommun borde vara ett kommunalråd, en kommunchef och en näringslivs-VD från kommunens eget näringslivsbolag.
Tillsammans kan de tre jobba operativt i en politisk vision, och genomföra det förändrings- och förnyelsearbete som krävs efter valet och framförallt se till att kommunens ekonomi vänds till plus och att förutsättningar för tillväxt skapas.
Kommunchefen tar ansvar för det inre arbetet i kommunorganisationen, Näringlivsbolagets VD jobbar med näringslivsfrågor på heltid, kommunalrådet ser till att allt drivs åt rätt håll, uppvaktar och skapar nätverk och ser till att ta politiska initiativ.
I sammanhanget vill jag säga att både Kommunchefen, Förvaltningscheferna och Näringlivsbolagets VD bör kunna jobba i vilken majoritet som helst; rödgrön som Allians.
Detta eftersom de är utförare av politiska beslut.
Jag tar helt avstånd från den teori som säger att politiker ska ta strategiska beslut och därefter lämna över allt till tjänstemännen.
Vi har alltför många exempel på vad detta leder till. I slutänden blir det ett skyllande på varandra. Nej, ett ansvar innebär ett kommunalråd med stark närvaro i vardagen och sinne för detaljer, med förmåga att sprida visionen och att entusiasmera både kommunens medarbetare och invånare. Det är frågan om ett lokomotiv, en dragare. Bäste exemplet i våra trakter ser vi i Harald Hjalmarsson (m) i Västervik. Han gör precis rätt i sitt politiska agerande.
I Vimmerby kommun idag skriver man gärna företagstermer som "kommunkoncernen" i sin redovisning. Men det är det närmaste en effektiv företagsorganisation man kommer.
Mycket återstår att göra.
Alla partier i kommunen går till val med sina idéer och sina manifest. Jag uppmanar dig käre läsare att noga gå igenom vad de skriver att de vill göra innan du lägger din valsedel i urnan.

lördag 5 juni 2010

Varför ska en kommun prompt äga allt?

MODERATERNAS VALPLATTFORM I VIMMERBY, DEL 10

Kommunalt ägande har jag varit inne på förut.
Varför vill de flesta politiker att kommunen ska äga och förvalta?
I min värld ska politiken se till att utföra, och beställa - och då behöver man inte alltid äga för att klara den uppgiften.
Välfärdsservicen i form av snöröjning, gatu- och parkarbete, dagis, skola, äldreomsorg -allt går att beställa och låta privata företag utföra.
Politiker som säger att endast kommuner kan utföra detta underkännar företagssamheten i sin egen kommun och land och sätter sig själv på första kvalitetsplats. Det gör att när kommunen är utförare ökar egentligen kraven - man ska vara bättre än de på marknaden som egentligen betalar lönen. Åtskilliga gånger klarar inte en kommun detta.
Jag tycker det är ett onödigt risktagande rent av; varför ska kommunen riskera stå med övertalighet och med tomma fastigheter?

Så här säger moderaterna i Vimmerby i sin valplattform:

SKOG OCH
FASTIGHETER
- Skogsfastigheter där kommunen inte ser ett rimligt markbehov inom 10-15 år, eller anses vara lämpliga vid bytesaffärer, ska säljas.
- Kommunens fastighetsbestånd ska ses över i syfte att sälja dem till brukarna eller på marknaden.

TEKNIK
OCH SERVICE
- Vimmerby kommun måste förbättra sitt inköpsarbete i syfte att minska kostnaderna.
- Teknik och Service bör göra en översyn av verksamheten för att i första hand lägga ut på entreprenad, i andra hand i egen verksamhet. Vi vill också se över vad Teknik och Service gör med hänsyn till ny lagstiftning som förbjuder kommunal verksamhet som finns i privat regi.
- Normer för upphandling ska tecknas ned och följas konsekvent.
- Alla fastigheter/tillgångar kommunen avser att sälja ska prövas på den allmänna marknaden.

fredag 4 juni 2010

Så skulle jag förändra i stadhuset...

Har besökt Vimmerby Stadshus ett antal gånger nu.
Det var länge sedan, men en gång i tiden sprang jag ganska hemtamt i korridorerna. På 1970-talet var jag kommunreporter på Vimmerby Tidning men arbetade också både på SmålandsTidningen och VästerviksDemokraten - och bevakade just kommunpolitiken.
Diariet på stadskansliet besöktes varje dag men då och då rotade man omkring i de flesta diarier i jakten på nyheter. Hur det sker idag vet jag inte riktigt - men det slog mig sist jag gick där inne att Stadshuset känns precis oförändrat sedan 1970-talet.
Visst har en och annan vägg byggs upp, och en och annan vägg rivits, men i stort...ser det likadant ut.
Tjänstemännen sitter på rad i sina kontor i de brunaktiga korridorerna och träffas vid fasta tidpunkter i cafeterian eller i sammanmträdesrum.
Jag funderade på hur jag skulle vilja ha arbetsplatsen "Vimmerby stadshus" som det faktiskt döptes till när Ingmar Karlssons generation politiker byggde det hela. (Han satt ju i CBK då, Centrala ByggnadsKommittén som det hette).

Följande borde göras för att skapa en modernare kontorsmiljö:
* Alla kontorsdörrar skulle hängas av, det skulle göra kontorsummen ljusare.
*Inga möten skulle hållas i de enskilda kontoren, utan särskilda mötesrum här och där för kanske 4-7 personer skulle byggas.
*Väggarna ska målas i ljusa nyanser, vita kanske.
*Bra, inspirerande bilder på väggarna som ska påminna om framgång. Kanske på medarbetaren själv där han på nån privatbild har riktigt kul. Den ska hänga ganska stor på väggen.
*Jag skulle bygga tomma rum i en speciell korridor. Där ska speciellt framtagna team kunna jobba tillsammans för en period. Med bärbara datorer och nätverk kan de snabbt flytta dit och jobba nära varandra och därmed effektivt. Jag tänker exempelvis på det team som nu ska jobba med äldreboende. De skulle nog tycka det va kul att byta arbetsrum och arbetskamrater också för en kort tid. Flera sådana teammiljöer skulle byggas upp.
*Gröna växter ska in! Grönt skapar ombonat, syre och liv.
*Kaffeuatomater ska placeras ut i stadshuset. Det är inte alltid givet att kaffet ska tas i cafeterian. Det kanske ska tas vid skrivbordet om man har mycket att göra. Eller tillsammans med några andra i ett mötesrum, för att diskutera något. En stor gemensam cafeteria behövs kanske, men mest bara för informationsmöten av lättare slag, och för medhavd lunch kanske.
*En ny medarbetare ska hälsas välkommen med stor uppmärksamhet och ledas av en fadder första veckorna. Han/hon ska känna sig mycket välkommen.
*Fester, sammankomster och diverse gemensamma aktiviteter ska införas. För även kommunanstgällda behöver känna att de jobbar i ett och samma lag.

...men det allra första är att skapa en gemensam kultur som ska etsas fast i väggarna, en kultur som går ut på att förmedla så positiva attityder att besökarna till stadshuset går ut med ett leende på läpparna.
Man ska känna glädje när man besöker sitt kommunhus; man ska känna sig välkommen, omhändertagen och omgiven av omsorg. Men för att det ska fungera måste också medarbetarna på stadshuset få känna detsamma.
Vad är viktigast, oxarna eller vagnen?
Fick jag bestämma skulle jag börja med arbetet och medarbetarna.
När de känner arbetsglädje, visioner och framåtanda kommer de att dras med och älska det!
Då skapas förutsättningar att också förmedla det.

Allianssamarbete inlett

Det blev ett bra möte.
Redan efter en timme, av planerade tre, bildades ett Allianssamarbete i Vimmerby på fredagen genom att partierna kd, m och c bestämde antal kandidater och i vissa fall också vilka, att ingå i ett djupare samarbete med möte redan i juni. Fp hade i sista stund fått förhinder men har tidigare uttryckt sig positiva.
Vi såg snabbt att i ett stort antal frågor, för att inte säga väldigt många, var vi överens.
Nu ser vi alla fram emot valrörelsen och ett brett Allianssamarbete i Vimmerby som ska leda till fyra nya år med borgerligt styre och där flera nya politiker i alla partier kommer att ta plats, inte minst viktigt.

Första steget mot en stark lokal Allians?

Idag kl 15.00 träffas politiker i Alliansens partier i Vimmerby för att diskutera gemensamma frågor.
Det "borgerliga samarbete" som rått sedan minst 40 år i kommunen kan vara på väg in i ett djupare "allianssamarbete" och många hoppas att det ska leda till en valframgång för oss tillsammans 19 september 2010.
Mötet är helt förutsättningslöst.
Min förhoppning är att det ska bli starten på en valrörelse där Alliansen - för det hoppas jag det ska bli - kan vaska fram ett antal gemensamma frågor som ska bära i valrörelsen.
Att sedan de enskilda partierna har egna, specifika valfrågor är givetvis självklart. Det är frågan om fyra enskilda partier med egna värdegrunder för sin politik.
Men inspirerade av den exempellösa framgång Alliansen haft på riksplanet är vi flera politiker som vill försöka skapa något liknande i Vimmerby.
Lokal politik är många gånger profilskapande politik. Det håller jag med om. En del vill si, andra vill så. Även inom partierna råder delade meningar i många frågor. Dock finns det alltid en gemensam värdegrund i ett parti, och jag tror att den finns även i en Allians i Vimmerby. Individens frihet, möjlighet till alternativ, sparsamhet med skattemedel, hela Vimmerby ska med på tåget, infrastrukturen - men även jobben, skolan och äldreomsorgen. Vi är överens om klart mer än vi är oense om.
Jag hoppas att dagens möte ska leda till ett djupare, respektfullt samarbete och en nystart på ett Allianssamarbete som ska sträcka sig in i nästa mandatperiod.

torsdag 3 juni 2010

Dialog-turnén avslutad

Dialog-turnén i Vimmerby kommuns tätorter avslutades ikväll i Tuna Bygdegård. Åtta kvällsmöten har vi moderater klarat av denna vår och det känns bra att ha tagit pulsen i direkta samtal med invånare i alla tätorter.
I Tuna kom det planerade projektet med en Skyttehall bakom Bygdegården upp, liksom gång och cykjelvägen genom samhälklet. Vi diskuterade också infrastruktur, Regionförbundets arbete och - givetvis när vi är i Tuna - skolmat.
Vi avrundade med fika och till alla som läser denna blogg och varit på mötena vill jag personligen rikta ett tack för att ni kom. Det är bra att folk engagerar sig.

Varför fabricerar man detta?

Vimmerby-politikern Krister Torenfelt (c) envisas med (VT idag) att påstå att jag tycker skattekontorets flytt till Västervik var ett bra exempel på samarbete mellan kommuner, typ Vimmerby och Västervik.
Vid det här laget har jag tillfrågat ännu fler som satt i bygdegården i Tuna denna debattkväll, endast Torenfelt med hustru har hört mig yttra detta.
Så faktum kvarstår: varför fabricerar Torenfelt ett sådant påstående?

Dialog-turnéns final i Tuna ikväll

Vimmerbys moderater är tillbaka i Tuna ikväll. I bygdegården kl 19.00 samlas vi för ett allmänt möte dit alla Tunabor är välkomna att diskutera kommunal politik.
Passa på att ta tillfället denna finalkväll på moderaternas Dialog-turné.

onsdag 2 juni 2010

Rödluvan verklig i Vimmerby...

Sex kilometer ska skolbarnen i Vimmerby kommun gå innan skolskjutsen kommer.
Det har kommunen beslutat med knapp majoritet.
Det blir Rödluvan som ensam ska gå genom skogen, och kommer inte vargen i verkligheten så nog kan man ändå förstå att ett litet barn i sin fantasi skräms tillräckligt mycket för att tro det. Vilken trygghet skapar det?
I Barn- och Ungdomsnämnden reserverade sig Magnus Gustavsson (m) tillsammans med centerpartisterna mot beslutet.
Det var rätt.
Beslutet är fel ur flera aspekter:
- Ett litet barn ska inte gå på smala vintervägar i hög granskog i mörker 6 kilometer till skolskjutsen.
- Två enskilda nämnder - Teknik - och Service och Barn- och Ungdom - ska inte diskutera en sådan fråga själva, den borde lyftas upp i kommunens "paraply" för att vägas i större perspektiv. Exempelvis ska frågor ställas, av typen:
"En ung familj med rötter i Vimmerby, men boende i Stockholm, har några mindre barn i skolåldern och vill flytta till Vimmerby för att en av dem fått jobb här. Men båda tvekar då de inte vill låta barnen gå sex kilometer i skogen."
Vill vi det?"
Eller av typen:
"Nej, vi flyttar inte ut på landet därför att vi vill inte utsätta vår dotter för en ensam vinterväg varje morgon och varje eftermiddag, där promenaden totalt blir 1,2 mil. Så vi avstår Vimmerby."
Vill vi det?
Eller av typen:
"Vi måste nu flytta från landet och känner inte alls för att flytta in till staden, då kommunen inte verkar prioritera barnfamiljer. Vi valde en annan stad istället, med bättre rykte som barnvänlig stad."
Vill vi det?"

Varför drivs Vimmebry kommun så amatörmässigt? Varför ställs inga frågor? Varför finns ingen inlevelse? Varför ska man alltid spara på de mest utsatta: barn, skola, äldre...? Varför sparas det aldrig på administratörer, byråkrater och "experter" - alla byråkrater får ALLTID de pengar de behöver, ibland verkar det till och med som de får en check direkt.
Nej, beslutskulturen är fel och vi är numera flera som vill ändra den.

Flyktingbarnen berörde...

Filmen om flyktingbarnen i Vimmerby visades på Tullportsteatern igår.
Min fru och dotter var där, likaså partikamraten Magnus Gustavsson. Alla tre sa att filmen berörde dem mycket.
Den är gjord som projektarbete av Mirlinde Bajrami och Lizette Oscarsson, som går på Barn- och Fritidsprogrammet på Vimmerby gymnasium. Ett fantastiskt arbete av ungdomarna vad jag förstått.
Hoppas den kommer att visas en gång till offentligt, jag tillhörde dem som inte kunde gå men vill gärna se den.
Vi pratade om flyktingbarnen i Södra Vi i tisdags. Uppenbarligen har man integrerats bra i samhället och föreningslivet har gkort ett bra jobb. Flyktingungdomarna själva berömmer det mottagande man fått av samhällsborna. Sånt blir man faktiskt stolt över som kommuninvånare! Heder åt alla medverkat så det blivit så bra.

Ännu en lista där vi får bottennapp...

Ännu en lista har presenterats där Vimmerby ligger dåligt till.
Naturskyddsföreningens lista över de klimnatsmartaste kommunerna (läs den här) har Vimmerby på 174:e plats.
Undrar om det finns fler listor än de som hitills publicerats: näringslivsranking, ungdomsbarometer, jämförelselistor med andra kommuners nämnder, klimatlistor...
Hur är det bara möjligt att vi på bara några år blivit akterseglade så?
Jag hoppas att valet i september blir en riktig vändpunkt för Vimmerby. Det måste det bara bli!

Södra Vi-dialogen blev bra

När Vimmerby kommuns moderater igår kväll hade möte med Södra Vi-bor kom det upp intressanta frågeställningar:
- Hur går det med etableringen av macken i samhället?
- Vad finns det för ungdomarna kvällstid?
- Kiosken försvann, men ICA-butiken finns som väl var kvar.
- Flyktingbarnen har etablerat sig väl med hjälp av idrottsföreningarna i samhället.
Men det var också frågor om turismen, näringslivspolitiken, förskolorna, äldreomsorgen och hur det fungerar i tjänstemannakåren i kommunen.
Diskussionen pågick i drygt två timmar och de moderata kandidaterna fick en hel del med sig i bagaget, var och en på sitt sätt.

tisdag 1 juni 2010

Nytt äldreboende fick 1 miljon

Det är lite grand hönan eller ägget när Vimmerby kommun ska hantera projekteringen av nytt äldreboende i Vimmerby.
På Vimmerby fullmäktige på måndagskvällen diskuterades om man skulle anslå 1 miljon till projekteringsarbete först, som också innefattar studier av "best case" eller om man ska låta marknadens aktörer vad gäller äldreboende själva komma hit och presentera sina "best case" innan vi drar igång.
Magnus Gustavsson (m) ansåg det senare, i princip alla övriga tyckte det första.
Och det är lite av hönan eller ägget.
Det bästa med Magnus Gustavssons förslag är att man får mycket gratis om man först släpper in de byggherrar som idag bygger äldreboende dagligdags, för att delge sina förslag. Det betyder att man kanske sparar den miljon man nu ska anslå och kan lägga den på byggnationen istället. och också att man kanske sparar tid.
Men enligt fastighetschef Lennstam, som föredrog ärendet, kommer man att nå dit även om man man tillsätter en kommunal projekteringsgrupp.
Själv är jag benägen att hålla med Gustafsson - därför att hans idé är att man kan spara både tid och pengar i slutskedet om man först scannar av vad som, gjors och görs just nu.
Fullmäktigeledamöterna trodde tvärtom - att man sparar tid om man först tillsätter en kommunal projekteringsgrupp med en extern projektledare för 1 miljon.
Peter Högberg (s) ansåg att man redan ödslat tid.
Det är i och för sig rätt, men den tiden (3 år av utredningsarbete...) är ju ödslad på grund av att tjänstemännen inte kunde få fram om det gick att bygga på Eken en tredje våning eller inte.
Det ska inte ett nybygge bli lidande av. Då korrigerar man ju bara ett fel med ett annat fel.
Nu tror jag inte att beslutet igår får annan betydelse än att projekteringsarbetet blir dyrare - viktigast är att man under arbetst gång hela tiden matschar kommunal byggnation mot poivat byggnation, kommunal mot privat drift vilket Tomas Petersson (m) påpekade från talarstolen.
Det är det absolut viktigaste för kommunens framtida ekonomi.