måndag 26 juli 2010

Fortsatt sommarutgivning på bloggen...

Ja, nu är jag tillbaka på bloggen men bara tillfälligt. Turister och lite ledighet tar all tid nu, datorn får vänta. Så det blir fortsatt sporadisk sommarutgivning på bloggen.
Och så prioriterar jag insändarna i Vimmerby Tidning just nu.
Men jag lovar att jag ska återpublicera alla på bloggen om några veckor, när jag är tillbaka på kontoret igen.
Nedan finner du en av insändarna i sommar, den om övervakningskameror. Fler kommer.
Nu gäller det att ladda inför en intensiv spurt av valrörelsen i höst.
Fortsatt skön sommar!

Övervakningskameror i centrum

Vimmerby kommunfullmäktige bör åter pröva frågan om övervakningskameror på valda platser i centrum.
Blir jag invald i höst kommer jag att lägga en motion i det syftet.
Det finns ingen anledning att skydda varken kriminella eller "buset" som välter soffor, bliomkrukor och sprider krossat glas på gator och torg under nätterna.
Morgon efter morgon under sommaren får vi se omkullvälta möbler, blomkrukor, papperskorgar tömda, pizzakartonger och annat i centrala Vimmerby. Många vill ha fler poliser, och framförallt patrullerande poliser.
För mig är det inte antingen eller, utan både ock. Men "fler poliser" innebär inte att de sitter uppe i kyrktornet och spanar 24 timmar om dygnet.
Tack vare en övervakningskamera fångade man Anna Linds mördare, man filmar rånare och via "Efterlyst" i TV 3 som visar filmerna fångas grova brottslingar in. Vid sådana tillfällen är det ingen som pratar om "storebror-samhälle". I Vimmerby får kriminella ha en fristad idag, vi har varken kameror eller poliser.
Jag förespråkar också att vi ska spara DNA på alla nyfödda. Det kravet tror jag kommer att få allt fler anhängare. Vid tillfällen när 10-åriga flickor våldtas är det ingen som pratar om att man är emot ett DNA-register. Mördaren till den unge pojken och kvinnan i Linköping för ett antal år sedan hade varit infångad för länge sedan med hjälp av ett sådant register. Vem är det vi skyddar? Offret eller våldsutövaren?. Är det så svårt för politikerna att leva sig in i detta, utan att det måste hända en när och kär?
En annan fråga är strafflängder. Vad kostar vad i Vimmerby? Om en personal i exempelvis Astrid Lindgrens Värld inte skriver in sig i personalhandboken kostar det 2.000 första gången och andra gången bötfäller skatteverket företaget med 10.000 kronor.
Detta påminner mig om ett referat jag läste i Vimmerby tidning för några år sedan.
En ung man slog en flaska i huvudet på en förbipasserande, något äldre man, en kväll i Vimmerby. Flaskan krossades mot skallen. Hur det gick för mannen vet jag inte, men brottet rubricerades varken som dråp eller mord så offret klarade sig. Domen för den unge mannen blev böter, 500 kronor. Jag reflekterade över att det var så billigt, faktiskt mycket billigare än mycket annat. För 500 kronor får man en nöjesbiljett till Cirkus, en billigare kavaj, en ulltröja av känt märke på rean. Ska det inte kosta mer att slå en flaska i huvudet på någon? Vad betyder en sådan dom presumtivt, d.v.s förebyggande? Och 10.000 ska det kosta om en personal inte skrivit in sig för arbetsdagen? Ett administrativt brott bötfälls 20 gånger hårdare än ett våldsbrott i detta fall...
Nej, vi ska sluta och flumma och se på det samhälle vi lever i. Det finns ingen anledning att skydda brottslingar eller brott, istället ska vi hjälpa brottsoffren. Övervakningskameror i Vimmerby har ett presumtivt syfte; att vara hindrande. Och också ett utredningssyfte: att understödja bevisningen. Detta i sin tur har till syfte att göra den vanliga människan trygg och de som planerar eller utför brott mer otrygg.
Kanske kan det bidra till en ren och snygg stadskärna också?

onsdag 14 juli 2010

Bloggen inleder sommarutgivning

Precis som Dagens Industri gjorde förr (gör dom det än?) övergår den här bloggen om det politiska livet i Vimmerby till sommarutgivning.
Det betyder att resor, fiske, golf, diverse byggprojekt, solbad, tidningar och böcker, umgänge med vänner samt en hel del turister sätts i första rummet (trångt i det rummet blir det...) och politiken i andra...
Jag dyker upp i Vimmerby Tidnings insändarspalter med lite kommentarer men på bloggen kanske bara en gång i veckan fram till och med juli månad.
I slitet på månaden ska jag försöka summera juli med en rad olkika blogginlägg.
Tills dess - ha en skön sommarmånad!

lördag 10 juli 2010

Varumärket Vimmerby i framtiden

Så här i turisttider kan vi fundera på vad som ingår i Varumärket Vimmerby.
Och vi lägger inte in Astrid Lindgrens Värld (vilket givetvis finns där) utan mer funderar på vad vi kan lägga in för annat.
I kommunens jämförelseprojekt med några andra grannkommuner frågade man några företagare varför de etablerat sig i Vimmerby och fick då allehanda, relativt väntade svar: tillgång till lokaler, bra boende etc. Men också, i Vimmerbys fall, varumärket Vimnmnerby. Just att det var Vimmerby hade lockat någon.
Jag frågar mig givetvis hur det är möjligt, eftersom Vimmerby inte marknadsför sig själv nämnvärt utan all marknadsföring sker via varumärkena ALV och Astrid Lindgrens Näs.
Kanske marknadsföring genom företagens egna nätverk?
Oavsett vilket, jag tror det finns mycket att göra i ämnet.
Min dröm om Vimmerby är att det är landets bästa småstadskommun; gemenskap, sammanhållning, bred kommunikation, gemensamt långsiktigt mål och handlingsplan, Vimmerbyanda (fanns här före 2006).
Vi ska vara en öppen kommun som välkomnar privata initiativ också i välfärdsjobben: skolan, förskolan, omsorgen.
Genom alternativa driftsformer skapar vi bara A-lag och vi får därmed bättre service och mer för våra skattepengar.
Vi skapar också möjligheter för nya företag och därmed nya jobb.
Allt börjar med jobben.
Man talar ofta om att det handlar om vård, skola och omsorg men innan det kommer pengar till sådant så finns det arbete, jobb, som genererar skatteintäkter.
Att stödja det lokala, jobbskapande lokala näringslivet är för mig självklart men "stöd" innebär inte att man agerar bank eller bidragsgivare.
Mycket av det här vill moderaterna i Vimmerby bygga in i en vision som sträcker sig till 2011, Vimmerby 2021.
Den visionen ska i sig vara ett varumärkesbygge där Vimmerby ska sticka ut som en föregångskommun av sin storlek, en kommun som lärt mycket av andra och som själv varit kreativ och kan lära ut i sin tur.
Jag hoppas verkligen att väljarna detta valår vill ha en förnyelse av den borgerliga politiken i Vimmerby och ger oss moderater sitt stöd.

fredag 9 juli 2010

Om pudel, analys och reflektioner i Vimmerbypolitiken

En av centerpartiets bloggare i Vimmerby Peter Fjällgård oroar sig för om moderaterna ska skapa en kennel genom att förändra de beslut man fattat i kommunstyrelsen.
Det framskymtar både nu och då att han tycker jag är för kritisk mot centern, mot kommunstyrelsen och därmed också mot moderaternas egna representanter i kommunstyrelsen Tomas Petersson och Claes Wetterström/Magnus Gustafsson.
Han tycker jag skjuter alliansen i sank gång efter gång och kanske han inte är ensam i den åsikten hos centern i Vimmerby.

Jag ska klargöra några viktiga ståndpunkter:
- Kommunstyrelsen i Vimmerby har inte varit framgångsrik innevarande mandatperiod. Man är på väg in i tredje året med underskott, man kommer långt ned på mätningar, man har en för dyr produktion av välfärden som ändå inte är tillräcklig tycker många, man har svikit underhåll på dagisfastigheter så de möglat, man har dragit Eken i långbänk så man fått arbetsmiljöverket på sig, man har haft problem med torget och beslut kring det, man har skapat avtal som man kan förlora 70 miljoner kronor på över tiden, man har lånat ut gratis pengar till VTT-grafiskas ägare (=en pensionsfond ursprungligen), man har sanerat tomter på nedgrävt avfall för 20 miljoner av skattepengar, man skötte ALV-affären uruselt och skapade folkstorm i sitt handhavande, etc. etc.

Med detta facit tycker då Fjällgård att vi ska gå med på att man också sviker beslut tagna i fullmäktige för 12 månader sedan, och som förde med sig investeringar i Tuna för att vi skulle få två olika sätt att producera kommunal mat på.
Centerns bild är att Vimmerbyborna ska vara glada, tacksamma och framförallt - hålla tyst!
Och kommer det en ny politiker som undertecknad så ska han bakbindas och inordna sig. Basta!
Jag vill säga till både Fjällgård och andra som försöker: Glöm det!
Innan jag bakbundits har jag lämnat sällskapet till sitt öde. Jag är där för att förnya och förändra och går inte det så kör jag inte pannan blodig i väggen. Nej, då lämnar jag den politiska klubben för andra uppdrag i samhället. Möjligheterna till produktivt, idérikt arbete är outsinliga var helst man vänder näsan. Jag är inte i politiken för att agera ja-sägare till varken andra moderater, Alliansen eller självaste Reinfeldt. Och den senare; han vill inte ha det. Han vill ha förnyare, folk med idéer, folk med engagemang och modern politik.
Jag är inte alls främmande för kompromisser. Politik är kompromisser. Men jag är främmande för att köra i de gamla hjulspår som visat sig gå åt helt fel håll.
Jag vill också säga till Alliansen i Vimmerby: Med en spränglista av någon i valet så hade ni fått en vågmästare i kommunen! Det hade inte varit bättre, utan sämre för stabiliteten. Bäst är att släppa in nya politiker i partierna, som vill och kan förnya. I moderaterna har vi nog minst hälften av nya namn på listan. Och vi fortsätter att söka folk som vill kroka arm med oss och göra Vimmerby bättre.
Det vore tacknämligt om nån form av analys av mandatperioden kan göras i centern och helst med Fjällgård närvarande. Kanske man då kommer fram till detsamma som vi?

En sådan analys har vi gjort i moderaterna och det har lett till en valplattform 2010. Några av de mest aktiva har varit just våra tre i kommunstyrelsen; Petersson samt Wetterström med ersättar Gustafsson.
Vi för nu en diskussion i partiet om hur vi ska kunna vända utvecklingen i Vimmerby. Den är intensiv och jag garanterar att den sysselsätter nämnda tre, med Petersson i spetsen, fullt ut med stora, bra ambitioner.
Jag tror att också KD genomför sen sådan diskussion och jag har stora förhoppningar om att också Per-Åke Svensson leder sitt centeraparti in i dessa diskussioner. För de är tvugna.
Men för att klara detta måste man notera, analysera och dissikera de beslut man tagit tidigare som lett till det dåliga resultatet. Att sticka huvudet i sanden och blunda för detta är lika tragiskt som att fortsätta samma väg.
Tomas Peterssons ambition med kylmaten har jag uppfattat att hela partiet stöder; att förbättra kommunens ekonomi. De moderater som fattade beslut i fullmäktige var helt ense med undantag av Magnus Gustafsson, Gullringen, som deklarerade en annan uppfattning; vi vet ju inte vad transporter och annat kostar.
Därför är vi öppna för alternativ, för utredningar, för siffror som kan ge oss vägledning. Just dessa övervägande har också Tomas Petersson gjort och jag tror också KD och centern gör dessa.
Om man kallar det en pudel i media får det väl i detta fall betecknas som något bra; att man kan ändra sig. Det är ambitionen som är den viktiga och bakom ambitionen att skapa en bättre kommunal ekonomi, som kylmaten kan vara med och bidra till, står vi som jag uppfattat det eniga.
När jag sitter i fullmäktige nästa mandatperiod hoppas jag att jag också kan göra både en och två och kanske fem pudlar - om året - för det visar bara att man är lyhörd och att man har förmåga att lyssna in.
När det sker spelar mindre roll - bara att det görs innan det är för sent.

torsdag 8 juli 2010

Vision Vimmerby 2021 behövs

Ni som följer den här bloggen vet att jag sedan februari försökt analysera och resonera kring vad orsakerna är bakom Vimmerby kommuns, låt mig uttrycka det milt...uteblivna framgång.
I mätning efter mätning har man bottensiffror.
Vimmerby kommun har publicerat Jämförelserapporten på sin hemsida.
Det är en jämförelse mellan kommunerna Hultsfred, Högsby, Torsås, Vimmerby och Åtvidaberg och ingår i Jämförelseprojektet, http://www.jämförelse.se/
Jämförelsen berör kommunens arbete med Turism och Näringsliv.
Det är en typisk kommunal/statlig rapport där det gäller att plugga igenom samtliga 60 sidor, istället för att få läsa en sammanfattning på säg 4 sidor, för att snabbt (?) få veta vad som skrivs. (Även här ligger kommunen efter näringslivet, tyvärr...)
Jag ska ta upp rapporten i några olika blogginlägg men just idag ska vi titta på vad som sägs på sidan 23: Målbeskrivning: "Vimmerby kommun ska om tre år befinna sig bland de 50 högst rankade kommunerna i Svenskt Näringslivs ranking".
Det intressanta är svaren man därefter ger på följande givna frågor:
Delaktighet i framtagna mål; politiker (ja), tjänstenmän (ja), företag (ja).
Vidare Uppföljning av satta mål? (svar ja).
Och sedan Handlingsplan för måluppfyllelse? (svar nej...).
Hur kan man ha satt mål, ha satt uppföljning av mål - men inte satt en handlingsplan för att uppnå mål...?
Det är just denna amatörism som genomsyrar kommunen. Deltagare i diskussioner, politiker som tjänstemän, förstår inte att mål uppfylls genom handlingsplaner.
Tänk följande: Carolina Klüft ska sätta rekord i tresteg (målet). Hon bestämmer sig för att hon ska mäta av det om 12 månader (Uppföljning).
Därefter går hon ut och tränar i 12 månader lite som det faller; ibland tre minuter, regnar det så skiter hon i det, ibland en hel dag - men hon tror hon ska vara bäst i världen om 12 månader.
Jag tycker det är häpnadsväckande!Alla profesionella människor måste tycka det är häpnadsväckande.
Men i Vimmerby kommun bryr man sig inte om detta; när moderaterna i sin valplattform sätter en Vision 2021, ett arbete med en handlingsplan för att uppnå mål så är det något helt främmande för en del kommunpolitiker.
Vadnu? Det handlar inte om avloppstaxan, orkestern på torget eller ens om maten till de gamla!!?? Det kan väl inte vara så viktigt då...? Nej, det handlar bara om vår framtid. Och hur vi ska ta oss dit.
Det är oerhört viktigt att moderaterna får kraftig tillväxt i Vimmerby fullmäktige om vi ska kunna återföra Vimmerby till 2000-talet!
Fotnot: Om det bara är näringslivsarbetet det handlar om? Nej, kommunens mål är att ha en BNP-tillväxt snabbare än Sverige. Handlingsplan? Nej...

onsdag 7 juli 2010

Varför kommer inte vårdföretagen till Vimmerby?

Vimmerby har högst personaltäthet i äldreomsorgen av alla sina grannkommuner och ligger även på topp i Sverige.
Ändå klarar man sig inte upp på rikssnittet när det gäller kvalitén.
Det är dags att utmana kommunens äldreomsorg och när man nu ska bygga nya äldreboende är det av yttersta vikt att man låter marknaden komma in och både bygga och driva omsorgen.

Detta skriver jag i en debattartikel i Vimmerby Tidning idag, och fortsätter:

Det är socialstyrelsens jämförande "Äldreguiden" som placerar Vimmerby under rikssnittet sammanlagt i sin poängbedömning som avser Tillgänglighet, Delaktighet, Personaltäthet, Ko0mpetens, Kontinuitet, Självständighet, Mat, Närståendestöd, Läkarmedverkan, Uppföljning och Information. Totalt elva kriterier.
På punkt efter punkt hamnar Vimmerby under Sverigesnittet och också under de poäng som grannkommunerna Västervik, Oskarshamn, Hultsfred, Eksjö, Kinda och Ydre får.
Det anmärkningsvärda i undersökningen är att kommunen ligger i topp på en punkt: bemanning. Man har en personaltäthet som man får 5 poäng för av 5 möjliga, medan snittet i landet är 3,0 och i Kalmar län 3,7. Mycket folk, alltså.

TROTS toppsiffror i personaltäthet presterar man bottensiffror på Tillgänglighet (2,7), Delaktighet (2,0), Kompetens (2,0), Mat (3,0) och Uppföljning (1,0).
När det gäller Mat är rikssnittet 3,6 och det avser de äldres möjligheter att påverka när de ska få mat och vilken mat de får.
Över eller på snittet ligger man avseende Kontinuitet (3,0), Självständighet (3,2), Närståendestöd (3,5). På Läkarmedverkan och Information har Vimmerby inte lämnat någon uppgift alls...

Det här är siffror som visar hur Vimmerby kommun fungerar som producent av äldreomsorg.
Personaltätheten visar hur mycket tid personalen har för att ge hjälp, och i Vimmerby har personalen mycket tid jämfört med Sverige i övrigt.
När det gäller Tillgänglighet mäter man "äldre personers möjlighet att få vård och omsorg" och här ligger Vimmerby under snittet.
Bottennoteringen Uppföljning (1,0) avser vilka förutsättningar enhetscheferna har och hur ofta biståndsbeslut följs upp. Här kan man kort säga: hur bra är man på att kolla upp vad man ger för pengarna och vad man får i betalt?
Betyget är 1,0 av 5 möjliga...

Vimmerby är årtioenden efter som kommun, får jag konstatera, när det gäller alternativa och privata driftsformer. Det är svårt att tro när kommunen haft en borgerlig majoritet så länge. Flera av grannkommunerna har för länge sedan infört marknadsdriven äldreomsorg som valmöjlighet till den kommunala. Detta har medfört att den kommunala omsorgen blivit bättre.
Vad är det som gjort att Vimmerby ligger så långt efter när det gäller privata drifvtsformer?
"I Östersunds kommun har vi sedan 15 år tillbaka en god erfarenhet av entreprenörer inom äldreomsorgen. Entreprenörer som jobbar på uppdrag av kommunen och följs upp av kommunen", skriver Katarina Nyberg Finn (s) och Jens Nilsson (s) i en insändare i Östersundsposten, och tillägger: "Vi är inte beredda att höja skatten för att undvika ytterligare konkurrensutsättning".
I Östersund är mer än 25% av äldreomsorgen i privat regi.
I Ledaren i Norrtelje Tidning skriver Reidar Carlsson:
"Maud Oliofsson brukar ofta säga att det behövs ett värderingsskifte i Sverige... (s) har styrt Sverige så länge att många reflexmässigt tar dessa värdeirngar för sanningar."

I Vimmerby har centern styrt tillsammans med tre andra borgerliga partier, men i det borgerliga samarbetet har de politiker som velat ha in alternativa driftsformer haft svårt. Nu senast beslöt man lägga ut städningen på entreprenad - år 2012...!
Men här ser vi alltså att socialdemokraterna svänger i kommun efter kommun.
I borgerligt styrda Vimmerby har (c) och (s) inte varit initiativtagare till att låta vårdföretag gå in och producera omsorgen åt kommunen. . När debatten i KF om att nya kommunala dagis ska byggas i Vimmerby med kanske 120 platser sa centerns Krister Torenfelt att "det finns ingen kö till den privata förskolan Linnea" på grund av att de hade 40 barn inskrivna mot beviljade 65 barn. Istället var sanningen att Linnea hade många ett-tvååringar och av kvalitetsskäl inte nyttjade hela sin kvot, och följdaktligen inte skrev in fler barn...
Resonemanget visar att centern i Vimmerby står väldigt nära socialdemokraterna i Vimmerby, som i sin tur står närmare vänstern i Östersund än sina kollegor...

Det är dax att politikerna och väljarna i Vimmerby vaknar upp och ser vad det finns för alternativa möjligheter till kommunal drift, som bevisligen går med underskott år efter år.
Det finns signaler att centerpartiet är intresserade av att vårdföretag kommer in både vad avser drift som bygge av den nya äldreomsorgen. Åtminstone titta på dessa alternativ. Det är i så fall mycket glädjande och ett avgörande steg mot bättre kommunal ekonomi och en starkare allians.
Jag hoppas att det också kan omfatta planeringen av dagisverksamheten framöver.

tisdag 6 juli 2010

Ska gratislånen fortsätta i Vimmerby?

Trots att VTT-fastigheten i Vimmerby sålts till ett nytt bolag så har kommunen kvar sitt utlånade belopp på 10 miljoner kronor, ränte och amorteringsfritt, fram till 2017.
Kommunalrådet uppger i VT idag att kommunen ska förhandla om lånet med köparen av fastigheten.
Jag undrar: vad finns det att förhandla om?
Ny köpare på en fastighet skaffar väl sina egna lån? Eller säger också denne fastighetsägare att han "flyttar företaget från Vimmerby" om inte kommunen är banken som lånar ut, utan ränta...?
Om inte, ja då skaffar sig väl fastighetsägaren lån på eget håll.
De balanserar tydligen ett kapital på 3 miljarder kronor så det vore konstigt om skattebetalarna i Vimmerby var tvugna att också skjuta till pengar.
Hoppas nu att kommunen skyndar på detta.
Kanske man hinner ta frågan i Näringslivsbolaget, när man är klar med orkesterbokningen på torget...
Eller kanske kommunalrådet själv kan förmå sig till ett telefonsamtal till Göteborg med beskedet att kommunens lån inte följer med till ny ägare?

Om att bränna pengar...

I Vimmerby härskar turisterna just nu.
Det kommer fler och fler för varje dag.
I Almedalen härskar i media.
Just i detta nu ett inhopp av Gurdrun Schyman, feministiskt initiativ, som gör en reklamkampanj genom att bränna 100.000 kronor, pengar hon fått av två reklammän på en reklambyrå i Stockholm.
Man kan "bränna" 100.000 kronor på olika sätt; genom annonser i media så får man uppmärksamhet för pengarna, eller genom, att bränna dem i en klotgrill i Almedalen så får man redaktionell reklam för pengarna.
Det senare fallet ter sig mer framgångsrikt och framgång räknas i spaltmeter.
Men räknas framgång i antalet röster - då förlorar Gudrun.
För pengar är för väldigt många människor centralt i livet. Det är skillnad mellan kläder och trasor, mellan mat och hunger, mellan bostad och bostadslös.
Att mitt i välfärdslandet bränna 100.000 kronor är en lyckosam kampanj för att få spaltutrymme, men helt usel för att vinna människors hjärtan.
(Minst två tredjedelar av mänskligheten skulle tro, om de hade TV och såg det, att Schyman var från nån annan planet...)
Återigen: varumärket byggs i varje enskild hjärna ochg många ser Schymans kampanj som något vansinnigt, hon slår an en sträng hos många som går i moll, som får eventuella väljare att se henne som en pajas och sensationsmakare...
Man säger att ändamålet helgar medlen.
Men ibland så gör det inte det.
Många hade säkert önskat en offentlig avrättning på bästa TV-tid av någon ökänd terrorist. Men i ett land med moraliska värderingar så skär man inte halsen av folk så blodet sprutar på TV-kameran. Även om personen i fråga befanns vara mänsklighetens fiende nummer ett. Ändamålet helgar inte alltid medlen.
Gudrun Schyman kommer att uppleva ett av sina större bakslag i valet.
Det är mitt tips.

måndag 5 juli 2010

Fallskärmar är ett systemfel

Fallskärm?!
Varför behöver man det om man inte tänker hoppa ut från ett flygplan?
I Vimmerby finns "fallskärm" för höga chefer, förmodar jag, efter att kommunen tvingades betala 2 årslöner till en tidigare kommunchef som beviljades arbetsfrihet.
(Bara det ordet...arbetsfrihet...)
Kom att tänka på det här med fallskärm sedan engagerade journalisten Henrik Simonsson (Eksjö) i lördags haft intressanta artiklar i ämnet i Vimmerby Tidning.

Det har alltså blivit så här i vårt land:
De som är höga chefer i statliga bolag och verk ska först ha en väldigt hög lön, gärna 100.000-200.000 i månaden. Klarar de sedan inte jobbet så ska de ha en hög "fallskärm" - vilket betyder bibehållen lön i 2-3 år utan att behöva arbeta.
Hur är det bara möjligt att folk kunnat förhandla sig till sådana avtal?
Kompetensbrist, säger någon. Ja, ellerr förmåga att sälja in sig själv. Eller förmåga att bygga ett eget, stort varumärke kring sin person. Eller stor oförmåga hos de som anställer...
Jag, som jobbat med säljare i stort sett hela mitt yrkesverksamma liv, inser vikten av säljare som skiljer ut sig positivt resultatmässigt. Men någonstans går en gräns. Ofast är yrket förknippat med provisioner och säljer man då bra, tjänar man bra.
En anställd VD i ett bolag kan också ses som "säljare" - leder han bra, tar bra beslut etc så skapar det resultat och att han/hon får del av det genom tantiem, provision, bonus eller vinstdelning är bara naturligt. Hans/hennes påverkan är så stor.
Jag har aldrig tvekat att skapa löneskillnader, att se till att folk på samma jobb kan ha olika löner, som kan bero på engagemang, resultat, kompetens, erfarenhet eller annat.
Men sådana hårresande nivåer som i fallskärmsfallen?!
Om man skulle bli chef för ett monopolbolag, som gamla Apoteket; Vad motiverar då att man ska ha 100.000 kronor i månaden och dessutom fallskärn i 3 år?
Jag menar; 90 % av jobbet är ju redan gjort eftersom du blir VD i ett monopolföretag. (Ett av de stora uppdragen som VD är ju att kunna konkurrera på en marknad.)
Hur många VD:ar eller vice VD:ar i Sverige skulle kunna klara chefsskapet i ett monopolbolag för kanske 60.000 i månaden? Eller kanske 50.000 i månaden?
Det är sanslöst att politiker medgett detta i statliga bolag.
Jag måste säga att i privata företag får man göra vad man vill med sina pengar. Det har ingen med att göra. Men jag tror fallskärmarna är färre där än hos myndigheter och i statliga verk och bolag.
Om man blir anställd i kommunala sammanhang så är det ett helt annat jobb än i privata bolag, man lever i två olika verkligheter. Man ska givetvis ha betalt efter kompetens men om man misslyckas, kanske på grund av bristande kompetens - varför ska man då ha extra betalt i form av en fallskärm? Det är direkt stötande.
Systemfelet har kommit in och det är svårt ändra.
Kanske det bara är en lagändring som fungerar?

söndag 4 juli 2010

Ekluten väntar Hultsfred

Kan inte låta bli att kommentera insändaren i Vimmerby Tidning i lördags från "Lycklig mamma född och uppvuxen i Hultsfreds kommun" där hon skriver:
"Hoppas att festivalen aldrig återkommer...sommarens bästa dag".
Och däremellan en skadeglad drapa om hur dålig Hultsfredsfestivalen varit.
Bland annat skriver hon att nu kanske föreningarna kan få lite pengar av kommunen...
Jag tror tvärtom. Jag tror Hultsfred nu går in i ekluten och Hultsfredsborna kommer att få erfara vad pengar Rockparty och festivalen genererat genom åren.
Föreningarna? Det är dom som tjänat pengar. Miljontals kronor har gått till dem i arvode för arbete de utfört. Nu finns inte den inkomstmöjligheten längre.
Mycket är i fara i Hultsfred nu; det är ungefär som om en stor industri läggs ned. Flera Rockparty-knutna verksamheter kommer att gå i graven, kanske några kan räddas...
Ingen är definitit hjälpt av skadeglada insändare.
Jag lider med alla de som kämpat genom åren med sitt stora intresse som betytt så mycket för kommunen.
Just nu behöver många av dem ett stort stöd.
Jag hoppas de orkar komma igen.

lördag 3 juli 2010

Vimmerby som Sverige på 90-talet

Idag ska alla Vimmerbybor hänga med på TV4-Nyheterna.
IMF, Internationella Valutafonden, har stormöte i Sverige och redan nu står det klart att värdlandet, vi, kommer att utgöra modell för övriga Europa.
Sverige får till och med lägre ränta än Tyskland när man ska låna pengar. Alliansregeringen har skött landet exemplariskt genom krisen. Bätgtre draghjälp i valet kunde Anders Borg (m) inte få än applåden från Europas samlade politiska kår.
Annat var det på 90-talet:
- Under 3 år i rad byggde Sverige upp ett underskott i finanserna samtidigt som man ökade sin låneskuld, sa riksgäldens Bo Lundgren i TV 4:s Nyhetsmorgon idag. Resultatet: nödår.
Är det nån som känner igen scenariot?
Vimmerby kommun är på väg in i sitt tredje år på raken med underskott och har samtidigt byggt upp sin låneskuld. Räkna med tuffa år 2011 och 2012.
Medicinen man nu tillsätter är att man ska spara operativt och skapa en skyddad verkstad av sin administration.
Min medicin är tvärtom: dra ned på administrationen och försök bevara operativ personal som levererar välfärd.
Vimmerby kommun behöver nytt folk, nya politiker, nya kvastar som kan sopa och som kan sätta en ny kultur i stadshuset. Politiker som förmår prioritera bort det som minst bidrar till det folk betalar skatt för.
Det finns gott om nya, bra kandidater på moderaternas lista och även hos övriga Allianspartier.
Missa inte möjligheten att kryssa din favoritkandidat.

fredag 2 juli 2010

Kan Vimmerby återta ledningen?

Sommartid är samtalstid.
Tid för en kopp kaffe och en glass i lugn och ro och så lite prat.
Varför har Vimmerby missat många lågprisvaruhus exempelvis?
Ja, jag är lite avundssjuk på Västervik. Tycker Vimmerby skulle hållt sig framme. Vi har bra argument som jag tror de nappat på, men förmodligen visste de väl inte ens om att vi fanns till...
Ta Biltema till exempel: 6 mil runt Vimmerby bor det 120.000 människor.
(6 mil runt Västerviks centrum bor det kanske 100.000 människor och ett antal abborrar och gäddor...)
Visste Biltema om detta när man valde Västervik?
Cheapy kunde också kommit hit. Och varför lägger sig Willys i Hultsfred och inte i Vimmerby...?
Oförklarligt! (Jo, jag unnar Hultsfred Willys men...)
Här får vi i Vimmerby Netto som har en etableringsnivå som omfattar vilken småstad som helst (förlåt, vi ska vara tacksamma) och så ÖB. Tack och lov för att ÖB kom hit i alla fall!
Och Jem&Fix. Också det ett tillskott.
Nåväl.
Jag gissar att vi har oss själva att skylla i Vimmerby. Sittande fågel hittar inga frö. Hur aktiva har man varit i kommunen? Vilka har uppvaktats? Hur många gånger? Vad har gjorts? Jag gissar - inte mycket.
Nu har området vid Bilteknik/Netto avtsatts som handelsområde och kanske det kan ta fart i framtiden.
Jag tror det är viktigt att exempelvis ett kommunalråd engagerar sig i handelsfrågor. Vimmerby är en handelsstad och det förpliktar för framtida generationer.
Vi ledde klart över Västervik och till och med Ankarsrumsborna åkte med fördel till Vimmerby istället för Västertvik.
Hur är det idag?
Nej, stadshuset måste vara aktivt även i de här frågorna och det är viktigt att entusiasmen kommer uppifrån.
Då blir det resultat.
Än är loppet inte kört, eller hur?

torsdag 1 juli 2010

Jo, jag gillar våra grannar!

Idag skriver jag i VT ett svar till Lennart Beijer (v) och Christian Oscarsson, Hultsfred som i Vimmerby Tidning tyckte jag separerade Hultsfred från Vimmerby för mycket, när jag inte vill slå samman kommunerna. Åtminstone inte just nu.
En del missförstånd fanns också. Jag försöker klara ut dem nedan:

Svar till Beijer och Oscarsson
Härligt Lennart Beijer, att du tyckte jag tog i!
Jag ville sätta ned foten, har ännu inte riktigt accepterat det lokala politiker sysslar med i debatten; att påföra folk saker de inte sagt, eller sätta etiketter på dem som de inte har, eller att ge dem uttalanden de inte gjort.
I det avseendet är du lika duktig som en del borgerliga politiker och jag tycker det är viktigt att väljarna inte uppfattar mig som likadan.
Det var inte meningen att kritisera din klädsel (jag går själv gärna i jeans och t-shirt) utan menade bara som ordspråket säger; snus är snus om än i gyllene dosor.
Vänster är vänster även om man nu tagit en grön nyans också.
Vimmerby har fått en politiker som talar detaljerat klarspråk, mig.
Jag hoppas att det är fler än du som funderar på varför.
Jag tror Hultsfred kan vara behov av en sådan också.
Här korta konkreta svar till Lennart Beijer och Christian Oscarsson:
- Nej, länsgränsen går inte mellan Hultsfred och Vimmerby.
- En sammanlagning med Hultsfred kan hindra det övergripande viktigaste för Vimmerby, att knytas norrut och inte söderut.
- Jag tycker mycket bra om både Hultsfred och Hultsfredsborna.
- Jag tror att arbetspendling och samarbeten med Vimmerby fungerar även om Vimmerby knyts norrut.
- Jag tror inte på Kalmar län för Vimmerbys del, däremot kan länet fungera för Hultsfreds del.
Beträffande att kommunerna inte är ”rustade” att gå samman:
Båda kommunerna har en dålig ekonomi just nu, men inte dåliga förutsättningar.
I Hultsfred däremot finns ett rödgrönt styre som inte bara särbehandlar Virserumsborna, utan också enligt rykten långt utanför kommungränsen direkt motarbetar friskolan i Virserum. Något sådant skulle vara omöjligt i Vimmerby om jag fick bestämma.
Vimmerby och Hultsfred har två helt olika politiska kulturer, och båda kommunerna har mycket att fixa internt först.
Det hindrar dock inte ett samarbete över förvaltningarna och här kan vi ta in Kinda kommun också.
Låt oss börja med detta.