måndag 12 april 2010

Vet vi vad Vimmerbys invandrare har för yrke?

Finns det yrkesgrupper i Vimmerby som vi har svårt att finna arbetskraft till?
Ja, systemvetare, folk som arbetar med datasystem och dataservrar, är en sådan
Finns det andra?
I så fall kan de i framtiden besättas med invandrare.
Tobias Billström (m), vår migrationsminister, var i Oskarshamn i förra veckan och jag var där och lyssnade. Billström gav en bild av Sveriges framtida behov av invandring.
Just det. Behov.
Det behövs uppenbarligen fler invandrare, inte färre.
Det är ju allom bekant att det socialdemokratiska styret tidigare ställt till det för både asylsökande, samhällsapparat och svenska folkets attityd.
Genom att nonschalera asylsökande, sätta dem i karantän i förläggningar, låta dem vänta åratal på besked har man skapat ett onödigt lidande.

Före Alliansregeringen så var det regeringen som beslöt i asylärenden. Idag är det en förvaltningsfråga.
Det har inneburit att det finns regler och normer, ”ordning och reda” som Billström uttrycker det, för hur asylärenden ska hanteras. Domstolen dömer efter de skäl som läggs fram. Det är inte längre politikerna som avgör enskilda fall.
Dessutom – hör och häpna – fanns det före Alliansregeringen inget register över vad invandrare och asylsökande hade för utbildning, än mindre yrkeserfarenhet. De kunde därmed inte exponeras för rätt arbetsgivare och hitta jobb!
Nu finns det ett sådant.

Billström sa i Oskarshamn:

"Det viktigaste är att vi nu har ordning och reda, normer och regler för hur
asylärenden ska hanteras. Det är till och med bättre att asylsökanden får ett
nej, än att de ska vänta i flera år. Lika viktigt är det att de som får ett ”ja”
ska veta vad som förväntas och hur det kommer att bli. Nytt är också att en
familjemedlem som vill ha hit andra familjemedlemmar måste kunna visa på både
försörjningsnivå och bostad, innan resten av familjen får tas hit."

Personligen tror jag mycket av främlingshatet i Sverige har uppkommit ur den situation vi satt invandrare och flyktingar i. De har tagits emot av socialförvaltningen istället för av arbetsförmedlingen.
Billström tror att Sverige i framtiden måste ta in ännu fler invandrare för att klara välfärden, framförallt för de äldre.
Det finns arbetskraftbrist i många yrkesgrupper i landet – kineser och indier besätter många datasystemjobb idag i Sverige, enligt Billström– och kan inte de jobben besättas flyttas jobben utomlands. Billström sa:
"Kan vi inte besätta utvecklingsyrken i Sverige flyttar de, så är det.
Efter dom flyttar också produktionen. Det är en livsnödvändighet för att behålla
produktionsjobb i Sverige att vi också kan besätta bristyrken."
Det är till och med så att det kan bli dragkamp om yrkeskunniga invandrare i Europa i framtiden.
Ja, det är onekligen ett annorlunda perspektiv.

4 kommentarer:

  1. Läste i DN att det fanns flera hundra tusen kineser som högskoleutbildat sig och inte har jobb, där finns en enorm begåvningspotential och medfödd arbetsmoral. De är lämpliga inom IT som är på engelska. "Billström tror att Sverige i framtiden måste ta in fler invandrare för att klara välfärden, framför allt för de äldre" Vad Billström spånar om ska man glömma. Vi har flera hundra tusen arbetslösa ungdomar i Sverige redan nu, som kan gå in i vårdjobb, och de kan svenska som är ett grundkrav för att ta hand om sjuka och gamla. Tro inte på Billströms dravel. Invandrarministerposten besätts alltid av den som blivit över.

    SvaraRadera
  2. Nu är det ju inte så att alla "hundra tusen arbetslösa ungdomar" varken vill eller är lämpade för vårdyrket.
    Av det följer att det inte alls behöver vara invandrare som tar jobben för svenskar.
    Finns det svenskspråkiga systemvetare tror jag nog att de redan fått de lediga jobb som finns - det handlar om de jobben som inte besätts.
    Företagen gör så att man lägger sin FoU-avdelning där man har den kompetenta arbetskraft man behöver. Billströms poäng var just att det sedan inte är långt till att produktionen också följer efter.

    SvaraRadera
  3. I årsklasserna finns det varligtvis 100 000 personer. Ungomskullarna 19-30 år består då av
    1 200 000 personer. Om 20% av dom är arbetslösa motsvarar det 240 000. Nog finns det väl morötter och piskor som politiker kan använda för att styra dem mot vårdjobb. Av de 100 000 invandrare som kommer varje år, är väl inte heller alla dom lämpliga inom vården.
    Ang IT; Bjud in några av de högskoleutbildade kinesiska ungdomarna som enl DN "lurats" att utbilda sig till jobb som inte finns i Kina. Jag tror de lär sig svenska fort och de kan säkert engelska också.

    SvaraRadera
  4. Självklart är det så; jag tror många ungdomar kan lockas av vårdjobb men dels måste man ordna tillräckligt med utbildningar, dels måste ungdomarna vilja läsa in kompetensen.

    SvaraRadera