fredag 12 mars 2010

Artikelserie: Vimmerbys framtid 1, FUNKTIONALITET

Ska vi kunna utveckla hela Vimmerby kommun måste vi också utveckla staden.
Motsättningar mellan de mindre tätorterna och centralorten måste överbryggas.
Jag är övertygad om att Vimmerby behöver livskraft i båda.
Viktigast av allt: vi måste få funktionalitet!
Alla är väl överens om att vi hela tiden försöker förbättra våra livsvillkor. Vi vill ha det bättre och bättre, och då menar jag inte enbart materiellt utan också socialt och kulturellt.
Flytten från landsorten till storstaden, och motsatt, drivs av denna kraft; att få det bättre. Ungdomar vill ha bättre utbildning för att få bättre jobb och flyttar.
Gamla vill ha nära till kultur, sjukvård, service och barnbarn och flyttar.
Yrkesverksamma vill ha fler valmöjligheter, och flyttar.
Människor generellt vill ha stort utbud av kultur, dagisplatser, skolor, jobb, bostäder, shopping - och flyttar.
Men det finns också de som vill ha nära till natur, livskvalité, föreningsliv, småskalighet, affär, skola - och flyttar från storstaden till oss i Vimmerby eller till våra småorter.
Ska vi klara en långsiktig befolkningstillväxt kan vi inte leva på de fåtal som flytttar till oss, vi måste skapa förutsättningar för unga människor att bosätta sig här, arbeta här och bo kvar.
Vad Vimmerby måste ha?
Jag tror att stadens attraktionskraft är viktig för i princip alla medborgare, men hur definierar vi den?
Börjar man fundera finner man att en stad måste ha handel. Jag gläds åt Västervik men är samtidigt bekymrad över att inte Vimmerbys handel, vad avser nyetableringar, utvecklas i samma takt.
Staden måste ha kultur. Jag är bekymrad över att man inte funderar på hur man kan få exempelvis Komedianten att växa, istället för att göra dem lokallösa. Borde inte kommunen med Sveriges största friluftsteater (ALV) ha kraft att profiliera sig som en kulturkommun med tonvikt på teater?
Staden måste ha kommunikationer. Tyvärr är problemet jättestort. Inte ens regionen har kommunikationer. När flyget i Hultsfred lades ned sa alla att det räcker med tåget. Idag har vi inte ens det - istället bara frustration över inställda tåg.
Staden måste ha charm. Tyvärr fanns inte Bevara Vimmerby på 60-70-80-talet och kunde stoppa de sanslösa rivningarna i centrum. Vilken otroligt större charm denna stadskärna hade haft om vi istället vårdat och bevarat och kanske byggt det nya i en annan ände av stan!Näringsliv, entreprenörsskap. Utan idérikedom och företagssamhet står sig staden slätt. Jag menar då inte att vi ska kopiera varandra; företag, butiker, restauranger - utan mer att understödja och uppmuntra när nytt dyker upp. Lokala banker spelar stor roll. Liksom kommunens rådgivning. För att inte tala om vad skolan kan göra för att stödja unga, ännu ovetande entreprenörer.
Staden måste erbjuda upplevelser. Det behöver inte vara en nationell artist, det kan vara upplevelser inom sport, kultur, nöje. Staden behöver därför scener, arenor, mötesplatser.
Staden behöver skolor, ju högre upp desto bättre. Tack vare framsynthet hos tidigare politiker och tjänstemän har vi ett gymnasium. Vi borde arbeta ännu hårdare för att profiliera olika program och hitta unikitet.
Staden måste ha barnomsorg och föreningsliv. Är det något vi är bra på i kommunen så är det föreningsliv. Föreningslivet borde in mer, höras mer och lyssnas mer på. De gör ett stort arbete och är en av nycklarna till att vi kan slåss med storstäderna om de unga familjerna.
Staden måste ha arbetsplatser. Det viktigaste sist denna gång. Vi måste ha arbetsplatser inte bara för män och kvinnor, inte bara för lågutbildade, utan också för högutbildade, inte bara för svenskar utan också för invandrare, inte bara industrijobb utan också jobb för tjänstemän.

Vimmerbys framtid - funktionalitet!
Jag tror att Vimmerbys framtid beror på hur väl vi kan få saker och ting att fungera i vardagen för våra invånare och hur väl vi kan fylla staden med innehåll. Blir det för besvärligt väljer man andra orter. Funktionalitet i vardagen måste fungera både i Djursdala och i Vimmerby stad.
En liten stad har ofta små företag istället för stora. Det är en fördel , men även småföretagare vill ha funktionalitet. Saker måste fungera, exempelvis den kommunala servicen. Småföretagare kan inte vara i tvist med kommunens politiker och tjänstemän för det motverkar funktionaliteten. Myndighetspersoner i en liten stad måste fungera på annat sätt än i en stor stad; närheten till varandra, de frekventa mötena skapar andra relationer än i storstaden. Tjänstemännen har stort ansvar för funktionaliteten. Val måste finnas i alla lägen; dagis, skola, vård, omsorg, mat, upplevelser, kommunikationer. Vi väljer utifrån våra högst personliga krav på funktionalitet. En småbarnsförälder måste ha funktionalitet; bostad, bra dagis, bra skola. En pensionär måste ha detsamma: bra boende, service i hemmet, sjukvård. Att tåget inte fungerar är ett typiskt exempel på att funktionaliteten brister. Det kan mycket väl ha skrämt iväg ett antal invånare från kommunen.
Jag kommer att återkomma till dessa resonemang under resans gång fram till valet, vi måste få en ändrad riktning på utvecklingen i Vimmerby och få tillbaka funktionaliteten för alla.
I annat fall är det många som inte vill bo och leva här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar