Alliansens valstrateger kan idag räkna in en fantastisk draghjälp i valet.
Mona Sahlin säger nej till hushållsnära tjänster, RUT, och 11.000 jobb.
Lars Ohly säger nej till ROT och kanske runt 100.000 jobb eller ännu fler.
I röd-gröna Hultsfred sa Philip Rüdiger, ägare av en städfirma där, i Radio Kalmar idag att ett nej till RUT innebär att han minskar sin personal med 6 tjänster.
I Vimmerby Tidning säger idag Kajsa Söderholm i Vimmerby att hon tillsammans med sin son kunde starta städfirman Adaccta tack vare RUT-avdraget.
"Jag valde att starta egen firma eftersom det finns så mycket arbete. Det är folk från alla åldrar som efterfrågar tjänsten, allt från barnfamiljer till pensionärer. Ungefär två timmar varannan vecka är snittbehovet" berättar Kajsa i Vimmerby Tidning.
Här på landsorten, där vi också har många hantverkarfirmor med ett par-tre anställda ser vi också tydligt vad ROT-avdraget har gjort för antalet arbetstillfällen.
Utan tvekan är ROT och RUT två mycket lyckade insatser mot både arbetslöshet och svartjobb.
Om nu Kajsa Söderholm tycker att det finns så mycket arbete att utföra så undrar jag varför jag via skattesedeln måste bidra till hennes företags överlevnad?
SvaraRaderaTomas Rintala / Södra Vi
Bra fråga. Det undrar jag också. Bättre att man då får in full skatt för dessa arbetsuppgifter och kan investera i vård och omsorg, skola och annat som finansieras av samhället som vi alla är delaktiga i. Mer personal kan till exempel anställas, då får vi ju fler arbetstillfällen och de gamla kommer ut lite oftare exemplevis. :) Annette Gustafsson, Vimmerby
SvaraRaderaVi kan ju undra varför vi via skattsedeln ska betala snöröjning på gator där det bor folk som är högavlönade? Varför inte låta dom betala mer eller få snöskottning i mindre dos...? För att bedömma RUT måste man lägga samman vinsten av skatteintäkt från dom som får jobb, vinsten för dom som får jobbet utfört och vinsten för att slippa betala sociala kostnader till de som stått utanför arbetsmarknaden. För att inte prata om den humana vinst man gör som sätter invandrarare och lågutbildade i yrkesarbete.
SvaraRaderaMen är man förblindad av att någon tjänar mer än någon annan och får del av skattesubvention, utan att se vad det ger i andra änden - då är det mycket svårt att med skattesubvention åstadkomma arbetstillfällen.
Detta är ett tillskott till omsorgen för alla, barnfamiljer såväl som gamla - det är ingen ersättning. Jag tror inte (s)kommer att ge de gamla fler promenader för att man drar in RUT. Är ganska övertygad om att (s) istället kommer att anställa fler byråkrater för pengarna. Det ger visserligen jobb till dem, men är kanske inte till så stor nytta för övriga.
Det har du rätt i. Byråkrater finns det gott om. Men nu finns det ju ändå dom som har svårt att komma in på arbetsmarknaden. Man kan vara sjuk eller handikappad. Jag håller med om att fler kan sättas i arbete. Varför kan man gå hemma och ha bidrag om man är arbetsför? Det skulle vara ännu mer press på de som är friska och arbetsföra att göra en samhällsinsats om de får bidrag från stat eller kommun om de inte lyckas att skaffa en trygg inkomst och "fast" jobb. Tror inte att alla "lågutbildade" kan vara egna företagare. Vad blir det då för kompetens i verksamheterna. Men det finns massor av ställen som de kan göra en samhällsinsats på istället för att slå dank. Men man ska ju inte utnyttjas. De som skottar snö idag skottar väl på alla gator för skattepengar, både hos hög och låginkomsttagare? De som har hemtjänst idag får det utfört för skattepengar oavsett tidigare inkomst, (men maxtaxa finns ju). Är det något fel med det? Vimmerby är ju en centerdominerad kommun. Jag tycker de har varit bra på att anställa många tjänstemän de senaste åren och de drar ner på de som arbetar på golvet. Det håller jag med om. Men jag hoppas att om man får in mer skattepengar att man satsar där de behövs och inte anställer fler byråkrater. AG
SvaraRaderaVi är överens.
SvaraRaderaÄr man sjuk ska man inte jobba.
Den i och för sig lovvärda kampen att minska de dramatiska sjukskrivningstalen har visar sig ge ej önskvärda effekter, håller med om det. Är man sjuk ska man vara sjukskriven. Men kraven från samhället måste vara stora om man ska ta del av ersättningar, det måste man vara medveten om. Dock; en läkares åsikt måste gå före en tjänstemans på försäkringskassan.
Beträffande kommunala prioriteringar:
Jag kommer att gå till val till fullmäktige i Vimmerby och jag kommer att arbeta under devisen "spara så långt från kunden du kan". Jag kommer absolut att medverka till at spara bakom fronten,. och inte vid fronten. Idag är det tvärtom, kan man tycka. I min värld så prioriteras barn, skola och de äldre och framförallt de som står långst ut mot brukaren och gör jobbet. Det måste finnas pengar till dessa i första hand.