onsdag 31 mars 2010

Välfärdspengarna gick till avtalspensioner i Vimmerby

Regeringens välfärdspengar som skulle gått till skola, vård och omsorg i Vimmerby har bland annat gått till att behålla folk på stadshuset i Vimmerby på lönelistan, s.k avtalspensioner.
15,2 miljoner kronor i rena pengar.
Från Lärarförbundet reagerar man surt i VT. Självklart.
Men kommunens kanslichef Staffan Forsberg säger till Vimmerby Tidning idag, som försvar till att pengarna gått till avtalspensioner:
"...det är också ett sätt att värna välfärden. Det är ett sätt att motverka att man måste göra aktiva uppsägningar, folk får behålla sina jobb."
Säg en enda verksamhet som lever i en sådan skyddad verkstad, förutom Samhall!?
Istället för att kapa 100% kostnader genom att aktivt säga upp folk på grund av arbetsbrist, så tar man pengar från lärare och lägger dessa på tjänstemän med arbetsbrist (inte alla, men en del) för att de inte ska mista jobbet!

Var kommer pengarna ifrån?
Detta handlingssätt är det värsta den offentliga sektorn kan drabbas av för när folk får veta att man hanterar skattepengar på det sättet vill man inte längre betala skatt.
När Vimmerbyborna förstår att deras skattepengar går till att behålla folk som har arbetsbrist på lönelistan - särskilt när de själva fått sparken på Ljunghälls eller nån annan stans av just skälet arbetsbrist - så kommer man att reagera. Man har ju inte alls själva det skyddet.
Det är en ansvarslös politik som måste få ett stopp.

Arbetsbrist är arbetsbrist. Oavsett om man är nära pension eller inte. Ett fackförbund som säger att arbetsgivaren måste behålla medarbetare som har arbetsbrist är ansvarslöst och står inte upp för de jobb som finns kvar i verksamheten. Det är varken solidaritet eller nåt annat. Det är katastrofalt dumt. Man äventyrar allas jobb.
Om vi har arbetsbrist i stadshuset, och samtidigt behov av nya lärare, ny dagispersonal eller fler i omsorgen ska naturligtvis den med arbetsbrist sägas upp och dennes lön ska gå till den nya tjänsten på dagis.
Arbetsmarknaden är rörlig. Åtminstone i övriga världen.
Endast på Vimmerby stadshus är den statisk. Är Vimmerby Stadshus en skyddad verkstad, nya Kreml eller en stat i staten?
Vad gör kommunalrådet (c) - hittar han inte telefonnumret till den facklige förhandlaren?
Måtte Vimmerbyborna inte också välja den facklige förhandlaren till kommunalråd.
Då krånglar det till sig ordentligt.

2 kommentarer:

  1. Du har faktiskt helt fel Micael Glennfalk i detta. Du missar helt att personalen är en oerhört viktig resurs - som representerar organisationen både inåt som utåt. För de flesta större organisationer, privata såväl som offentliga, som värnar om sitt empolyer brand och ser vikten av att koppla personalstrategier till kärnverksamheten, är olika avtalslösningar en självklarhet! En fråga som vore intressant att få svar från dig av är;

    Hur ser du på personalen i Vimmerby kommun? Du kandiderar med höga ambitioner - då är det viktigt för personalen i kommunen att få veta hur Du ser på dem i deras yrkesroller och som medarbetare?

    *nyfiken*

    SvaraRadera
  2. Ja, personalen är en viktig resurs. I ett "tjänsteföretag" som en kommunal förvaltning är den superviktig.
    Jag ger ett utförligare svar i ett inlägg dasterat idag, den 16 augusti 2010.

    SvaraRadera