Stockholm direkt.
Landstingsrådet Filippa Reinfeldt, Stockholm:
Hälso- och sjukvårdslagen vi har idag säger att vi ska ha lika vård för hela befolkningen i Sverige. Men idag fungerar det inte. Bor man i fel län i Sverige får man inte det. Det accepterar inte vi moderater. Deyt ska inte spela nån roll var man bor i Sverige för att få ta del av den bästa expertis inom vården.
Vi vill göra vården mer rättvis, på lika villkor, precis som den lagstiftning vi har säger.
De senaste årens debatter har blivit fel; det har handlat om vilken driftform vi ska ha; privat eller offentlig. Men det som spelar roll för den sjuke är vilket innehåll sjukvården har. Vi accepterat inte den diskussionen, utan vill ha debatt om kvalité och förbättringar inom vården som är lika över hela landet, mer rättvis.
Vi ska inte tvinga människor att flytta för att få tillgång till den bästa vården.
Vi vill flytta makten från politiker, till patienterna, till befolkningen.
Detta händer när vi inför vårdval.
Här i Sthlm hade vi långa väntetider. Väntetider för dyslexiutredning var i Sthlm 24 månader. Vad betyder två års tappad utveckling för en liten kille eller tjej som har dyslexi och inte förstår vad man lär ut i skolan?
Vi införde vårdval och öppnade upp 43 nya mottagningar i Sthlms län och väntetiderna sjönk till ett par-tre veckor.
Vårdvalet innebär också att vi kan välja vem som ska skrubba oss på ryggen när vi duschar och är handikappade eller gamla. Det är vårt ansvar som politiker att se till att omsorgstagarnas makt och inflytande ökar, det är så viktigt att man får välja. Patientmakten först och främst.
Vi moderater ska prata om människors lika rätt till sjukvård oavsett var man bor, patientens rätt till inflytande över sjukvården - vi vill flytta makt genom alla de valfrihetsreformer som våra motståndare hela tiden kritiserat.
Idag vill ingen backa tillbaka till en TV-kanal, en statlig radio, att bara köpa nässpray på apoteket, att tvingas gå på skolan som ligger närmast. Valfrihet breddar alternativen och möjliggör förbättringar för medborgarna.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar