Jag skulle vilja ge några spridda tankar till läsarna så här innan helgen.
Eftersom vi moderater i Vimmerby kommun nu intensivt diskuterat ihop en valplattform, som vi ska anta på måndag kväll på ett stort medlemsmöte, har det gett mig anledning till några filosofiska funderingar.
Bostäder för gamla, bostadsmråden - man kan inte ha bostadsområden som alla vill flytta ifrån, men ingen vill flytta till. Kanske det är problemet i Storebro; lägenheterna är så gamla, och inte moderniserade i högre grad, att hyresgäster inte väljer dom. Vi måste ta hänsyn till folks vilja - man ska vilja flytta till ett bostadsområde och då måste det göras attraktivt ur alla aspekter.
Klimatåtgärder - är det bra för klimatet att inte tåget går på Stångådalsbanan? Nej, kanske vi ska fördjupa argumentationen för Stångådalsbanan och hantera den på flera plan gentemot anslagsgivarna?
Är det bra för klimatet att vi bygger cykelvägar. Ja, kanske vi ska fundera på om vi verkligen ska lägga två i bredd med hundra meters mellanrum i centrum, istället för att göra en utmed bysjövägen och bort mot golfbanan och ridskolan.
"Gouverment is not the solution, gouverment is the problem" sa redan Ronald Reagan. Och visst har han rätt. Det kanske är det djupaste problem vi har i Vimmerby? Det kanske inte så mycket problem med så mycket annat, utan enbart problem med "regerandet"...?
Sverigedemokraterna och Nationaldemokraterna i Vimmerby fullmäktige efter valet? Ja, vill man påverka mellan valen ska man gå med i ett etablerat parti, men ett enfrågeparti fungerar bara i ett valsammanhang. Vill man reellt påverka måste man jobba också mellan valen. Då måste man välja ett parti med större omfång än de två nämnda. De som väljer enfrågeparti är egentligen rädda för att prioritera, ett av politikens huvuduppgifter. De har bara en fråga, övriga frågor har ingen större betydelse. Jag hoppas deras väljare verkligen funderar på om de ska ge dessa partier platser i Vimmerby fullmäktige att hantera dagis, äldreomsorg, skola, stads- och landsbygdsplanering som de egentligen inte syns ha något intresse av.
Att styra genom mål, men avstå från att gripa in? Många politiker väljer den vägen och jag tycker den är bra. Men lång erfarenhet i näringslivet har lärt mig att om man sätter mål, måste man återkoppla och se vad som hänt. Ibland leder det oundvikligen till ingripande. Jag kalar det förmåga att klara sista leveransen.
Friskolor och privata/kollektiva dagis. Ja, det skapar inte A- och B-lag som en del tycks tro. Det skapar bara A-lag. För alla måste lyfta sig. Så det är bra för precis alla.
Nog med filosoferande för ikväll.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar