Kylmatsfrågan kanske faller på inköp och transporter?
Vimmerby kommuns beslut i kylmatsfrågan förra sommaren, att låta Tuna-köket vara kvar, är den bästa lösningen tills vidare.
Vill man förändrar tror jag personligen man vinner mer på att man låter köken i de mindra tätorterna vara kvar, än att centralisera allt.
Moderaterna i Vimmerby tillsammans med övriga partier, har en annan syn här, baserad på den totala ekonomin. Jag är inte fullt insatt i alla beräkningar, men är rätt övertygad om att alla beräkningar inte gjorts.
Hur har man räknat? Har man tagit med de dyra inköpen av råvaror från grossistföretagen?
Från restaurangbranschen kan jag meddela följande: skillnaden i pris mellan en lågprisaffär i regionen typ Willys, Netto, ÖB, ICA supermarket eller liknande och ett grossistföretag typ Servera, Svensk Cater, etc. är cirka 40 procent i genomnitt. Så mycket fördyrar lagring och transporter. Kanske kommunens inköp kan vara något billigare.
Läsekretsen kan köpa ett kilo kaffe för runt 60 kronor i en lågprisaffär i Vimmerby, hos ett grossistföretag kan det kosta 130 kronor kilot på grund av transporten, lagringen.
Utreder man detta tror jag den bästa lösningen för många parter blir följande:
- Man har kvar tillagningsköken i de mindre tätorterna.
- Personalen där gör själva sina inköp hos den lokala handlaren vilket skapar ökade möjligheter för den lokala handeln att hålla service, och det blir definitivt billigare än att handla av grossist.
- Man skapar tilläggsvärden: bättre mat, matlagning ingår i terapin samt miljövärden och minskade transportkostnader.
Problemet är kökens kvalité, men en sådan investering är ju en kapitalinsats och det är alls inte samma sak som en driftkostnad.
Tuna-köket måste få vara kvar, och också få göra sina inköp lokalt – jag är säker på att det blir en win-win-lösning.
(Insändare i Vimmerby Tidning)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar