Hur påverkar Vimmerby kommuns låneskuld kommunens ekonomi i framtiden?
Frågan är aktuell sedan centerpartisterna Per-Åke Svensson och
Deras nya diagram presenterades i Vimmerby Tidning igår onsdag.
Man fick fram att låneskulden 2009 är lika stor som 1981-1982.
Därmed vill man ha sagt att kommunens ekonomi inte är dålig eller i fara.
Det kan i och för sig vara riktigt att låneskulden med penningvärdesuppräkning är lika hög nu som 1982, men man kan oftast inte redovisa ett enda nyckeltal när man gör jämförelser över tiden. Inflationen var på 80-talet kring 7-8%. Idag är den kring 1 % och det är stor skillnad. Det vi lånade till på 80-talet ökade i värde tack vare inflationen, medan det vi lånar till idag knappast ökar något i värde. Det är viktigt att komma ihåg att lån i lågkonjunktur, då arbetslöshet och inaktivitet motiverar låg ränta – snabbt kan förvandlas till tunga räntebördor i högkonjunktur då banker höjer räntor för att svalna av expansionen. Den direkta effekten av stigande räntor är ökade kostnader för lånet. Räntor måste betalas ur driftmedel. Därför påverkar räntor de pengar man har till dagis, skola och omsorg. Redan en liten räntehöjning får stor effekt om man har stora lån. Stora lån innebär därför en stor risk. Om vi skulle få räntor jämförbara med sent 80-tal så får vi noga räkna slkattehöjning i kronor, snarare än i tio-öringar.
När nu Vimmerby kommun skaffat så höga lån igen – för det är ju ingen önskesituation bara för att vi varit där förut – så är det viktigt att räntorna inte höjs. Sker det är den som är i stor skuld utsatt och bär sig då inte investeringen, så räntekostnader kan avkastas, så är man illa ute.
Risken att räntan höjs och när det sker är stor eller liten beroende på vem man pratar med. Men marknadsräntan (3 månader) var 14% 1985, drygt 13% 1991 och 1993 och har sedan dess sjunkit. Vi har historiskt låga räntenivåer nu. Hur länge vi har dessa räntenivåer vet ingen säkert. Därför är det viktigt att kommunen snabbt amorterar sina lån. Höjs räntan tvingas Vimmerby ta av skattemedel som ska gå till skola, omsorg och vård för att betala räntor. Eller höja skatten.
Rätt strategi över tiden för en kommun (kan vara skillnad för ett företag eller medborgare) är att finansiera så mycket som möjligt med eget kapital, att ha så låga lån som möjligt och att försöka utjämna konjunkturen över tiden. Bland annat genom att investera när marknaden är billig, och avstå när den är dyr. Det kan ske med en bra, långsiktig planering.
Helt rätt Micke, ta bara kärnverksamheten där Vimmerby kommun har knappt 40 MSEK för höga kostnader jämfört med en 100% leverans. Om vi då betalar 120% -> är då vår kärnverksamhet 20% bättre i Vimmerby jämfört med övriga landet? Skulle inte tro det, här är det dags för politiker som vågar ta fram yxan. När vi sedan amorterat av den här skulden kan vi fundera på var vi ska lägga eventuella excesser.
SvaraRaderaDet är inte lätt att hitta en lösning på Vimmerbys stora låneskuld och höga kommunalskatt - om man vill ha den kvalitet vi nu har i verksamheterna. Du kan osthyvla grovt, 5 % ger 50 miljoner på vår budget på 1000 miljoner - men det måste förstås bli efter valet när valfläsket är glömt.
SvaraRaderaSamtidigt leder sådana neddragningar till att kommunen får sämre nyckeltal för skola, omsorg, teknik som i sin tur avskräcker många att flytta hit.
Satsningar på att utveckla näringslivet är nog det enda, kombinerat med en försiktig minskning av låneskuld och skattesats.
synd att michael inte har en aning om hur man räknar...
SvaraRaderaAnonyms (3:e kommentaren, för det finns ju många anonyma...) kommentar ovan är helt märklig. Vari ligger eventuella felräkningar?
SvaraRadera