måndag 9 augusti 2010

Man bör kunna leva efter en budget

Svar till Christian Oscarsson (VT 14/7)
Tack för ditt inlägg, Christian. Jo, det är nog riktigt, oppostionell snarare än opportunist.
Betr. statsbidragen till kommunerna ligger de inte alls i motsatsförhållande till jobbskatteavdraget, som Lennart Beijer (v) tycks tro.
Och det har du sett de senaste dagarna då nya miljarder tas fram till kommunens 2011. Jobbskatteavdraget har dessutom varit så konstruerat att det gett en ökad nettolön. Men av någon anledning tycker inte de rödgröna att en nettoskattesänkning är bra för sjuksyrror på Vimmerby vårdcentral och metallare på Ljunghälls. För att få samma nettolöneökning skulle en bruttolöneökning behöva uppgå till kanske 25-30 procent. När fick de en sådan bruttolöneökning senast?
De flesta i Sverige inser att detta varit, och är, en av de mest påtagliga reformerna för plånboken hos gemene man under decennier. Reformen är bara en del i Alliansens ekonomiska politik, som hyllas brett i hela EU som ett föredöme med undantag av de svenska politikerna Wetterstrand, Ohly, Östros och Sahlin. Där ser man vikten av att ha lite utblick...
Och statsbidragen? Är det på dessa vi ska bygga en kommunal ekonomi? Ska vi sköta våra kommunala skattepengar på sådant sätt att vi ska räddas av statsbidrag, EU-bidrag och andra allsköns bidrag? Alla bidrag har ändå sitt ursprung i den enskildes totala skatteinbetalning, så det är lika bra att sköta alla pengar lika noga. Min uppfattning är att Vimmerby kommun bör kunna leva efter en budget som bygger på egna skattemedel och taxor, så långt möjligt, och så länge man inte drabbas av något oförutsett som en stor industrinedläggelse eller liknande.
(Insändarsvar i Vimmerby Tidning)

1 kommentar:

  1. Alliansens första mandatperiod ökade skillnaden i lönekuvertet mellan pensionärer och arbetande. Genom att beskatta pensionärerna hårdare än de arbetande skapades en orättvisa ; många kommer att söka sig till de Rödgröna.
    Det är de äldre som byggt upp det välstånd som vi har idag. Det har inte uppstått genom en slump. 45-timmars arbetsvecka till 1968, sämre arbetsmiljö, börja jobbet vid 15-års ålder mm, så var det.
    Jag missunnar ingen jobbskatteavdraget, men det borde gått att sänka skatten för pensionärerna också. Men de är en svag grupp, ingen att bry sig om, tyckts det.
    Som Palme sa: Politik är att vilja.

    SvaraRadera