måndag 4 oktober 2010

Är Högberg (s) rädd för frontalkrock..?

Peter Högberg, Vimmerby (skriver här) socialdemokratisk landstingsman och även fullmäktigeledamot skriver i sin blogg följande:

"...Men nu är valet avklarat och vi kommer få ett kommunalråd som har ett brett folkligt stöd. Men jag ställer mig frågan hur han kommer klara de förväntningar som finns på hans axlar. Han går in i ett stadshus med tron att det kommer vara som att styra hans företag. När insikten slår honom att det är en annan verklighet och att det handlar om att ta hänsyn till breda majoriteter och minoriteter. Att det finns regelverk och nått som heter demokrati. Kommer det här då finnas tid och möjlighet till att fundera på framtiden eller blir det en konfrontationspolitik. Jag vet att det finns en oro som det nya kommunalrådet måste hantera. För en sak är säker. Man styr och leder inte en kommun ensam. ".
Slut citat.

Jag har stor tilltro till Högbergs men kan inte undgå att fundera över hur väl orienterad han är om min personliga erfarenhet.
Han säger att jag tror att styra kommunen är som att "styra ett företag" - vilket inte alls är fallet. Ett företag, en organisation, ett parti består av människor. Relationer skapas mellan människor. Är människorna annorlunda i kommunen än övriga befolkningen lär jag väl få veta det, men jag tror inte det är så.
Han påpekar att det finns regelverk. Jag skulle välkomna Högberg till företagens värld; är det något vi uppmärksammat när vi driver företag är att det finns regelverk. Bra om det i så fall också finns för politiker, för ibland har det känns som att inga regler alls gäller i den världen...
Noteringen "demokrati" noterar jag inte, utan hoppas att det var en felskrivning och att Högberg verkligen inte tycker jag är odemokratisk...
"Det handlar om att ta hänsyn till breda majoriteter" skriver han. Självklart. Mina företag hade haft noll i tillväxt om jag inte tagit hänsyn till "storheter" runt mina företag; kunder, leverantörer, medarbetare, politiker...
Nej, Peter, det kommer inte att bli en konfrontationspolitik. Jag kommer att försöka bidra med att gjuta ihop både politikerna/tjänstemännen och näringslivet men också hela Vimmerby som helhet inkl. landsbygd-tätort.
Jag vill ha med de rödgröna på tåget. Självklart. Jag lovar dig Peter att jag har djup respekt för vad flera tusen rödgröna väljare tycker.
Men Alliansen har fått majoritet för att fatta de avgörande besluten, jag själv har fått 1.300 kryss i personvalet vilket är en bra grund att stå på.
Det vore ett svek mot både mina egna väljare som moderaternas och alliansens, att inte försöka bedriva och genomföra en alliansgrundad värderingsstyrd politik.
Självklart kommer det att bli annorlunda, nytt och på annat sätt. "Så har vi gjort förut" har inte vunnit detta val.

Väljarna i Vimmerby vill inte ha det "som förut" - man har röstat på förnyelse. Förnyelse är också ledord i politiken, utan förnyelse finns det ingen relevans. Det är ett uppdrag för alla partier att se till att ungdomarna kommer in, att invandrarna kommer in och att medelåldern sänks i de politiska rummen.
Jag ska dra mitt strå till stacken både i partiet, i alliansen och i hela Vimmerby kommun.

1 kommentar:

  1. Hej Micael
    Jag har gjort mina antaganden på att du säger att "allt" ska sparas i stadshuset dvs på administration. Min syn med många års erfarenhet av stadshuset är att det inte är stora pengar att spara då det finns en massa regler som kräver tjänstemän. Inte allt kan man samverka med andra kommuner om.

    Bara för ett beslut så finns det en lång beslutsväg som det inte går att pruta på. Möjligen snabba lite men inte mycket. Demokratin är trög och kräver sin man/kvinna.

    SvaraRadera