onsdag 7 juli 2010

Varför kommer inte vårdföretagen till Vimmerby?

Vimmerby har högst personaltäthet i äldreomsorgen av alla sina grannkommuner och ligger även på topp i Sverige.
Ändå klarar man sig inte upp på rikssnittet när det gäller kvalitén.
Det är dags att utmana kommunens äldreomsorg och när man nu ska bygga nya äldreboende är det av yttersta vikt att man låter marknaden komma in och både bygga och driva omsorgen.

Detta skriver jag i en debattartikel i Vimmerby Tidning idag, och fortsätter:

Det är socialstyrelsens jämförande "Äldreguiden" som placerar Vimmerby under rikssnittet sammanlagt i sin poängbedömning som avser Tillgänglighet, Delaktighet, Personaltäthet, Ko0mpetens, Kontinuitet, Självständighet, Mat, Närståendestöd, Läkarmedverkan, Uppföljning och Information. Totalt elva kriterier.
På punkt efter punkt hamnar Vimmerby under Sverigesnittet och också under de poäng som grannkommunerna Västervik, Oskarshamn, Hultsfred, Eksjö, Kinda och Ydre får.
Det anmärkningsvärda i undersökningen är att kommunen ligger i topp på en punkt: bemanning. Man har en personaltäthet som man får 5 poäng för av 5 möjliga, medan snittet i landet är 3,0 och i Kalmar län 3,7. Mycket folk, alltså.

TROTS toppsiffror i personaltäthet presterar man bottensiffror på Tillgänglighet (2,7), Delaktighet (2,0), Kompetens (2,0), Mat (3,0) och Uppföljning (1,0).
När det gäller Mat är rikssnittet 3,6 och det avser de äldres möjligheter att påverka när de ska få mat och vilken mat de får.
Över eller på snittet ligger man avseende Kontinuitet (3,0), Självständighet (3,2), Närståendestöd (3,5). På Läkarmedverkan och Information har Vimmerby inte lämnat någon uppgift alls...

Det här är siffror som visar hur Vimmerby kommun fungerar som producent av äldreomsorg.
Personaltätheten visar hur mycket tid personalen har för att ge hjälp, och i Vimmerby har personalen mycket tid jämfört med Sverige i övrigt.
När det gäller Tillgänglighet mäter man "äldre personers möjlighet att få vård och omsorg" och här ligger Vimmerby under snittet.
Bottennoteringen Uppföljning (1,0) avser vilka förutsättningar enhetscheferna har och hur ofta biståndsbeslut följs upp. Här kan man kort säga: hur bra är man på att kolla upp vad man ger för pengarna och vad man får i betalt?
Betyget är 1,0 av 5 möjliga...

Vimmerby är årtioenden efter som kommun, får jag konstatera, när det gäller alternativa och privata driftsformer. Det är svårt att tro när kommunen haft en borgerlig majoritet så länge. Flera av grannkommunerna har för länge sedan infört marknadsdriven äldreomsorg som valmöjlighet till den kommunala. Detta har medfört att den kommunala omsorgen blivit bättre.
Vad är det som gjort att Vimmerby ligger så långt efter när det gäller privata drifvtsformer?
"I Östersunds kommun har vi sedan 15 år tillbaka en god erfarenhet av entreprenörer inom äldreomsorgen. Entreprenörer som jobbar på uppdrag av kommunen och följs upp av kommunen", skriver Katarina Nyberg Finn (s) och Jens Nilsson (s) i en insändare i Östersundsposten, och tillägger: "Vi är inte beredda att höja skatten för att undvika ytterligare konkurrensutsättning".
I Östersund är mer än 25% av äldreomsorgen i privat regi.
I Ledaren i Norrtelje Tidning skriver Reidar Carlsson:
"Maud Oliofsson brukar ofta säga att det behövs ett värderingsskifte i Sverige... (s) har styrt Sverige så länge att många reflexmässigt tar dessa värdeirngar för sanningar."

I Vimmerby har centern styrt tillsammans med tre andra borgerliga partier, men i det borgerliga samarbetet har de politiker som velat ha in alternativa driftsformer haft svårt. Nu senast beslöt man lägga ut städningen på entreprenad - år 2012...!
Men här ser vi alltså att socialdemokraterna svänger i kommun efter kommun.
I borgerligt styrda Vimmerby har (c) och (s) inte varit initiativtagare till att låta vårdföretag gå in och producera omsorgen åt kommunen. . När debatten i KF om att nya kommunala dagis ska byggas i Vimmerby med kanske 120 platser sa centerns Krister Torenfelt att "det finns ingen kö till den privata förskolan Linnea" på grund av att de hade 40 barn inskrivna mot beviljade 65 barn. Istället var sanningen att Linnea hade många ett-tvååringar och av kvalitetsskäl inte nyttjade hela sin kvot, och följdaktligen inte skrev in fler barn...
Resonemanget visar att centern i Vimmerby står väldigt nära socialdemokraterna i Vimmerby, som i sin tur står närmare vänstern i Östersund än sina kollegor...

Det är dax att politikerna och väljarna i Vimmerby vaknar upp och ser vad det finns för alternativa möjligheter till kommunal drift, som bevisligen går med underskott år efter år.
Det finns signaler att centerpartiet är intresserade av att vårdföretag kommer in både vad avser drift som bygge av den nya äldreomsorgen. Åtminstone titta på dessa alternativ. Det är i så fall mycket glädjande och ett avgörande steg mot bättre kommunal ekonomi och en starkare allians.
Jag hoppas att det också kan omfatta planeringen av dagisverksamheten framöver.

1 kommentar:

  1. Jobbat privat i många år i Bromma och Spånga i Stockholm inom äldreomsorgen och sjukvården - engagemang och möjlighet att påverka sitt arbete och arbetsplatsen har genomsyrat arbetet och goda kontakter med kommunen som uppdragsgivare. Personägt bolag är ett bra alternativ för att få engagerade medarbetare - Hoppas vimmerby lägger ut någon kommunal verksamhet som pilotprojekt och prövar på - det skapar möjligheter och ger ny energi och kvalitet till verksamheten är jag övertygad om. Gunilla Karin Bälter / fd Vimmerbybo

    SvaraRadera