torsdag 8 juli 2010

Vision Vimmerby 2021 behövs

Ni som följer den här bloggen vet att jag sedan februari försökt analysera och resonera kring vad orsakerna är bakom Vimmerby kommuns, låt mig uttrycka det milt...uteblivna framgång.
I mätning efter mätning har man bottensiffror.
Vimmerby kommun har publicerat Jämförelserapporten på sin hemsida.
Det är en jämförelse mellan kommunerna Hultsfred, Högsby, Torsås, Vimmerby och Åtvidaberg och ingår i Jämförelseprojektet, http://www.jämförelse.se/
Jämförelsen berör kommunens arbete med Turism och Näringsliv.
Det är en typisk kommunal/statlig rapport där det gäller att plugga igenom samtliga 60 sidor, istället för att få läsa en sammanfattning på säg 4 sidor, för att snabbt (?) få veta vad som skrivs. (Även här ligger kommunen efter näringslivet, tyvärr...)
Jag ska ta upp rapporten i några olika blogginlägg men just idag ska vi titta på vad som sägs på sidan 23: Målbeskrivning: "Vimmerby kommun ska om tre år befinna sig bland de 50 högst rankade kommunerna i Svenskt Näringslivs ranking".
Det intressanta är svaren man därefter ger på följande givna frågor:
Delaktighet i framtagna mål; politiker (ja), tjänstenmän (ja), företag (ja).
Vidare Uppföljning av satta mål? (svar ja).
Och sedan Handlingsplan för måluppfyllelse? (svar nej...).
Hur kan man ha satt mål, ha satt uppföljning av mål - men inte satt en handlingsplan för att uppnå mål...?
Det är just denna amatörism som genomsyrar kommunen. Deltagare i diskussioner, politiker som tjänstemän, förstår inte att mål uppfylls genom handlingsplaner.
Tänk följande: Carolina Klüft ska sätta rekord i tresteg (målet). Hon bestämmer sig för att hon ska mäta av det om 12 månader (Uppföljning).
Därefter går hon ut och tränar i 12 månader lite som det faller; ibland tre minuter, regnar det så skiter hon i det, ibland en hel dag - men hon tror hon ska vara bäst i världen om 12 månader.
Jag tycker det är häpnadsväckande!Alla profesionella människor måste tycka det är häpnadsväckande.
Men i Vimmerby kommun bryr man sig inte om detta; när moderaterna i sin valplattform sätter en Vision 2021, ett arbete med en handlingsplan för att uppnå mål så är det något helt främmande för en del kommunpolitiker.
Vadnu? Det handlar inte om avloppstaxan, orkestern på torget eller ens om maten till de gamla!!?? Det kan väl inte vara så viktigt då...? Nej, det handlar bara om vår framtid. Och hur vi ska ta oss dit.
Det är oerhört viktigt att moderaterna får kraftig tillväxt i Vimmerby fullmäktige om vi ska kunna återföra Vimmerby till 2000-talet!
Fotnot: Om det bara är näringslivsarbetet det handlar om? Nej, kommunens mål är att ha en BNP-tillväxt snabbare än Sverige. Handlingsplan? Nej...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar