onsdag 25 augusti 2010

Äntligen lärlingsutbildning!

Äntligen kommer en lärlingsutbildning värd namnet!
Alla elever i Vimmerby, liksom övriga landet, som inte vill lägga år på allmänt teoretiskt plugg, kan istället gå en lärlingsutbildning. (Själv gick jag 3 år typograflärling, mellan grundskolan och gymnasiet.)

Följande saxat från moderaternas hemsida idag:
"Alliansen presenterar i dag huvudinriktningen för de förstärkningar inom utbildning och arbetsmarknadspolitik som man vill genomföra under nästa mandatperiod.
Det handlar om införandet av en särskild lärlingsanställning för gymnasielever, om en särskild lärlingsprovanställning för ungdomar under 23 år, om högre studiebidrag för ungdomar med oavslutad grundskole- eller gymnasieutbildning, om en förlängd folkhögskolesatsning och om insatser för fler ungdomar inom ramen för jobbgarantin.
Därtill föreslås utbyggd arbetspraktik, coachning och förstärkt särskilt anställningsstöd och utökade resurser till Arbetsförmedlingen. Totalt uppgår satsningen till drygt 4 miljarder kronor under åren 2011-2014.
Till detta kommer den särskilda satsning för en bättre skola och utbildning för unga som Alliansen presenterade i Almedalen i juli, detta i form av 6 miljarder kronor till skolan, gymnasieskolan och yrkesvux." Slut citat.

Min personliga reflektion är att lärlingsutbildning på 18 månader i ett företag är bättre än bidrag för att ansträlla ungdomar, exempelvis minskade arbetsgivaravgifter och dylikt. Lärlingsutbildningen ger den unge ett record till sitt CV, han är på god väg i ett yrke, han får visa sin karaktär över tiden och han får också i många fall stora möjligheter till en fast anställning på sitt lärlingsföretag.
Så lärlingsförslaget tror jag är det allra viktigaste för att få in ungdomar på arbetsmarknaden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar