torsdag 26 augusti 2010

Mindre i rödgrönt lönekuvert

Pensionärerna i Vimmerby får lägre skatt oavsett vem som vinner valet i höst.
Däremot blir det mindre i plånboken för de flesta Vimmerbybor om rödgröna skulle ta regeringsmakten och genomföra sina vallöften.
Stödjer de rödgrönas kommunalrådskandidat i Vimmerby Jan Henriksson(s) de rödgröna vallöftena? I så fall ska vi veta att när han pratar om förbättringar för oss här i kommunen, har han redan gett oss som arbetar försämringar genom höjd skatt på ca 3.000 kronor per år.
Ungdomar får fördubblade socialavgifter – en ungdomsskatt på 10 miljarder.
Minst 3 miljoner löntagare får höjd skatt. Sjuksköterskor, lärare,
poliser får skattehöjningar på ca 1 500 kr per år.
Alla som kör bil får höjd bensinskatt, på ca 500 kr per år för en genomsnittsbilist.
Höjd koldioxidskatt som innebär att skatten på diesel höjs. För åkerinäringen betyder kostnadsökningar för ett genomsnittligt fjärrbilsekipage påcirka 21 200 kronor per år och en genomsnittlig regiondistributör på runt 5 300kronor per år. Det tillkommer också en kilometerskatt som innebär ytterligare ca 75 000 – 150 000 kr i höjda kostnader. Transportkostnader påverkar all industri så det är starkt prisdrivande.
Dessutom återinförs fastighetsskatten, det innebär dyrare bostadskostnader.
RUT och ROT-avdragen – Sveriges nya folkrörelse med närmare en
miljon användare – avskaffas också.
Även den gamla förmögenhetsskatten återinförs, om än med ett annat namn, skatt på förmögna, dock oklart vem som ska ingå.
Sammanfattningsvis drabbas alltså både företag och hushåll. Företag får höjda kostnader att anställa, bensin- och kilometerskatt. Hushåll får höjda bensinkostnader, högre inkomstskatter, fastighetsskatt och förmögenhetsskatt. Att tala om en jobbpolitik samtidigt som man genomför alla dessa skatte- och kostnadshöjningar känns inte trovärdigt.
Lägg därtill att Henrikssons lagkamrater i vänsterpartiet, exempelvis Lennart Beijer i Hultsfred, vill höja inkomstskatterna mycket mer och har sagt att mer av jobbskatteavdraget ska dras tillbaka. Ännu mindre i plånboken för Hultsfredsborna också, med andra ord.
Miljöpartiet vill höja miljöskatterna mycket mer. Vi vet inte vad som händer bortom 2012.
Exempel på höjd skatt för en vanlig löntagare i Vimmerby:
Lön 25 000 kr per månad ger 278 kr per mån i skattehöjning för den som arbetar, varav inkomstskatt 161 kr, bensinskatt 49 kr och övriga skattehöjningar 68 kr. Det ger totalt 3 336 kr per år i skattehöjning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar