måndag 23 augusti 2010

Näs viktigt för Vimmerby

Det är bedrövligt om invånarna i Vimmerby kallar Astrid Lindgrens Näs för "Lindgrens näste".
Birger Schlaug, gamle språkröret för miljöpartiet påstod det i en insändare i Vimmerby Tidning idag.
Från moderat sida anser vi kommunens satsning i Näs som viktig och långsiktig.
Men vi tycker att hela kulturkvarteret är en nationell angelägenhet.
Näs bör finansieringsmässigt jämföras med länsmuseerna och de nationella museerna.
Det är orimligt att hela den ekonomiska bördan för Näs ska åläggas Vimmerbys skattebetalare.
Moderaterna vill att arbetet med att finansiera Näs ska intensifieras och därför anger vi en minskning av det kommunala bidraget under tre år, i syfte att än mer motivera detta.
Vi tror inte på ett framtida Vimmerby utan Astrids barndsomhem och kulturkvarteret Näs.
Tvärtom, vi ser det som ett tillskott.

6 kommentarer:

  1. Om moderaterna varit med och inte skitigt i Regionförbundets satsning "kultur med nya ögon" hade det ni vill varit en realitet. Men kommunens moderata representanter ansåg tydligen inte att det var viktigt utan struntade i att deltaga på mötena varav Vimmerby inte finns med...

    SvaraRadera
  2. Peter, du menar alltså att om moderaterna varit med på mötet så hade Näs finansierats av Regionförbundet idag? Är det detta du menar med "realitet"?

    SvaraRadera
  3. Frågan om statlig eller regional finansiering av Astrid Lindgrens Näs är inte enkel. Det är riktigt att en stor del av vår verksamhet är av nationellt intresse, men det innebär tyvärr inte alltid att nationen omedelbart är beredd att betala för den.

    Rent praktiskt tror jag inte att det är så enkelt att en kommun kan bygga upp en institution och sen efter bara några år minska sin egen insats, i förhoppningen att staten ska skjuta till pengar istället.

    Däremot kan arbetet med att hitta kompletterande finansieringar mycket väl intensifieras. Grundförutsättningen för exempelvis ett statligt engagemang är en gedigen och långsiktig verksamhet. Vi måste fortsätta utveckla Astrid Lindgrens Näs till en angelägenhet för hela folket. Astrid Lindgrens betydelse för svenskt 1900-tal är oomtvistad, nu gäller det att övertyga nationen om att det bästa sättet att ta tillvara på de värden hon har skapat är att satsa på ett kulturcentrum i Vimmerby.

    För kommunens del är Astrid Lindgrens Näs en investering, precis som Schlaug skriver. Man satsar pengar för att få något tillbaka: programkvällar, utställningar och aktiviteter, en mötesplats för kommunens medborgare, en plats som drar till sig besökare och höjer kommunens renommé samt håller intresset för Vimmerby vid liv. Personligen tror jag det är en mycket klok investering för kommunen som helhet.

    SvaraRadera
  4. Tråkigt att Birger Schlaug sprang på såna gnällspikar när han var i Vimmerby. Att utlänningar han träffat nämner Vimmerby tillsammans med Stockholm, Göteborg och Borlänge visar på Astrids dragkraft. Astrid Lindgrens Näs är en pärla som det måste satsas vidare på, gärna med pengar utifrån också.

    SvaraRadera
  5. Ja Micael. Om moderaterna som kommunen utsett varit verksamma (flera möten) hade det sannolikt varit möjligt att regionen/länet funnit smed på en bit, än att Vimmerby genom moderaterna inte närvarat på mötena och inte heller lobbat med sina allianskamrater.

    SvaraRadera
  6. Hej igen Peter. Ja, du måste nog precisera dig. Har kollat bakåt med moderaterna och ingen vet riktigt vad du talar om. I styrelsen för Näs sitter ju Eva Berglund (s) samt Per-Åke Svensson (c). I Regionförbundet Leif Larsson (c). Du måste precisera. Tydligen har "Vimmerby" utsett några moderater som inte kommitpå möten. Vilka möten? Vilka personer?

    SvaraRadera