måndag 9 augusti 2010

Lokal pensionärspolitik viktigast

Lokal pensionärspolitik i Vimmerby är viktigast för pensionärerna.
Pensionärerna i kommunen kommer att bli fler till antalet.
Vi har inte boende så det räcker till behovet idag och de nya, föreslagna äldreboendena vill moderaterna prioritera så de snabbt blir inflyttningsklara. Oavsett om de tillkommer i kommunal eller privat drift.
Kön till äldreboendet Granen är egentligen en kö för sjuka äldre med läkarintyg, andra får vänta länge, länge.
På lokal nivå vill jag som ny politiker i kommunen kämpa för att vi ska få Sveriges bästa äldreboende, en hög nivå på den kommunala och privata servicen och äldreomsorgen och en stark utveckling av vårt föreningsliv där jag vet att många pensionärer engagerar sig.
Föreningslivet ger många pensionärer mening i vardagen, och de ger tillbaka med sin erfarenhet och sitt frivilliga arbete.
Det är viktigt att lyssna på pensionärsorganisationerna för att få kunskap om hur våra äldre vill leva sitt liv i vår kommun; hur de vill att maten ska lagas, hur de vill ha sin närsjukvård och att makar vill bo tillsammans på ålderns höst.
Men debatten tycks handla mer om hur mycket pensionärerna ska få i skattesänkning.
Jobbskatteavdraget har gett en industriarbetare en hel månadslön per per år. Rent. Pensionärerna fick en rekordstor uppräkning årsskiftet 2008-2009, tappade inkomst i och med den ekonomiska krisen, men två sänkningar av skatten till pensionärer har kommit under mandatperioden och nästa år planeras ännu en skattesänkning, ca 4.000 kronor på årsbasis för de med lägst pensioner.
Pensionärerna i Vimmerby står för 65 procent av den samlade förmögenheten i kommunen, om man kan dra slutsatsen att Vimmerby skulle vara rikslika med landet i övrigt. Huvuddelen av pensionärerna i Vimmerby och i Sverige har det bra och har fått det ännu bättre under Alliansen. De har husen betalda och skulle få en försämring med de rödgrönas föreslagna fastighetsskatt. Just husen byggda på 1950-60-talet, pensionärernas slutamorterade hus, kommer att beskattas av Ohly-Sahlin-Wetterstrand vid ett regimskifte.
Alliansen vill rikta nästa skattesänkning till de pensionärer som har det sämst, de är i regeln över 80 år idag och kan inte alls jämföras ekonomiskt med de välbärgade 65-70-åringarna. De gamla kring 80 år och däröver tycker jag personligen ska prioriteras i kommande reformer för pensionärerna.
Jobbskatteavdraget för låg- och medelinkomsttagare ökar incitamenten att jobba, man får mer för sitt arbete och viljan att göra mer ökar då det blir mer i plånboken. Detta är bra pensionärspolitik eftersom pensionen står i direkt relation till hur många som arbetar.
Också ett Vimmerby med en sund ekonomi i balans kommer att gynna kommunens pensionärer.
(Insändare i Vimmerby Tidning)

1 kommentar:

  1. Att få en sund ekonomi och samtidigt skapa Sveriges bästa äldreboende i Vimmerby blir en delikat uppgift för Moderaterna. Den ska jag följa noggrant.
    Det är faktiskt orättvist och fräckt av Alliansen att beskatta de arbetande mindre än pensionärerna. Det blir ju inte fler jobb för att skatten blir lägre för de som arbetar, möjligtvis några inom handeln.
    Nej det är ett slag mot en som ligger för alla har inte en villa som är betald. Ett pensionärsparti behövs således.

    SvaraRadera