måndag 23 augusti 2010

Vimmerby har tappat som handelsstad

Vimmerby saknar viktiga lågprisvaruhus.
För mig är det en gåta att Biltema, Rusta, Cheapy, Lidl med flera kan se förbi Vimmerby och etablera sig i Västervik.
Inte det att jag missunnar Västervik etableringarna. det är bara att gratulera, kommunen har gjort sig förtjänt av dem med ett idogt arbete under drifte kommunalrådet Harald Hjalmarsson (m).
I Vimmerby synes något sådant arbete inte alls pågå.
Vimmerby-regionen - om man inräknar alla som finns i ett omland med en radie av 6 mil, lär innehålla ungefär 120.000 människor.
Det är ytterst tveksamt om det gör det 6 mil runt Västervik...
Jag undrar ofta när det hände; när tappade Vimmerby sin dominans inom handeln?
Har det skett de senaste fyra åren. eller började det tidigare?
Ingen i kommunen syns ha jobbat med frågan.
Etableringen av ÖB, säger ni. Jo, men företaget fanns redan genom Storks. ÖB är bara en uppgradering. Netto, säger ni. Rätt, Netto är en ny etablering liksom Jem & Fix.
Handeln i Vimmerby är en viktig del i det jag kallar attraktionskraft. Fler verksamma i handel ger fler besökare och också fler jobb.
Nu lägger kommunen pengar på ett destinationsarbete "med syfte att profiliera, utveckla och marknadsföra destinationer (läs Vimmerby) som vill attrahera boende, etableringar/investeringar och besökare". Detta ska ske genom att "skapa samverkan mellan organisationer." Upp mot 3 miljoner ska man lägga under några år.
Personligen tror jag inte på att Vimmerby Turism & Näringsliv klarar både turism- och näringslivsfrågor. Varje del är enskilt så stort att det bör vara två separata organisationer.
Under en driftig näringslivschef tillsammans med ett engagerat kommunalråd och en lika engagerad kommunchef, finns det möjlighet att jobba offensivt, inte minst gentemot myndigheter, statliga verk och exempelvis handelsföretag.
Turistbolaget kunde istället får ett tilläggsansvar; att arrangera/stödja exempelvis stadsfester och evenenemang i kommunen.

1 kommentar:

  1. Förslaget verkar inte så dumt.
    Börja jobba offensivt gentemot handelsföretag. Att påverka statliga myndigheter och verk är inte kommunens bästa gren. Vad gjorde kommunledningen när Försäkringskassan och Skattemyndigheten fick flytta till Västervik? Lade sig platt och tackade och bockade för den tid de varit i Vimmerby. Då skulle kommunen tagit till alla medel för att få dem kvar.
    Första uppgift för arbetet gentemot statliga myndigheter är att jobba för att få ha arbetsförmedlingen kvar. Så är tyvärr läget, för Alliansen har inte värnat landsbygden och det gjorde inte S heller. Att inte bryr sig om att bensinmackar läggs ner är bedrövligt!

    SvaraRadera