måndag 9 augusti 2010

Vimmerbys finanser viktigaste valfrågan

Valrörelsens största fråga i Vimmerby kommun är; vi måste få tillbaka en sund och bra ekonomi i Vimmerby kommun.
För mig personligen och för moderaterna är kommunens ekonomi i balans prioritet nummer ett. Det anger vi i vår valplattform.
Vimmerby har idag en kommunalskatt som är 1.55 kronor över riksgenomsnittet (Källa: kommunrating) och man har också B i betyg avseende "finansiell hälsa".
Att man samtidigt visar upp ett högt skatteuttag med finansiell ohälsa är mycket oroande, då en skattehöjning är utesluten för att återställa balans.
Det återstår enbart en stram ekonomisk politik under en följd av år.
Kommunrating anger en orsak till den finansiella ohälsan:
- I nio fall av tio är brister i ledningsförmåga att kommuner utvecklar svaga finansier.
En kommun med A-betyg hela vägen skapar trygghet för investerare som i sin tur skapar jobb. Det skapar också trygghet för ägare av fast egendom; villaägare, sommarstugeägare etc att ha dem i en kommun som klarar sin ekonomi. Det ger villägare mer betalt för sin villa när de säljer den, än när de köpte den. Så villö vi alla ha det.
En dålig kommunal ekonomi påverkar på sikt inte bara villavärden, utan också jobben eftersom investeringar i näringslivet i regel minskar i sådana kommuner.
En bra kommunal ekonomi är detsamma som bra jobbpolitik för mig; det är en faktor som verkar motiverande hos de lokala företagen.
För mig är därför en kommunala ekonomin i balans prioritet nummer ett.
(Insändare i Vimmerby Tidning)

2 kommentarer:

  1. Att förbättra ekonomin är helt klart viktigt. Men problem finns. Kalmar län lär ha högst andel äldre i landet. Hur rationalisera äldrevården när andelen äldre förmodligen ökar? Högre statsbidrag borde ges.
    Administrationen ger arbetstillfällen och drar till sig en del högskoleutbildade medarbetare.
    Kan man spara inom skolan? Då måste det bli större klasser. Varför inte ta bort skolmaten för lågstadiet t o m gymnasiet? Danmark o Norge har inte skolmat. Förslaget är väl väl tufft kanske, men bör övervägas i någon form.
    Vad göra inom den sociala omsorgen? Minskade socialbidrag, förre flyktingar, för de kommer att kosta pengar när statsbidragen trappas av. Inom Tekniska förvaltningen finns inte mycket att dra ner på.
    Det blir således tufft för MG, men lycka till.

    SvaraRadera
  2. ...skulle vilja säga att på tekniska förvaltningen finns det åtskilligt att göra.

    SvaraRadera