fredag 13 augusti 2010

Ökad kvalité för pensionärerna

Svar till Peter Högberg (s), Vimmerby.
Peter Högberg (s) efterlyser ett svar från mig på påståendet att tvätten av pensionärernas kläder i Vimmerby kommun blir dyrare när den läggs ut privat, mot om den tvättas kommunalt. Jag sitter inte i socialnämnden och kan därför inte frågan i detalj, och det är synd att Högberg i sin insändare inte beskriver tjänsten, utan bara siffror.
Nåväl, Samhall (som är den privata entreprenör det handlar om) kommer att åka runt i kommunen och samla in tvättpåsar hos pensionärerna. Varje pensionär har sitt nummer på påsen. Därefter tvättar man kläderna i påsarna i sitt eget tvätteri och åker tillbaka med dem rena, strukna och fint vikta.
Detta gör omsorgspersonalen redan idag men skillnaden är att när omsorgspersonalen åker till en pensionär i Rumskulla, tvättar man i dennes maskin och får vänta tills maskinen är klar för att sedan hänga upp tvätten, och vid nästa besök stryka den och vika den. Tidskrävande.
Om pensionären ska ha samma kvalité som den nu Samhall erbjuder, så måste omsorgen nyanställa och då försvinner Högbergs pengar. Eller alternativet, pruta på annan omsorg.
Det Alliansen i nämnden nu gjort med sitt beslut är att höja kvalitén för pensionärerna och samtidigt tagit bort tidskrävande arbetsmoment för befintlig personal, så de kan hinna med andra arbetsuppgifter bättre. I (s)-styrda Kalmar är man lyriska, likaså i Västervik som har systemet. Och s-styrda Hultsfred gör detta tillsammans med Vimmerby
Men alla dessa detaljer är ointressanta för Högberg eftersom det primära för honom är att offentliga jobb är viktigare än privata jobb. Och tydligen ser han även Samhallsjobb som privata så den snäva synen blir allt mer snäv. Är det Ohly (v) som har sådan inverkan på Vimmerbys socialdemokrater? Nöjda först när alla jobb i hela Sverige är offentliga jobb?
(Införd som insändare i Vimmerby Tidning)

1 kommentar:

  1. Stämmer det du beskriver så är det en bra lösning med Samhall. Samhall ger jobb åt personer som har svårt att hävda sig på den reguljära arbetsmarknaden. Tvätt är ju ett "enkelt" jobb som lämpar sig väl.

    SvaraRadera