fredag 13 augusti 2010

Politikerna måste törs ta en match

Ett medborgargarde är inte lösningen på Vimmerbys problem med buskörningar, gatubråk och nedskräpning på torg och gator.
Inte heller morsor och farsor på stan eller att proklamera allmän pappersplockning.
Lösningen heter fler och patrullerande poliser och relevanta påföljder.
Tyvärr har förra generationens politiker inte lyckats hävda Vimmerby när polisresurser fördelas.
Härom kvällen stod jag och tankade bilden på Statoil i Vimmerby. Framför mig, i korsningen Sevedegatan - Storgatan, snurrade en epa-traktor för fullt runt och hade däcken gripit kunde vi fått denna epa-traktor rakt i fronten.
På polisstationen i Vimmerby satt någon eller några poliser på innetjänst. Bara 25 procent av poliserna i länet har yttre tjänst, resten jobbar inomhus.
I somras körde en ung man in sin bil på grannens tomt. Rätt genom staketet. Han var i färd med att göra en ”burn-out” från Vattentornet ned mot idrottshallen men däcken greppade och bilen for rakt in i trädgården.
Nej, inga barn stod i vägen. Just då. De yngsta som fanns i närheten satt i bilen…
Det sägs att politiken styr vårt samhälle.
De senaste åren har våra politiker styrt alla poliser till Kalmar och Västervik. I Vimmerby finns det inte fler än vi kan räkna dem på ena handens fingrar.
För att få bort nedskräpning, biltävlingar i centrum och våld på gatorna i Vimmerby krävs krafttag.
Då krävs det politiker som törs ta debatten och kämpa för förändring.
Det här är en fråga som jag prioriterar för ska Vimmerby bli den rena, mysiga och trevliga stad som alla turister tror den är, och som vi alla som bor här vill att den ska vara, då måste frågan tas upp på den politiska dagordningen.
Och då måste vi ha politiker som törs ta en match med byråkraterna.

2 kommentarer:

  1. Intressant artikel. En vanlig moderat tanke handlar ofta om fler poliser och tuffa påföljder. Dock visar forskningen inom det kriminlogiska fältet att påföljer/fler poliser inte har någon som helst påverkan på brottsligheten. Hur ställer du dig till detta?

    Det handlar snarare om att söka brottets orsaker. Jag skulle kunna tänka mig att Vimmerby som stad har en tuff problematik beträffande aktivieteter för ungdomar ex. Jag har en lång akademisk utbildning och har för länge sedan lämnat Vimmerby men kan fortfarande se att Vimmerby är anmärkningsvärt svaga på att fånga ungdomar utifrån deras intressen.

    En rejäl satsning på ungdomar/aktiveteter/ungdomsjobb etc kommer också innebära mindre buskörning på stan. Spara de där pengarna på fler poliser till att lägga på något bättre istället.

    SvaraRadera
  2. Den forskningen skulle jag vilja se. I debatten verkar det som det ena utesluter det andra. Ungefär: uppfostrar vi våra barn så behövs inga poliser. jag tror vi behöver instaser på många områden; aktiviteter, föräldraransvar - och fler poliser. Polisens insats är inte enbart att rycka ut vid brott utan också att förebygga brott, i skolor, genom patrullering, genom kontroller.

    SvaraRadera