En fråga som bekymrar mig är den minskande kommunala servicen, samtidigt som kommunen vill ha mer pengar.
Alla betalar vi stora pengar i kommunalskatt (plus landstingsskatt för sjukvården) och det är viktigt att vi får prisvärd service för pengarna.
Servicen till företagen i Vimmerby är näst intill obefintlig. Detta trots att man, förutom skatt, också betalar stora avgifter. För ett tillbygge av ett förråd, oisolerat, plåttak, en yttervägg, boddörr och betongplatta vill kommunen ha 13 000 kronor drygt i avgift. (Tror nästan materialet blivit billigare…).
Till vad går dessa pengar? Jo, en ska sätta ut byggnaden, en ska titta på kartan, en ska vara stadsarkitekt, en ska göra ditten och en ska göra datten och eftersom ingen kan göra något utan att starttiden är en halvtimme så blir slutsumman en hel del.
Vad får man för 13 000…? Ja, i dessa tider när man pratar om portionsvägd mat till dagisbarn får man en hel del lunchkorv till dagis bland annat.
Jag tycker det är en viktig princip; samhället kan inte hitta på så mycket bestämmelser att vi behöver en byråkratarmé av de mått vi har idag, som ska födas med skattepengar.
Vi har en bestämd påse pengar. Enligt min åsikt ska den operativa verksamheten (vård, skola, omsorg, dagis) ha pengar allra först. Administrationen sist.
I grunden måste Alliansen på riksnivå fortsätta bekämpa nya direktiv och bestämmelser som ökar byråkratin, och verkligen fundera över relevansen. Ibland får man uppfattningen att EU går åt andra hållet och det är inte bra. Improduktiva pengar ger ingen tillväxt, bara frustration.
Ett exempel på det är när pensionärerna inte får koka sitt eget kaffe i församlingshemmet i Vimmerby eller att man inte får baka sina egna bullar i helt nya föreningskök. Någonstans måste vi sätta ned foten och återfå perspektivet på vad som är viktigt och oviktigt. Bara en sådan bestämmelse, att inte föreningskök får användas för tillagning, skapar en kontrollkostnad hos en tjänsteman och en frustration hos föreningsmedlemmen.
På lokal nivå, i Vimmerby kommun, måste vi också ifrågasätta vår stora administration. Tre kanslichefer är givetvis orimligt, och det åtgärdas ju nu.
Men stadshuset skulle må bra av att börja om på vitt papper; fundera vilka tjänster/uppgifter som är vitala och vilka som bar ”hänger kvar” eller ”bara finns där”.
När vi gör dessa revisioner i näringslivet, för även där frodas byråkrati och långbänkar, så leder det alltid till en förändring, minskad personal, effektivare arbetssätt och minskade kostnader. På de allra flesta håll är detta en konstant process, hela tiden verksam.
Jag vill inte ha in en konsult i första läget, men jag vill ha in politiker som vågar ta i frågan, som vågar driva frågan och som är resultatorienterade. Målet för kommunpolitiker måste vara att driva verksamheten så kostnadseffektivt som möjligt och få ut mesta möjliga service för pengarna. Det innebär i regel lite administration och mycket operativt, en satsning på frontpersonal.
Min åsikt: Minska antalet administrativa arbetsuppgifter, samarbeta och dela administrativa kostnader med Västervik, Kinda, Hultsfred, skapa en konkurrenskraftig offentlig service till medborgarna genom flera olika val. Resurser ska i första hand gå till dagis, skola, äldreomsorg och vård. I andra hand till kontrollanter.
Det finns naturligtvis rationaliseringsmöjligheter, men det får inte bli rättsosäkert. När man ser tak rasa av snömänger så är det väl inte byggnadsinspektörstjänsten som är den första man kan ta bort, om nu inte Håkan Karlsson kan samordna den med sitt politikeruppdrag. Samverkan med andra kommuner om adm kan vara möjligt, men det blir revirstrider. Det finns inte möjligheten, att som en huvudägare i ett privatföretag, ta ett snabbt beslut
SvaraRaderaDu har rätt betr. byggnadsinspektörer; det är inte den typen av kontrollanter vi ska ta bort. Tvärtom, energiska och mycket kompetenta personer ska anställas där. Mycket viktigt.
SvaraRaderaMen kan vi inte dela på dom? Kan vi inte ha en gemensam i Vimmerby, Västervik och Hultsfred och betala en tredjedel var?
Detta är ett mycket bra förslag, men ett problem är revirstrider. Kommunerna måste komma överens om var tjänsterna ska sitta mm. Att gymnasierna i Vimmerby och Hultsfred inte kunde slås ihop berodde på detta, genom att politikerna inte kunde komma överens. IT-avd har svällt, men samtidigt är väl det en framtidsfråga och den måste vårdas eller? Större klasser, bort med/minska skolmaten, det är ju verksamhet och svårt att röra.
SvaraRadera