onsdag 10 februari 2010

Sänkt restaurangmoms bra för Vimmerby

En efter en sänker de europeiska länderna momsen för restauranger. Nu går centerpartiet ut och vill sänka restaurangmomsen i Sverige från 25% till 12 %.
Resultatet är fler jobb och minskad administration för restaurangföretagen, tror centern.
För egen del är jag alldeles övertygad om att så skulle bli fallet. Enligt SHR (Sveriges Hotell- och Restaurangföretag) kan det bli så mycket som 10.000 nya jobb.
En momssänkning skulle inte ge restaurangerna mer betalt initialt, men givetvis öka antalet besök. Därmed få en chans att få upp volym och därigenom förbättra marginalen. Det är dyrt att gå på krogen idag - ändå tjänar krogen inga pengar.
De allra flesta restauranger på landsorten lever på marginalen - i Vimmerby består marginalen av tre sommarmånader med barnfamiljer och en decembermånad med julbord till företag.
Varför kan vi inte få en sund krogkultur i Sverige? Alla vill ju gå på restaurang, äta god mat, umgås, ha trevligt. Jag kan inte förstå varför man måste beskatta en näring så hårt att lönsamhet är svår att nå, trots att priserna är så höga att den stora majoriteten inte har råd att gå ut på lokal.
Anders Borg har sagt att det finansiella läget gör det svårt att sänka restaurangmomsen nu. Det må vara så, men han hade chansen några år tidigare. Jag hoppas att Alliansen tar beslutet när läget lättat ytterligare, inte bara för 10.000 nya jobb utan också för att lägga till restaurangbesök till de sociala mötesplatserna för alla människor.
För Vimmerby skulle sänkt restaurangmoms bidra till ökat öppethållande helger. Vi har gott om restauranger med Dagens rätt på vardagar, men få har öppet helger. Genom sänkt moms skulle stan få en, två, kanske tre restauranger som skulle kunna servera a la carte lördagar och söndagar - d.v.s. rena matkvällar, utan underhållning, disco eller annat. Underlaget skulle öka då fler skulle tycka sig ha råd.

2 kommentarer:

  1. Att folk inte går ut i vimmerby beror på att det är för litet.
    Dvs gå ut äta gott med sällskap är inte attraktivt.

    Till skillnad från större städer med aktivt krogliv är allt ofta samlat på ett ställe. Linköping ex, Flera jag talat med väljer att åka ner till Västervik på sommarkvällar för att äta.... Kanske Momsen kan hjälpa men det är många saker på vägen som gjort siutationen i vimmerby som den är.

    SvaraRadera
  2. Sebastian, jag håller med dig. Det har inte skapats en uteätarkultur i Vimmerby på helger, som finns i exempelvis Västervik. Kanske beror det på att vi tidvis haft väldigt få restauranger, oräknat pizzeriorna?
    Roligt dock om vi fick igång det. Att äta ute är ett trevligt sätt att umgås. Kul att Brygghuset går bra vardagskvällar, tycker jag!

    SvaraRadera