fredag 26 februari 2010

Pengapåsar till byråkrater eller till jobb?

Bo Andersson, LO-distriktets ordförande i Sydost, har en fenomenal lösning på arbetslösheten. Han skriver i Vimmerby Tidning idag att de viktigaste åtgärderna vid arbetslöshet är att öka de offentliga utgifterna, d.v.s statsbidragen till kommuner och landsting. Jag är tveksam till receptet. Om det vore så enkelt ändå.
Ett av skälen till det är att den offentliga sektorn sällan eller aldrig har lyckats styra sina investeringar till lågkonjunktur. Man har som alla andra brassat på i högkonjunturen så att resultatet blivit höga priser, höga löner och brist på arbetskraft.
OM man verkligen lyckas bygga vägar, sjukhus, skolor, äldreboende etc. under lågkonjunktur så är det självklart att föredra.
Men det är långt mer strukturerat och planlagt än de ospecificerade pengapåsar som socialdemokraterna av hävd och ohejdad vana brukat skicka till kommuner och landsting; här har ni, gör vad ni vill! Tyvärr blir det många gånger pengar för att ha kvar improduktiva byråkrater och administratörer, inte för att få satsningar i infrastruktur, bostäder, äldreboende, dagis och skolor.
Det är oerhört viktigt att Allians-regeringen öronmärker alla skattepengar som ska stimulera jobb. Precis som ROT-avdrag och RUT-avdrag. Se länken: (http://www.almega.se/web/Hemservice_4.aspx.)
Det är reformer som kan mätas och de som utför tjänsterna har riktiga jobb.
Ska en bidragspåse skickas så ska den skickas exempelvis till att bygga ett äldreboende i Vimmerby. Den skulle göra dubbel nytta! Vi har och kommer att ha stor brist på bra, anpassat, centralt äldreboende i kommunen och vi behöver byggjobb och allt det för med sig för underleverantörer.
Ospecificerade pengapåsar till aningslösa landsting och kommuner följer 80/20-regeln: 80 procent till byråkraterna, 20 procent till reel, operativ nytta.

4 kommentarer:

  1. "80 % till byråkraterna, 20 % till reell, operativ nytta" Detta påstående är helt grundlöst. Administrationen har ökat i kommunen på grund av riksbeslut och nya kommunikationsvägar. IT-avdelningen har ökat stort och är som en jätten Glufs-Glufs eftersom internet, datorer mm har en ruskigt snabb utveckling och kommunen vill hänga med. Varje anställd, ca 1100, ska ha tillgång till dator för att ta del av, ja vad då undras? Och datorer går sönder, föråldras, strular. Man har hamnat under en ny överhet - It-enheten. Vidare finns nya tjänster som anknyter till detta som webbdesigner , en friskvårdare ersatte friskvårdsanslaget. Men ute på förvaltningarna har det inte ökat med byråkrater, kolla, jag tror inte att jag har fel.
    Så välkommen till politiken, för det finns naturligtvis rationaliseringar att göra både i administration och verksamhet. Men det viktiga för en politiker är att leda utvecklingen vidare på ett bra sätt.

    SvaraRadera
  2. Annelie Sundberg8 mars 2010 kl. 21:43

    Antalet anställda i offentliga sektorn har växt till nästan 33% av totala antalet löntagare i Sverige (SCB).
    Detta trots att en mängd "privatiseringar" har genomförts vilket betyder att en stor andel offentliganställda numera jobbar i ”privata” företag som uteslutande får sina intäkter från skattemedel; t ex skolor, privatsjukhus, konsulter, it-företag mm mm.

    Den offentliga sektorn har öppnats upp och det har blivit vanligare att delar av välfärden utförs av privata aktörer; privata företag, stiftelser eller ideella organisationer. Detta kallas tyvärr "privatisering av välfärdstjänster". "Privatisering" innebär trots allt att en privat utförd offentlig tjänst fortfarande finansieras av skattemedel men utförs av en privat aktör. Begreppet "privatisering" är därför egentligen felaktigt.

    Fortsätter utvecklingen i denna takt kommer Sverige att ha förverkligat den socialdemokratiska utopin att Sverige ska genomföra socialismen med reformistiska metoder. Det kommer kanske ta 30-50 år till. Men därefter är vi där; allt privat företagande har då trängts undan till förmån för kommunala, statliga och landstingsorganisationer och den tillhörande verksamheten. Många "privata" företag kommer att vara huvudsakligen skattefinansierade och utförare av offentlig verksamhet. Företag som ännu inte socialiserats helt kommer, och är redan idag (ROT, RUT t ex), att vara beroende av staten för sin överlevnad genom skatteavdrag, subventioner och andra statliga, kommunala ekonomiska instrument.

    Till och med kungahuset är ju numera socialiserat eftersom deras huvudsakliga intäkter kommer från staten.

    För att betala detta storslagna socialistiska samhällsbygge skulle sedelpressarna som vanligt varit nödvändiga att köra igång. Men eftersom EU inte tillåter någon större inflationsgrad bland medlemsländerna blir det intressant att se hur Sverige löser detta. Grekland blir väl ett facit tillfälligtvis.

    Det kommer att bli väldigt svårt för borgerligheten att kräva minskning av den offentliga sektorn om en tredjedel av väljarkåren är beroende av densamma för sin försörjning. Detta Moment 22-förhållande leder osvikligen till att det socialistiska samhället är genomfört inom 50 år. Var tog svensk industri, produktutveckling och privatföretagande vägen? När till och med kungahuset får mestadels av sina intäkter från skattemedel, staten, har vi lyckats med konststycket att förvandla Sverige från ett fritt land till världens första socialistiska monarki!
    Gå till http://svtplay.se/v/1828322/timbro_kritiserar_okad_byrakrati

    SvaraRadera
  3. Annelie Sundberg: Detta inlägg har Du väl hittat i någon näringslivstidning. Det köper jag inte, det är väl snarast så att man säljer ut de offentliga verksamheterna: apotek, friskolor, bilprovning mm till den "råa" kapitalismen.

    SvaraRadera
  4. Men det är ju faktiskt till viss del så som Annelie Sundberg beskriver. Nya pengar innebär nya administratörer och byråkrater. Och jag tycker inte att det är kommunernas fel enbart; många av byråkraterna utför kontrolluppgifter beordrade av staten helt i onödan. Man kontrollerar utan indikation på att något är fel. A ska kontrollera vad B redan har kontrollerat etc. När det sedan ska sparas på tjänster så tas de längst ut i det operativa.
    Jag tänker gå till val på en devis som jag har som företagare: Spara så långt ifrån kunden du kan! Så sker inte idag, tvärtom, man sparar så nära kunden man kan.
    Vi behöver ett helt annat tänk, både nationellt och lokalt.

    SvaraRadera