fredag 19 februari 2010

..om när två flugor missades i en smäll

Var på nya gymnasieskolan idag på morgonen i ett kvartssamtal med dotterns mentor. Ombyggd, tillbyggd och, tycker jag, hyfsat snygg skola som många nog kan vara ganska nöjda med.
Själv ansåg jag, och anser fortfarande, att den är på fel plats.
Jag föreslog centern när det begav sig att man skulle låta NCC, Skanska eller annan byggentreprenör bygga en helt ny gymnasieskola i området mellan Vimarskolan/ishallen och Ryttargården, och sedan hyrt den av dom. Om man samtidigt lagt fotbollsplanen där så hade man fått ett fantastiskt fint skol- och idrottsområde för många år framåt; Vimarskolan, folkhögskolan, tennishall, idrottshall, ishall, ny gymnasieskola, fotbollsplan... Kanske gymnasieskolan också kunnat få en ny hall?
Lägg därtill att man byggt studentbostäder(ettor+tvåor)på förskolan Vimargårdens tomt, i två våningar för att inte bli för stort, så hade området fulländats.
Jag nämnde förslaget för några centerpartister på ett Rotary-möte. Dels svarade man att kommunen byggde för billig ränta, dels att det var långt från Resecentrum för eleverna att transportera sig...
Jag skulle vilja påstå att vi skulle kunnat kört dem i Limousine i många år för de pengar vi sparat!

Två flugor i en smäll hade det blivit om man samtidigt sålt hela den gamla gymnasieskolan till en byggentreprenör, med avsikt att bygga ett äldreboende i två våningar, inhägnad med park, service och nära sjukvård och centrum.
Kan ni tänka er ett mer attraktivt äldreboende!?
I gamla realskolehuset kunde vi ha fotvård, massage, gymnastik, kultur...och i parken i mitten hundrastning för pensionräer med hund, och bara två våningar högt, kanske 3-rummare...Nära sjukhuset, stan, service. Vilket drömboende, där skulle jag vilja bo själv!

Summa summarum: Istället för minus 110 MIO i kommunkassan hade man haft plus på 10-15 MIO (försäljningen av realskoletomten). På köpet hade man fått ett mysigt äldreboende (stort behov åren framöver!)och en splitter ny gymnasieskola.
Visserligen hyrd, inte ägd, men med samma kostnad sannolikt.
Klart att man hade behövt sälja den centrala marken - men det är inte viktigt för en kommun att äga, det viktiga är att bruka och att invånarna får bästa möjliga.
Man hade fått en privat hyresvärd till äldreboendet, en bra alternativ lösning och en ökning av andelen "alternativa driftsformer" i Vimmerby.
Med lite kreativitet hade denna lösning varit den bästa.
Observera att förslaget lades fram innan man fattat beslut om gymnasieskolan. Men den skulle till varje pris byggas om och helhetstänket saknades helt.
Om jag någonsin kommer i beslutsposition i stadshuset i Vimmerby så är det ett idéarbetet för en långsiktig plan för helheten, som ska startas.

1 kommentar:

  1. "ett idéarbete för en långsiktig plan för helheten" Bra. I a f fotbollsplanen skulle ha varit vid ishallen, allt samlat.

    SvaraRadera