lördag 20 februari 2010

STOREBRO med flera små tätorter

Storebro har varit på tapeten senaste månaderna då en av samhällets främsta kämpar, Inge Teodorson, med flera arrangerade ett möte om Båtbyggarskolans framtid.
Det som fattas är givet för de flesta:
Man måste marknadsföra Båtbyggarskolan som utbildning, välja målgrupp, starta kampanj och satsa. Inget skepp kommer tillbaka om man inte först ser till att det kommer ut och får vind i seglen. Stillestånd är inte lösningen.
Men jag tycker frågan är mycket större.
Hela Storebro borde marknadsföras. Här finns ett samhälle på litet pendlingsavstånd mellan en simhall (Hagadal) och en skidbacke (Kisa) och däremellan skolor, idrottshallar, ishall, ridhus, köpcentrum, etc. För en storstadsbo är det enormt.
Lägg därtill att man kan köpa hus vid vatten, och dessutom mycket prisvärt.
Vad samhället måste göra är att se till att den närmaste allmänna servicen är på en acceptabel nivå. Räddningen är oftast inte att antingen bromsa eller gasa, utan man måste både ock. Bromsa kostnader som inte är relevanta och gasa med riktade satsningar. Man måste släppa prestigen och söka samarbeten; med Hultsfred, med befolkningen, med föreningsliv, med privata entreprenörer.
Storebro har en unikitet som mängder av människor skulle uppskatta.
Man kan hitta motsvarande i varje tätort i Vimmerby kommun; Tuna, Frödinge, Locknevi, Pelarne, Djursdala, Södra Vi, Gullringen.
Min åsikt: Skapa en samhällsförening i varje mindre tätort i kommunen, utveckla tillsammans med politiker och tjänstemän ett tillväxtprogram för Vimmerbys små tärorter för en 10-årsperiod, jobba fram förslag ända till verkställighet och se till att alla nämnder och styrelser känner till och stödjer programmet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar