torsdag 25 februari 2010

Ingen tycker det är konstigt att det skapas jobb i hemmen

Nu är det fullt pådrag i riksmedia om avdrag för hushållsnära tjänster.
Socialdemokraterna på landsorten (i Sthlm är man splittrade), som en gång i tiden satte namnet "piga" på de som utförde jobb åt andra i hemmen, vill dra i bromsen och ta bort dessa arbetstillfällen.
Man har ett, säger ett, skäl: Ingen ska skura golv åt andra.
Däremot går det bra att laga tänder åt andra, att passa barn åt andra, att laga mat åt andra, att gå ut och gå med andra, att... - logiken i socialdemokratin går ut samtidigt som ideologin går in.
Ingen större förändring eller utveckling sker, tyvärr.
Det är märkligt att partiet inte utvecklas, när allt annat i samhället gör det. Ingen tycker längre det är konstigt att det skapas jobb i hemmen. Men (s) tycker det är en stor skillnad om det är en anställd hos en rörmokare eller en anställd hos ett städbolag som är hemma hos Elsa och Erik och jobbar.

När (s) pressas så förstår man att det inte bara är "pigan" man vill åt, som man sa förr, utan man vill åt att den som betalar för tjänsten prioriterar just den tjänsten och inget annat i sin hushållsekonomi.
De allra flesta i Sverige idag har möjlighet att prioritera sina utgifter; vad är viktigt att betala till, vad är mindre viktigt.
(S) tycker vi ska titta snett på dom som tycker det är viktigt att betala för städning i hemmet, men inte på dom som tycker det är viktigt att låta en målare måla om, en reperatör laga en tvättmaksin eller en snickare laga ytterdörren.
Jag tycker det finns frågor i debatten om hushållsnära tjänster som är ganska viktiga:
- Vilka är det som startar den här typen av företag? Hur många jobb blir det? Hur mycket svarta pengar görs vita? Ska staten in och välja åt oss, när vi ska prioritera vad vi vill betala till?
(s) hävdar att ROT-avdraget sätter igång en massa andra jobb, medan avdraget för hushållsnära tjänster inte gör det.
Jag kan hålla med om att ROT-avdraget sannolikt skapar fler jobb, men alla de jobb som avdraget för hushållsnära tjänster skapar är lika viktiga. Varför avstå från dessa om de samhällsekonomiskt är bra? Av ideologiska skäl?
Det finns de som tjänar sitt uppehälle på hushållsnära tjänster (precis som på ROT-jobb), som skapar mängder av småföretag kring tjänsten, som skapar arbete åt många.
Låt dem få göra det.
Det är bra både för dom och Sverige.


3 kommentarer:

  1. Mikael Rydström2 mars 2010 kl. 10:28

    Just detta är en av huvudanledningarna att jag kommer att bryta min trogna vana att rösta på (S)
    Även om det inte upplevs lika besvärande med HNT av sossarna som det görs av MP och V.

    Jag förstår överhuvudtaget inte problemet, ett jobb är ett jobb och håller man på att kritisera
    detta som företeelse så både pissar man på och nedvärderar de som jobbar med detta. Visst, det kanske aldrig går att uppgradera till att uppfattas som högstatusjobb att städa hos någon annan men en yrkesstolthet har alla rätt till.

    Och vem ska utföra jobben? När jag exempelvis arbetar som personlig assistent ingår det i min uppdragsbeskrivning att jag förutom skötsel av brukaren även se till att städa osv i dennes hem.

    Skulle detta vara fel? -Nej, det är inte konstigare att hålla snyggt hos andra än hos själv.

    Utveckla och certifiera branchen istället med allt det positiva det skulle kunna innebära.

    SvaraRadera
  2. Rätt Micke. Så är det. Basta och Punkt!

    SvaraRadera
  3. Det sitter djupt i den svenska folksjälen detta med piga och dräng. Min mor var piga hos en komminister i Vimmerby på 20-talet och hade inte mycket gott att säga om den tiden. Astrid skrev om fattig bonddräng. Nåväl, det positiva med RUT överväger.

    SvaraRadera