måndag 22 februari 2010

Fullmäktige sa nej till torget!

Vimmerby fullmäktige sa nej till torget ikväll med voteringssiffrorna 34 nej, 11 ja.
Elva ledamöter i Vimmerby kommunfullmäktige sa ja till att skapa en foodcourt (byggnad med kök) och nå en permanent lösning på Vimmerby torg redan till sommaren.
Det var tre (3) från KD, en (1) miljöpartist, en (1) centerpartist och sex (6) moderater (som motionerat i frågan).
En ohelig alliansen i fullmäktige bestående av centerpartister och socialdemokrater, 34 stycken, sa nej.
Utan eget förslag.
(s) la ett förslag om att man ville att kommunstyrelsen skulle komma med ett förslag… Härlig kreativ höjd där!
(c) la genom kommunalrådet ett förslag om att Turism- och näringslivsbolaget skulle komma med ett förslag. Det har tagit partiet sedan i somras att fundera ut det!
Ingen la något annat motförslag än ett ”nej” till det förslag som (m)-motionen lagt. Christer Segergren (Mp) gav ett hederligt intryck då han såg till sak, snarare än ideologi.
”Moderaternas motion har bra intentioner. Och det är det enda förslag som lagts. Därför tänker jag rösta för det, så det händer något”, sa han.
Det som slog mig när jag satt på läktaren i plenisalen ikväll och lyssnade var att man egentligen inte alls analyserat frågan; det (s) och ( c) nu sa nej till var alkohol- och matservering på torget i sommar. Inte alls till byggnaden, som man tycks tro.
Man tror fortfarande, trots att det skrivits spaltmeter, att man kan få alkoholservering i anslutning till ett tält eller en bod.
Skälet till att skapa en permanent lösning (observera lösning, inte byggnad som mycket väl kan byggas flyttbar, bara man vill diskutera den!) är just kraven på livsmedelslokal som i sin tur alkoholtillståndet är beroende av.
Socialdemokraterna slängde ur sig ett förslag i elfte timmen i fjol – tror det vara bara någon månad innan torget skulle öppna och som ställde till det i teknik- och servicenämnen - att man ville pröva ölservering till den kommande sommaren (2009). Helt aningslöst. Man fick redan då besked om att alkohollagstiftningen kräver en viss typ av kök/byggnad – hur skulle man hinna det.
(s) hade alla chanser att ta upp frågan igen i höstas, men då var den inte aktuell i tiden, sommaren hade ju gått, och då la man ner den. När nu moderaterna tog upp den i september kommer den liksom ”från fel håll” och (s) måste givetvis rösta mot.
Det är en sak att vara oense om vi ska servera öl eller inte (som KD), men lokalen borde man inte vara oense om eftersom det är myndighetskrav som avgör detta.
Mitt tips är att centern och socialdemokraterna inte klarar detta till sommaren. Man får ett provisorium, som ingen krögare kan klara att få serveringstillstånd på – man är ju också okunniga om villkoren i branschen – och så är vi tillbaka till ruta ett.

Jag kommer att driva frågan som en lokal fråga i kommunfullmäktigevalet och det är bra att (m) helhjärtat stöder detta.
Den visar också på att nya ledamöter måste in i lokalpolitiken, som eftersträvar beslut och leverans. Långbänkarnas män och kvinnor ska inte in på planen igen, utan ska bort från bänken till träningsplan. Vi måste ha politiker som kan spela en boll över mållinjen i så pass enkla frågor!

Min åsikt: Skapa en permanent lösning på serveringen på torget genom att bygga en foodcourt, som kan hyras ut till näringen året om och som uppfyller kraven för servering av öl- och vin från kl 19.00 till 23.00. Gör det tillsammans med restaurang- och handelsnäringen, utforma lokalen i samarbete med en arkitekt och med myndighetskraven i botten. Gör den nedmonteringsbar så den kan flyttas i framtiden om behov skulle uppstå.

3 kommentarer:

  1. Den här bloggen kommer jag följa!

    SvaraRadera
  2. Bra Micke,

    Driv frågan, det behövs förändring, min förhoppning var dock att detta inte skulle bli en valfråga utan blivit klart till sommaren.

    SvaraRadera
  3. Hej Jerker, ja...det kan ju gå fortare men då måste man kolla med Miljö- och hälsa om de godkänner livsmedelslokalen, vilket är en av flera förutsättningar för utskänkningstillstånd.
    Tipset att det endast blir lemonad och glass på torget denna sommar också har inga höga odds. Men snacka om långsam kommunal kvarn...!

    Till Micke Rydström: Du kan klicka på "Följare" i marginalen och fylla i, så hänger du med hela vägen!

    SvaraRadera