tisdag 9 februari 2010

Kulturskyddat torg?

För några år sedan bröt Vimmerby kommun upp gammal gatsten runt fontänen på torget, grävde och byggde om. Dit kom plattor från Kina, ny design på soffor och lyktor och sedan cementerade man fast en handikappramp på Rådhuset som skulle bli turistbyrå. Observera att jag inte har nåt emot en handikappramp, självklart. Men den cementerades fast, det är viktigt att notera.
På det angränsande torget tog man upp gatsten och satte ned ett 10-tal järnstolpar modell större.
Allt frid och fröjd.
Här fanns inget att kulturskydda, inga gatstenar eller miljö runt om (50-talshus bland annat) som tog skada.
När jag nu föreslog att man skulle bygga en mindre foodcourt på torget för att möjliggöra servering av öl och vin sa man plötsligt att torget var kulturskyddat. Uppenbarligen hade de kinesiska stenplattorna snabbt omfattats av kulturskydd...
Nej, sanningen är att man inte vill ha en servering på torget.
I Vimmerby vet vi alla att den lokala politiken till stor del är tjänstemannastyrd. Säger tjänstemännen i stadshuset bu eller bä så instämmer politikerna. Endast en nämnd, motionären Björn Swedborgs (m) egen, sa ja.
Resterande remissinstanser gömde sig bakom "kulturskyddet".
Det är oftast så här:  vill man så kan man!
När nu riksdagen kommer att lätta på reglerna för servering av alkohol så finns det möjlighet att få tillstånd för servering på Vimmerby torg. Men det kommer att krävas tillagning av mat, dock inte med fritös och stekbord, men dock tillagning. Det innebär att miljö- och hälsa, som utövar livsmedelstillsyn, måste godkänna serveringslokal. Det finns ingen ekonomi i att bygga en provisorisk lokal så bra att den godkänns. De har stora krav och här finns oftast ingen större marginal. En rejäl, tidsenlig satsning är vad som krävs.
Med en "permanent" byggnad på torget löses dessa krav och den kan dessutom vara öppen/tillgänglig året om. Den möjliggör också tillstånd till öl och vin, vilket många i Vimmerby vill ha.
I debatten har gjorts gällande att barnfamiljerna inte bryr sig om det finns öl-vin-servering på torget. Det må vara rätt eller inte. Men en torgservering gör det möjligt för oss vimmerbybor att under en kvällspromenad stanna till på torget för ta ett kycklingspett och en öl i glada vänners lag.
Det är detta som är motivet. En bonus är att detta tråkiga torg skulle livas upp betydligt...
Själv ser jag gärna kvällsgästerna ute på Äventyrsgolfen på Björkbacken, men varför inte skapa tillgång till både ock?
Nu ska det påpekas att den "permanenta" serveringen inte skulle cementeras fast, utan skulle kunna byggas på exempelvis torpargrund (plintar) för att lätt kunna flyttas om man längre fram i tiden fann att det var en dålig idé.
Men... man kanske ska skriva ned allt i detalj i förslagen man lägger...?
Mathias Nittérus förslag i Vimmerby Tidning - den gamla paviljongen från jordbruksutställningen 1920 - har ju en perfekt design för en foodcourt.
Den idén är jättebra. Men på torget.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar