fredag 3 september 2010

Företagsrankingen trams, sa socialdemokraten

Sitter och rotar i gamla anteckningar sparade på datorn.
En handlade om Vimmerbys fria fall på näringslivsrankingen.
I maj 2008 gjorde jag följande notering efter en artikel i Vimmerby Tidning:

"Peter Högberg, socialdemokratisk fullmäktigeledamot i Vimmerby och landstingsledamot, tycker företagssamhetens kritik mot kommunen är trams.
När alliansen så har misslyckats i sina kontakter med näringslivet, och man ställt hoppet till en socialdemokratisk opposition, så visar en av deras främsta företrädare en djup misstro mot företagarens avsikter med sitt enkätsvar.
Peter Högberg kallar näringslivets ranking av Sveriges kommuner för ”spektakel” (VT 21/5 08). Jag tycker det är oerhört tråkigt att Högberg distanserar sig så.
Peter Högberg tror att det är ”siffror från Stockholm” som grundar vimmerbyföretagarnas omdömen om sin kommunledning.
Den kommentaren talar sitt tydliga språk."

Slut citat.

Min kommentar idag, drygt två veckor före valet:
- Kanske vi ska komma ihåg sådant när det nu blir val och se vem som har störst trovärdighet när det gäller att lyssna på företagen och slå vakt om de lokala jobben. Om Alliansen missyckats i sin näringslivspolitik (för det har man, det är bara att erkänna) så har man i varje fall ambitionen att nu försöka arbeta upp Vimmerbyandan igen och jobba tillbaka förtroendet. Man ser allvarligt på rankingen och tar till sig. Men (s) kallar den för "trams".
- Jag tror det är viktigt att väljarna väljer kandidater på personnivå detta val, och inte enbart tar en partivalsedel. Kommunpolitik handlar mycket om person och förtroende. Jag uppmanar alla at använda sin rättighet att sätta kryss framför den kandidat man vill välja.

7 kommentarer:

  1. Ja visst finns det brister i denna rankning men genom att ni tror blint på den så är det än mer graverande att ni bara ser till att kommunen sjunker som en sten...

    SvaraRadera
  2. Om du visste Peter, hur många gratis timmar jag och andra företagare lagt i strävan efter att hjälpa Vimmerby kommun. När politikerna suttit på mötena med sina arvoden, när tjänstemännen suttit där med sin lön - har företagarna suttit där helt gratis. Våra råd har också lämnats - knappast något har efterlöevts. Man har inte ens lyckats skriva ett protokoll eller återkopplat i frågorna.
    Att betyget i näringslivsrankingen blir så dåligt är därför inte förvånande. Men det är intressant att (s) tycker att det fungerat bra - när kritiker inom borgerligheten tycker att det kunde fungerat bättre.
    Och att du tycker vatt det snarare är fel på undersökningen (undersökarna) än på resultatet...

    SvaraRadera
  3. Vi har inte sagt att det fungerar bra utan att det finns massa med saker att göra. Nu är det så att vi inte än sitter vid makten och kan styra utvecklingen.

    När det sedan gäller undersökningen kan jag notera frågan Peter Wretlund (s), kommunalråd Oskarshamn, ställde. -Om vi privatiserar Oskarshamns sjukhus stiger vi i ranking då? Och svaret blev ett ja.
    För mig blir då undersökningen lite trubbigt och därför ska vi plocka ut de bitar som vi kan göra skillnad.
    För handlar företagsklimatet bara om privatiseringar kommer jag aldrig att kämpa för ett bra företagsklimat. Nä det tror jag inte du heller vill och därför ska vi arbeta med andra frågor. Där är arbetet med attityder otroligt viktigt och för mig en prioriterad fråga.

    SvaraRadera
  4. Wretlunds kommentar var ovanligt korkad. Rankingen är inte alls grundad på hur mycket eller lite privatiseringar man gör. Den grundar sig i huvudsak på politikers och tjänstemäns attityd. Och den är dålig i Vimmerby tycker företagarna och då sjunker man i rankingen. Politikernas uppdrag är att fixa detta. Det har bland annat kommunstyrelsen inte lyckats med tyvärr.

    SvaraRadera
  5. Men Micael frågan var ställd till Svenskt näringsliv som gör rankingen.

    SvaraRadera
  6. Och vaddå? Oavsett vem han ställer frågan till så är den korkad? Det begriper väl alla att om man gör en attitydundersökning bland näringslivet, så påverkar väl inte frågan om man ska privatisera sjukhus något alls.
    Det är frågan om ATTITYDEN, inte hur mycket man privatiserar som är en helt annat spelplan.

    SvaraRadera
  7. Jag håller med dig kring frågan att vi måste arbeta med attityder. Men undersökningen rymmer även frågor kring privatisering av verksamheter som en del i rankingen. Kan vi bortse från dessa så kan vi säkert finna en linje som vi kan arbeta med när det gäller hur kommunen och företagen ska förhålla sig till varandra och skapa förståelse för våra olika roller och vad de innebär. För när vi vet våra roller och vad vi kan så blir det enklare att göra rätt för båda parter.

    SvaraRadera