onsdag 22 september 2010

Valanalys i Vimmerby distriktsvis

Sitter just nu och dyker djupt i valnattens siffror för Vimmerby kommun.
Gläds över att moderaterna gått fram i alla de 14 valdistrikten, även i det starka centerfästet Frödinge och de starka s-fästena Storebro och Gullringen.
Orkar du läsa vidare i detta, av nödvändighet långa inlägg så ska jag förmedla en bild av vad som skett i valmanskåren.
Först: över 10.000 röstande. Inte rikssnittet på över 80 procent, men nära. En bra ökning mot föregående år med drygt 400 röstande.
Djursdala först:
Här är moderaterna i särklass största parti med 31,3 procent av rösterna. Centern tappade stort, från 31,7 till 21,5.
Frödinge;
Här hade centern tidigare 44,2% av rösterna, fick nu 33,8. Moderaterna gick om socialdemokraterna som andra största parti och fick 25,3. Ökningen är intressant här. Vi gick från 75 till 168 röster, en bra bit mer än dubbelt! Centerns röstetal i Frödinge är nu 225 röster av 832 röstberättigande. Det var 679 som röstade.
Gullringen;
Av tradition ett starkt fäste för socialdemokraterna, som tappade från 41,7 till 38,4. Det motsvarar ungefär 16 röster så man kan nog säga att tappet är enligt rikstrenden. Troheten mot partiet är alltså stort, sannolikt har de tappade rösterna från (v) och (s) tillfallit miljöpartiet som ökat.
Förflyttningen i alliansblocket var stor. Moderaterna ökade från 13,1% till 21,7%, sannolikt på bekostnad av (c) och (kd).
Locknevi;
Här har vi förre kommunalrådet Carl-Axel Centerstigs hembygd, här minskade centern från 43,9% till 31,0%.Moderaterna fördubblade sig, från 11,5% till 22,3%. KD rasade markant, tappade från 7,0% till 2,5%. En mycket stark reducering av antalet röster för just Kristdemokraterna i Locknevi.
Locknevi är största fästet för Sverigedemokraterna procentuellt sett, med 6.6 procent av rösterna
Rumskulla-Pelarne;
Här bor nuvarande kommunalrådet Per-Åke Svensson (c). Ändå kom ett center-ras även här, från 49,3% (nära hälften av alla röster!) till 39,4%. Moderaterna dubblade röstetalet från 9,2% till 19,3%. Här ökade något förvånande socialdemokraterna! Man gick från 18,1% till 19,5% så centern kanske inte bara förlorade till moderaterna utan också till de rödgröna eftersom hela rödgröna blocket ökade i Rumskulla.
Storebro;
Av tradtion ett starkt socialdemokratiskt fäste med 48,& % (s)-röstande i valet 2006. Nu tappade man till 44,8%, men centern halverades från 20,5% till 11,0%. Moderaterna gick fram från 12,8% till 21,3%. Intressant i Storebro är att bygden seglar upp som största fästet för Sverigedemokraterna (SD) (tillsammamns med Locknevi) med 6,3% av rösterna. SD är fjärde största parti i Storebro; större än miljöpartiet, vänstern, kd och centern. Kan det bero på att Vimarhem planerar hyra ut ett antal lägenheter till asylsökande framöver?
Södra Vi;
Med tanke på de flyktingungdomar som bor i Södra Vi kan man kanske tro att SD skulle vara större där än i Storebro. Men så är inte fallet, SD får 4,7% av rösterna. Visserligen en kraftig ökning, men att det är färre procentuellt sätt än i Storebro kanske speglar att ungdomarna kommit fint in i bygden. Inga konflikter.
(s) tappade marginellt i Södra Vi, moderaterna fördubblades från 11,4%till 22,5%.
Tuna;
I Tuna har kylmaten varit en viktig fråga och man kunde tro att (mp) skulle få många röster på just den frågan. Men istället straffade tunaborna centern som gick från 40,8% av rösterna till 27,8% och moderaterna fick 26,6% mot 14,4 % tidigare val. I Tuna är nu centern och moderaterna lika stora, skiljer nån procent till centerns fördel.
Vimmerby distrikt 1:
Distrikt 1 är ett stort distrikt, sträcker sig ut över den stadsnära landsbygden från Södra Vi till Storebro, Tuna och Frödinge. Det omfattar en rad småbyar i detta område och har totalt 1.389 röstberättigade (1054 röstade). I detta distrikt fick moderaterna en mycket stor framgång. Gick från 14% till 31,1% och tangerar nu (s) som största parti i distriktet. Centern, kd och vänstern rasade med betyande röstetal.
Vimmerby distrikt 2:
Distrikt 2 är inne i tätorten. det omfattar ett område som gränsas av halkbaneområdet i söder och Näs i norr. Området omfattar bostadsområdena Norrgården, Sörgården (Bullerbyn i dagligt tal), Näsområdet, Furan upp mot Höganäsgatan och innanför Drottningatan som är gräns ned mot Västra Tullportsgatan. Många hyresbostader, bostadsrätter och villor. Många invandrare bor i området. Hela detta område har varit ett starkt fäste för socialdemokraterna. De hade 2006 46,8% av rösterna, och behöll nära nog alla, de fick 44,8% nu. Centern halverades i området, fick 8,% av rösterna, KD tappade också hälften till 5,9%.
Två intrassanta noteringar: moderaterna dubblade från 12,4% till 24%. Men SD fick en ännu större framgång, från 1,8% till 4,3%. Här finns också 17 av de totalt 77 som röstade på nationaldemokraterna.
Moderaterna som dörrknackade innan valet rapporterade trenden att många invandrare skulle rösta på Sverigedemokraterna. Och man får väl konstatera att de etablerade partierna har missat något i sin valinformation mot just dessa grupper.
Valdistrikt 3.
Distrikt 3 omfattar en stor del av östra Vimmerby och den del av distriktet som är på landsbygden omfattar alla småbyar på vägen mot Frödinge. Det är villaområdena Svinhagen, Kungsparken, bort mot gränsen mot Storgatan. Också Hällebackaområdet. I vilket fall stora villaområden och landsbygt. Distriktsgränsen klyver sjön Nyen och Bysjön, i gränsen mot Frödingedistriktet. 1.277 röstberättigade finns det, 1.218 röstade. Bilden är densamma här, förutom att modetarna är ynka 1,1% ifrån att vara största parti i distriktet. Men (s) räddade kvar den titeltn, med sina 33,2% mot (m):s 32,1. Moderaterna mer än fördubblade röstetalet, KD tappade stort och centern tappade också, dock inte fullt så mycket som kd.
Valdistrikt 4;
Distriktet omfattar 1.365 röstberättigade varav 1.037 röstade. Här har vi bostadsområdena Gästgivarehagen, Capella, Stjärnhusen, gamla Vimarhem och vidare ut mot Nossebaden. (s) har haft 44,7% av rösterna här, nu minskade man till 43,0. Miljöpartiet gick fram stort men också Sverigedemokraterna. Området är SD:s största fäste i Vimmerby stad med 6,6% av rösterna. Vänstern mionskade i området, liksom KD och centern medan moderaterna ökade från 12,7% till 20,7%, alltså näst största parti i detta område. Noteras kan att området också har relativt lågt valdeltagande.
Valdistrikt 5:
Distriktet omfattar Kohagen samt Hultet och bort mot byarna mot Krön och Djursdala.
1.247 röstberättigande, 1.129 röster avgivna och en kraftig minskning för socialdemokraterna till 39,1 % (från 43,6), centern minskade till 12,3% (från 21,0%) och Moderaterna gick upp till 30,9% från tidigare 12,6. Mer än en fördubbling, en mycket stark ökning i Kohagen/Hultetområdet. Kristdemokraterna halverades och nära nog centern också. Röstdeltagandet var i särklass högst, över 90%!

Valresultatet visar hur bland annat Vimmerby stad är uppdelad; gamla hyreshusområden är stora vänsterfästen medan villaområden från 70-talet och särskilt de nya villaområdena är stopra borgerliga fästen, och framförallt då för nya moderaterna.
Det är svårt att dra slutsater men ska man dra några lite större, kanske otydliga, så är det nog så att de yngre familjerna, villabyggarna har en stark sympati för moderaterna, att SD har en stor grupp väljare bland invandrarna, att socialdemokraterna behåller sin starka ställning i bruksorter men tappar mer i staden, att centern och KD rasar jäms över och att centern nu tappat stort i till och med sina starka landsortsvalkretsar.
Partierna kommer alldeles säkert att analysera detta djupare när valet väl lagts sig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar