fredag 17 september 2010

Förslag: Vimmerby-Västervik i kommunförbund

PRESSMEDDELANDE:

För att bli starkare tillsammans och spara kostnader i de kommunala utgifterna vill de moderata kommunalrådskandidaterna Harald Hjalmarsson, Västervik och Micael Glennfalk, Vimmerby bilda ett kommunförbund mellan kommunerna.
- Vi vill gärna också alliera oss med exempelvis Kinda kommun, säger de båda och presenterar sina gemensamma intentioner om de skulle väljas till kommunalråd i respektive kommun.
Vimmerby och Västervik har tillsammans 50.000 invånare. Tillsammans med Kinda skulle det nya kommunförbundet innefatta 60.000 människor.
Hela detta geografiska område har idag en trend med befolkningsminskning samtidigt med en stor ökande, inresande turism.
- Vi vill öka vår gemensamma attraktionskraft så att alla besök hos oss också leder till en befolkningsökning.
Vimmerby och Västervik utgör redan idag en gemensam arbetsmarknad med en omfattande pendling. Båda är turistkommuner och båda har en omfattande handelssektor.
- Vi skulle kunna samarbeta om mycket och vi vill göra det i ordnade former. Ett gemensamt bildat kommunförbund där vi också kunde bjuda in Kinda att delta är ett första steg, säger de båda.
Målet är att samverkan ska bli så omfattande att man på sikt slipper slå samman kommunerna.
- Att bli en jättekommun, framförallt geografiskt, kan innebär stora demokratiska problem och genom att öka samverkan och göra det bra kan vi undvika problemen och bara ta hand om fördelarna.
Hur Kommunförbundet skulle organiseras vill de båda inte gå in på i detta läge.
- Det här är en idé som vi vill jobba vidare med, inte enbart inom våra partigrupper utan i hela Alliansen och i det politiska livet i våra respektive kommuner.
Områden man direkt ser samarbeten på är givetvis skolan, men också i administration och service såsom konsumentvägledning, tillsynsfrågor, sociala frågor, inköpssamarbete, kompetensfrågor som rör specialister, utvecklingsfrågor, IT-frågor.
- Det finns möjligheter inom de flesta områden, bara man letar efter dom. Vi kan också göra gemensam sak i viktiga struktur- och kommunikationsfrågor, uppvaktningar om statliga och regionala satsningar med mera.
Upplevelseindustrin är ett annat område där de båda ser samarbeten. Både Västervik och Vimmerby har ett stort antal besökande gäster sommartid och båda kommunerna strävar efter åretruntturism. Där kan man göra gemensam sak.
- Båda vill vi också hitta fler beröringspunkter med Östergötland och att få med Kinda i Kommunförbundet skulle bidra till detta. Geografiskt är det också perfekt då alla tre har gränser mot varandra.
- Vi vill öppna gränser, öppna dörrar och skapa ett intensifierat samarbete som både ska ge stark nytta i framtiden och spara skattepengar för våra invånare. Vi känner också att vi har både energi och samsyn i många idéer vilket kan bli en bra grund för ett starkare samarbete.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar