onsdag 15 september 2010

VTT-affären kan knappast upprepas

Först vill jag gratulera Joakim Andersson på VTT i Vimmerby för ett fantastisk jobb; att ta över VTT tillsammans med ett riskkapitalbolag, strukturera om verksamheten och sedan göra en planerad exit för 42 gånger insatsen (läs VT:s artikel i lördags) är en fantastisk prestation. Joakim och hans medarbetare på VTT är värda all respekt och beröm. Det är bra jobbat och ur lokalsamhällets perspektiv så har vi fått ett 60-tal nya jobb i affären.
Men en kommun som drivs av skattemedel ska inte delta i den typen av riskprojekt, även om givetvis ägaren i bolaget är glad över de bidrag han fått av skattemedel. En gratis kredit, bland annat, är in facto ett rent bidrag.
Kommunen gav ränte- och amorteringsfritt lån på flera miljoner kronor, man sanerade en tomt på det allmännas bekostnad för 22 miljoner, etc.
Vad hade hänt om VTT misslyckats? Hade pengarna tagits från dagis, omsorg och skola då?
Vem bestämmer vilka företag som ska åtnjutas gratis lån? Kommunledningen?
Vad händer om alla företag begär samma villkor?
Och är det alldeles säkert att en annan kommun ställt upp med gratislån i miljonklassen, plus sanering av en tomt värd i storleksklass som det nya centralköket i kommunen, om hotet från VTT gått i uppfyllelse?
Mitt politiska mål är att bli invald i kommunstyrelsen efter valet. Där hade jag yrkat avslag på en dylik affär, även om utsikterna hade varit 50/50 till ett lyckligt slut.
Kommunens skattepengar ska inte användas till enskilda riskprojekt i näringslivet. Vimmerbys attraktionskraft måste bygga på andra värden - ska vi börja "köpa" in företag till sådana belopp är vi längre ned i rankingen än jag trodde.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar