fredag 11 juni 2010

Avmonopolisering ökar tillgängligheten

Bilprovningens avmonopolisering har oroat Annika Högberg (s), Vimmerby i flera insändare i Vimmerby Tidning.

Igår berörde jag det hela och fick en kommentar från signaturen Usain enligt följande:
" Det är Vi Bilägare som varnar för vad som hänt i Finland där bilprovningsavgiften höjts från 300 kr till 1000 kr. Att Svensk bilprovning är subventionerad har jag aldrig hört. De har ju haft monopol och höjt vad som behövts utan att skapa någon vinst. Det som är oroande är att privata företag blir myndighetsutövare som t ex livsmedelsinspektörer och därmed riskerar att bli mer mottagliga för mutor. Allt ska ju konkurresutsättas och då gör det inte så mycket om det blir sämre. Det finns fundamentalism i alla dess former i Sverige. "

Min kommentar:
Svensk Bilprovning AB ägs till 52 % av staten. Det betyder ju att man har en ägare som finansieras av skattemedel. Resterande ägarandel står en stor bil- och transportbransch (intresseorganisationer) för.
På Bilprovningens hemsida kan man läsa att bolagsstyrningen utgår från ett aktieägaravtal mellan ägarna och Svensk kod för bolagsstyrning som började gälla från och med halvårsskiftet 2005. Bilprovningen har successivt börjat tillämpa koden.
Biloprovningens fräsmats yfte är inte vinst, det är trafiksäkerhet. Därför måste ny bilprovninghar auktoriseras. Man ska inte kunna besikta bilar utan auktorisation.

Efter en utredning beställd av Näringsdepartementet lämnade McKinsey&Company i november 2007 ett förslag om hur Bilprovningen borde konkurrensutsättas. Motivet var framför allt att avskaffa monopolet.
Utredningen drog slutsatsen att en omreglering av marknaden skulle resultera i ökad tillgänglighet för kunderna och 100-200 nya stationer för kontrollbesiktning.
Det är detta som monopolister som Annika Högberg (s) helt missar: monopolet ska försvaras till priset av kundtillgänglighet, och om monopolet drivs med förlust ska det täckas av staten som ska ta skattepengar, som annars ska gå till vår välfärd.
En mycket grundläggande skillnad mellan Alliansens och de rödgrönas politik går här.
Bilprovningen säger själva på sin hemsida:
- Vi är rustade för konkurrens
- Det är oerhört viktigt att målsättningen med vår verksamhet, trafiksäkra fordon, bevaras. Att kravet på oberoende kvarstår och att de nya aktörerna på marknaden ackrediteras framstår som självklart och som en del av säkerställandet av fortsatt hög kvalitet. Vi ser därför positivt det förslag som riksdagen beslutat om, säger han och fortsätter:
- Bilprovningens förutsättningar för att agera på en konkurrensutsatt marknad är bättre än någonsin. De senaste årens satsningar har till stor del handlat om att förbättra servicen, vilket resulterat i bokningssystem som passar alla och ökad tillgänglighet. Vi har bland Europas lägsta priser för en likvärdig kontrollbesiktning och mycket stor andel nöjda kunder. Det är en bra grund för oss att bygga vidare på.

Jag anser att konkurrensutsättning av de som ska kontrollera våra bilar inte är mer dramtiskt än konkurrensutsättning av de som lagar våra tänder.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar