fredag 4 juni 2010

Så skulle jag förändra i stadhuset...

Har besökt Vimmerby Stadshus ett antal gånger nu.
Det var länge sedan, men en gång i tiden sprang jag ganska hemtamt i korridorerna. På 1970-talet var jag kommunreporter på Vimmerby Tidning men arbetade också både på SmålandsTidningen och VästerviksDemokraten - och bevakade just kommunpolitiken.
Diariet på stadskansliet besöktes varje dag men då och då rotade man omkring i de flesta diarier i jakten på nyheter. Hur det sker idag vet jag inte riktigt - men det slog mig sist jag gick där inne att Stadshuset känns precis oförändrat sedan 1970-talet.
Visst har en och annan vägg byggs upp, och en och annan vägg rivits, men i stort...ser det likadant ut.
Tjänstemännen sitter på rad i sina kontor i de brunaktiga korridorerna och träffas vid fasta tidpunkter i cafeterian eller i sammanmträdesrum.
Jag funderade på hur jag skulle vilja ha arbetsplatsen "Vimmerby stadshus" som det faktiskt döptes till när Ingmar Karlssons generation politiker byggde det hela. (Han satt ju i CBK då, Centrala ByggnadsKommittén som det hette).

Följande borde göras för att skapa en modernare kontorsmiljö:
* Alla kontorsdörrar skulle hängas av, det skulle göra kontorsummen ljusare.
*Inga möten skulle hållas i de enskilda kontoren, utan särskilda mötesrum här och där för kanske 4-7 personer skulle byggas.
*Väggarna ska målas i ljusa nyanser, vita kanske.
*Bra, inspirerande bilder på väggarna som ska påminna om framgång. Kanske på medarbetaren själv där han på nån privatbild har riktigt kul. Den ska hänga ganska stor på väggen.
*Jag skulle bygga tomma rum i en speciell korridor. Där ska speciellt framtagna team kunna jobba tillsammans för en period. Med bärbara datorer och nätverk kan de snabbt flytta dit och jobba nära varandra och därmed effektivt. Jag tänker exempelvis på det team som nu ska jobba med äldreboende. De skulle nog tycka det va kul att byta arbetsrum och arbetskamrater också för en kort tid. Flera sådana teammiljöer skulle byggas upp.
*Gröna växter ska in! Grönt skapar ombonat, syre och liv.
*Kaffeuatomater ska placeras ut i stadshuset. Det är inte alltid givet att kaffet ska tas i cafeterian. Det kanske ska tas vid skrivbordet om man har mycket att göra. Eller tillsammans med några andra i ett mötesrum, för att diskutera något. En stor gemensam cafeteria behövs kanske, men mest bara för informationsmöten av lättare slag, och för medhavd lunch kanske.
*En ny medarbetare ska hälsas välkommen med stor uppmärksamhet och ledas av en fadder första veckorna. Han/hon ska känna sig mycket välkommen.
*Fester, sammankomster och diverse gemensamma aktiviteter ska införas. För även kommunanstgällda behöver känna att de jobbar i ett och samma lag.

...men det allra första är att skapa en gemensam kultur som ska etsas fast i väggarna, en kultur som går ut på att förmedla så positiva attityder att besökarna till stadshuset går ut med ett leende på läpparna.
Man ska känna glädje när man besöker sitt kommunhus; man ska känna sig välkommen, omhändertagen och omgiven av omsorg. Men för att det ska fungera måste också medarbetarna på stadshuset få känna detsamma.
Vad är viktigast, oxarna eller vagnen?
Fick jag bestämma skulle jag börja med arbetet och medarbetarna.
När de känner arbetsglädje, visioner och framåtanda kommer de att dras med och älska det!
Då skapas förutsättningar att också förmedla det.

3 kommentarer:

  1. En hel del har ändrats i stadshuset genom åren, bl a förvaltningarnas placering, men 70-talsatmosfären finns kvar och det ska väl så vara till viss del, eftersom det är en byggnad från 1976. Det är ett pampigt stadshus som Ingemar Karlsson m fl ska ha all heder av. Från maderna ser det kanske för stort ut för lilla Vimmerby.
    Exteriören kan man inte ändra på, knappast korridorerna, men färger mm kan växla liksom blommor och utsmyckning. Storleken på rummen ändrats efter hand till tvåmodulare, för att få plats med fler administratörer.
    Ämnet är intressant och kräver mycket arbetstid.

    SvaraRadera
  2. Jovisst, tid går det säkert åt. Men jag tror att många där skulle gärna se en förnyelse. De som vill ha sin dörr stängd kommer väl att muttra.
    Tror det går att förändra arbetsmiljön väsentligt, till det bättre.

    SvaraRadera
  3. Arbetsmiljön spelar mycket större roll än vad många tror. Visionerna som du har om förbättrade möjligheter till dynamiska möten och samverkan är mycket bra.
    Däremot ska man ha ett pausrum för att få ett avbrott från arbetet. Att ta kaffepausen vid datorn när man jobbar är ingen bra ide i ett längre perspektiv.

    Att ha fester och sammankomster verkar vara tabu när det gäller kommunala och statliga verksamheter. Givetvis ska personalen uppmuntras precis som man gör i privata företag.

    SvaraRadera