tisdag 29 juni 2010

Vimmerbys skattesats näst högst i länet...

MODERATERNAS VALPLATTFORM I VIMMERBY, DEL 14

Jag spelade golf med två bekanta i söndags på vackra Tobo golfbana utanför Vimmerby. Kvinnan är boende i Stockholm och vi kom att prata om alla fördelar med att bo i landsorten. Hon var verkligen förtjust i Vimmerbybygden.
Men så frågade hon vad vi betalade i skatt här. Och jag svarade att det var drygt 34 kronor.
- Å herregud, utropade hon. Jag betalar bara 28 kronor i Stockholm (...varpå jag tänkte att gudskepris för skatteutjämningen...)

Men det är klart: tänker man privatekonomiskt och är höginkomsttagare i Vimmerby, vilket torde vara kring 35.000-40.000 kronor i månadslön, så blir det nästan 500.000 kronor i årslön.
Per hundra tusen betalar man 28.000 i Stockholm och 34.000 i Vimmerby. Styvt.
En skillnad på 6.000 kronor och tar man det gånger fem så får Stocxkholmaren 30.000 kronor mer rent i plånboken, utöver en oöverträffad service inom kommunikation, skola, universitet...ja, i stort sett allla välfärdstjänster.
Ja, det räcker till en semesterresa det! Eller som årlig avbetalning på en bra bil.

Hur kommer det att gå om alla höginkomsttagare flyttar från Vimmerby?
Vi måste ta oss en allvarlig funderare på hur stor skattesats vi kan ta ut i kommunen i förhållande till omgivningen. Att jämföra med Stockholm är näst intill omöjligt, men vi kan jämföra med övriga länet där vi är näst högst, och kolla in var andra kommuner som har ungefär samma förutsättningar som Vimmerby, tar betalt för välfärden.
Själv betalar jag gärna skatt. Men jag vill ha något för den.
Prestationen för skatten ska vara lika bra som mataffärens, bilhandlarens, verkstans, eller festivalens prestation. Allt man köper vill man ha av bra kvalité.
Det politiska uppdraget i Vimmerby är att prestera så hög välfärd som möjligt till så låg kostnad som möjligt. Något annat väntar sig inte det samlade skattekollektivet.

Så här skriver moderaterna i Vimmerby om skatten i sin valplattform:

SKATTEN
- Vimmerbyborna betalar en kommunal skatt som är högre än riksgenomsnittet och näst högst i länet. Den tillfälliga höjning som gjordes för några år sedan skulle återställas, men det har inte kunnat ske. Moderaterna vill att en sådan plan läggs fast och följer budgetarbetet. Utgångspunkten i 2013 års budget ska vara bygd på att skatteuttaget återställts med 10 öre per år, tills 40 öres sänkning uppnåtts. Budgeten för 2011 och 2012 kommer att behövas för omställningskostnader i kommunens ekonomi varför en skattesänkning inte bedöms möjlig de två första åren av mandatperioden. En sänkning av kommunalskatten betyder mest för låg- och medelinkomsttagare. 40 öre i skattesänkning per 100-lapp du tjänar ger vid 20 000 i månadslön ger minst 960 kronor mer rent i lönekuvertet
per år.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar