tisdag 22 juni 2010

Budgeten respekteras inte i Vimmerby

Vimmerby fullmäktige fick igår kväll en redovisning över kommunens ekonomi de fyra första månaderna 2010.
Den visar på ett underskott på 4,4 miljoner kronor.
Skatte- och taxeinkomster räcker inte utan kommunen måste ta av sitt eget kapital till driften.
Eller rättare sagt; låna av banken.
Man lever över sina tillgångar och är nu inne på tredje året "i samma stil".
När kommunstyrelsen diskuterade detta den 1 juni fick IT-chefen redogöra för ett underskott enbart på hans avdelning på 1,2 miljoner kronor.

Det ekonomikontoret presenterar är en prognos där tydliga övertrasseringbar skett.
Jag tror att tjänstemännens svårigheter att hålla budget är det enskilt största problem Vimmerby kommun har.
Eftersom det inte finns budgeterade pengar till denna ”övertrassering” är det ju väldigt märkligt att kommunens ekonomikontor ändå kan betala ut det.
Var tas pengarna? Om en nämnd/förvaltning får tilldelat 1.000 kronor, hur är det då möjligt att de kan köpa för 1.200 kronor...?
Vem eller vilka har skapat en sådan kultur att inte ens politikerna fattar besluten, utan enskilda tjänstemän tar beslut om att först övertrassera, därefter be om täckning av underskottet av fullmäktige?
Någon/några politiker måste skrivit på en delegering att avdelningens ansvarige får göra på detta sätt. Något annat är ju otänkbart.
Denna delegering måste offentliggöras, och genast ändras. Den demokratiska, politiska makten är ju satt ur spel fullständigt i Vimmerbys stadshus och mig veterligt är det inte tjänstemännen som är satta att bestämma!
På fyra månader redovisar man följande felräkningar:
- Kommunstyrelsen har högre konsultkostnader.
- Regionalt kontaktsekretariat felbudgeterat.
- Planeringsavdelningen har högre kostnader.
- Informationsavdelningen har högre kostnader.
- Högre kostnader för personalvård.
- Högre kostnader för bygglov.
- Högre kostnader för IT-service (1,4 miljoner!)
- Högre kostnader till företagsstöd.
- Högre kostnader för Vuxenutbildningen.
Vimmerby kommuns ekonomi behöver inte alls vara så dålig som den är, när man tar in 750 miljoner i skatt och 250 miljoner i avgifter.
Men självklart måste politikerna sätta ned foten, ta makt och ansvar och konsekvent följa sin budget.

2 kommentarer:

  1. Det går i bästa fall att räta upp budgeten om politikerna säger stopp och belägg, men det har de har de inte modet till, för det rör sig ofta om välvärdskonton och det är val i höst.
    Tillfälle finns efter valet att slå till med en budgetminskning och ett rejält konto för oförutsedda utgifter. Men i fallen ovan är det bara administrationskonton som överskrider. Det finns väl också på välfärdskonton antar jag.

    Delegationsordningen är offentlig och ändras efter hand som nya personer tar över befattningar. Det är praktiskt omöjligt att låta politiker skriva på fakturor och utanordningar. Delegationer anmäls i nämnden.

    SvaraRadera
  2. Jag förstår att en politiker inte skriver på alla fakturor, men politikerna måste sköta delegeringen. Om de tar detta på allvar så vet de ju vem de delegerat till. I ett företag renderar brott mot företagets rutiner, manér eller andra order varnmingar, och kan leda till avsked. Tyvärr måste sådant tillgripas för att man ska förstå att pengarna är slut när de är slut.

    SvaraRadera