torsdag 10 juni 2010

Rödgrön allians glömmer sina skattepengar...

Här någonting för politikerna i Vimmerby att begrunda.
Valfrihet skapar inflytande och tillväxt.
Almega kom, precis i detta nu, med en rapport där man förordar valfrihet som grundprincip för offentliga, inividuella tjänster.
- Det är dags att visa att valfrihet är hörnstenen i moderniseringen av den svenska välfärden, säger Ulf Lindberg, näringspolitisk chef på Almega.
Rapporten - Läs den här. - menar att samhällsutvecklingen driver fram valfrihet.

Argumenten för alternativa driftsformer, utmaningar, privat drivna välfärdstjänster säger de rödgröna i Vimmerby (dagens VT) är en myt. Det fungerar inte så, säger bland annat vänstern i Vimmerby i tidningen, utan någon annan referens än att säga att elpriset blev dyrare när elproduktionen avreglerades.
Det är konstigt tänkt. Och beräknat.
Exempel: Om du betalar 100 kronor över skattsedeln och därefter 100 kronor i form av avgift så har du betalat 200 kronor för tjänsten. Så tänker de flesta. Men planekonomer, såsom de rödgröna, de tänker att man bara betalat 100 kronor. Det man betalat över skatten räknas inte.
Så när avgiften går upp till 150 kronor och skatten ned till 50 kronor så säger de rödgröna, "Titta, priset har ökat med 50%!". Man är helt enkelt oförmögen att se sin betalade skatt som sin egen insats.
Detta synsätt hindrar ju all fruktbar debatt.
När man nu argumenterar om att Bilprovningens avgift kommer att öka från 300 kronor till 1000 kronor (man ger inga belägg alls för detta) så kommer det enbart att ske om Bilprovningen innan subventionerats med skattemedel.
Är bilprovningen bärande, så sker det motsatta. Konkurrenter som kommer in kommer att driva ned priset genom effektiviseringar.
Är det så att priset åker upp kan man ju misstänka kartell av något slag, för vid en sund konkurrens ska priset inte upp för en sådan tjänst.
Återigen - det är svårt att diskutera med politiker som inte ser sin skatt som en egen slantad peng.

1 kommentar:

  1. Det är Vi Bilägare som varnar för vad som hänt i Finland där bilprovningsavgiften höjts från 300 kr till 1000 kr. Att Svensk bilprovning är subventionerad har jag aldrig hört. De har ju haft monopol och höjt vad som behövts utan att skapa någon vinst. Det som är oroande är att privata företag blir myndighetsutövare som t ex livsmedelsinspektörer och därmed riskerar att bli mer mottagliga för mutor. Allt ska ju konkurresutsättas och då gör det inte så mycket om det blir sämre. Det finns fundamentalism i alla dess former i Sverige.

    SvaraRadera