tisdag 22 juni 2010

Vimmerbys väg är norrut

Varken Vimmerby eller Hultsfreds kommuner är rustade för ett samgående.
Det är mitt svar till Lennart Beijer (v), Hultsfred. Och det är andra gången jag svarar Beijer men bloggen når tyvärr inte ut så brett i Hultsfred.
I Vimmerby Tidning idag publicerade jag detta inlägg.
Dessutom går en tydlig gräns för norra Kalmar län mellan kommunerna, bara det gör det hela till ett omöjligt företag.
Vimmerby måste istället orientera sig mot Västervik och tillsammans ska de två kommunerna söka allt intensivare samarbeten med Linköping.
Framtiden ligger inte i Kalmar län.
Tvärtom får man se Kalmar län som en kätting om foten för Vimmerby, som vi måste skaka av oss. Ju snabbare desto bättre.
Många verksamheter i Vimmerby, som haft Kalmar som "moder", har upplevt hur långt det är dit och hur svårt det är att göra sig hörd.
Hultsfred skulle må bättre att gå samman med Oskarshamns kommun än med Vimmerby.
Om det blir en ny regionindelning hoppas jag den går mellan Vimmerby och Hultsfred och Västervik och Oskarshamn.
Tvärt emot Beijer tror jag inte att vi "tvingas in i ett samgående" om ett antal år. Det är inte en sådan politisk ledning nu.
Skulle det mot förmodan uppstå och en rödgrön regeringen skulle tvinga Vimmerby att gå samman med Hultsfred, tror jag ändå att andra alternativ dyker upp.
Beijers förslag bygger på tesen att har du för lite skattepengar, se till att få mer.Min tes bygger mer på "rätta mun efter matsäcken", kommunala samarbeten och minskad byråkrati för fler jobb i näringslivet.
Mycket talar för Linköping för Vimmerbys del
:- Kulturell samhörighet med östgötarna, med stort utbyte inom exempelvis idrott och kultur.
- Utbildning; Linköpings Universitet är mer utvecklat än Kalmars högskola och erbjuder mer.
- Sjukvården; vi har bara tio mil till Linköping och ett av landets förnämsta Universitetssjukhus.
- Arbetspendling; till Linköping är det möjligt om man kan få rätsida på Stångådalsbanan. Därför är det viktigt att slåss för kommunikationerna norrut.
- Handeln, både Vimmerbybor och Västerviksbor har en tradition i att åka och handla i Linköping.
- Inflyttning: vi har större chans att få inflyttning av högskoleutbildade från Linköping än från Kalmar. Till och med Jönköping är närmare än Kalmar.
En sak blir dock lika; vi blir en utpost även i den regionen eftersom vi får regiongränsen bakom oss.
Men det är bättre att vara en utpost till Linköping tio mil bort än till Kalmar, 15 mil bort.Det må vara att Småland är en gräns i sig, men en smålänning har ingen gräns. Smålänning är man var man än befinner sig.
Och landskapsgränser behöver ju inte ändra sig för att regioner ändrar sina grän ser. Kyrkan exempelvis, sätter sina egna gränser tvärs över landskapsgränserna.
Så Beijers Bullerby kommun är än så länge bara en utopi.

3 kommentarer:

  1. Håller med. Västervik bättre än Hultsfred. Linköping bättre än Kalmar. Men vi kommer i utkanten i båda fallen.

    SvaraRadera
  2. Östra Götalandsregionen med Småland och Östergötland är mitt förslag. Då hamnar vi mer i mitten och kan få ordning på regiontrafiken liknande samarbetet i Västra Götaland. Skalfördelar inom vården borde också att få till i en större region. Sedan är det viktigt att behålla många beslut på den lokala nivån, där det finns god kännedom om förutsättningar men infrastruktur och sjukvård kräver större samarbeten.

    SvaraRadera
  3. En större region är ok och då måste Vimmerby ansluta sig till Östergötland i första hand, men gärna också linjen Oskarshamn-Växjö-Jönköping. Resten tycker jag kan gå till Blekinge-Skåne-Halland valfritt.
    Den absolut viktigaste staden för Vimmerbys utveckling i framtiden är Linköping.

    SvaraRadera