lördag 19 juni 2010

Hur är beslutskulturen i Vimmerby stadshus?

Vimmerby fullmäktige får på måndag en redovisning över kommunens ekonomi de fyra första månaderna 2010.
Den visar på ett underskott på 4,4 miljoner kronor.
Skatte- och taxeinkomster räcker inte utan kommunen måste ta av sitt eget kapital till driften.
Eller rättare sagt; låna av banken.
Man lever över sina tillgångar och är nu inne på tredje året "i samma stil".
När kommunstyrelsen diskuterade detta den 1 juni fick IT-chefen redogöra för ett underskott enbart på hans avdelning på 1,2 miljoner kronor.
Några saker är fortfarande oklara i ekonomikontorets rapport; är detta en resultatrapport för 4 månader eller är det en prognos för helåret? Den ekonomiska redovisningen är inte tydlig för om det är en prognos, varför gör man en sådan efter 30 april när man lika gärna kan göra en resultaträkning?
Eller är det både ock?
Är det en resultaträkning så inställer sig följande frågor:
Det har inte gått att få klarhet i vem som skrivit på fakturorna och utbetalningen.
Eftersom det inte finns budgeterade pengar till denna ”övertrassering” är det ju väldigt märkligt att kommunens ekonomikontor ändå kan betala ut det.
Var tas pengarna? Om en nämnd/förvaltning får tilldelat 1.000 kronor, hur är det då möjligt att de kan köpa för 1.200 kronor...?
Vem eller vilka har skapat en sådan kultur att inte ens politikerna fattar utbetalningsbesluten, utan enskilda tjänstemän tar beslut om att först övertrassera, därefter be om täckning av underskottet av fullmäktige?
Någon/några politiker måste skrivit på en delegering att avdelningens ansvarige får göra på detta sätt. Något annat är ju otänkbart.
Denna delegering måste offentliggöras, och genast ändras. Den demokratiska, politiska makten är ju satt ur spel fullständigt i Vimmerbys stadshus och mig veterligt är det inte tjänstemännen som är satta att bestämma!
På fyra månader redovisar man följande felräkningar:
- Kommunstyrelsen har högre konsultkostnader.
- Regionalt kontaktsekretariat felbudgeterat.
- Planeringsavdelningen har högre kostnader.
- Informationsavdelningen har högre kostnader.
- Högre kostnader för personalvård.
- Högre kostnader för bygglov.
- Högre kostnader för IT-service (1,4 miljoner!)
- Högre kostnader till företagsstöd.
- Högre kostnader för Vuxenutbildningen.
Vimmerby kommuns ekonomi behöver inte alls vara så dålig som den är, när man tar in 750 miljoner i skatt och 250 miljoner i avgifter.
Men självklart måste politikerna sätta ned foten, ta makt och ansvar och konsekvent följa sin budget.

2 kommentarer:

  1. Budgetuppföljningen är en prognos för helåret. En kommun liksom ett företag kan ju inte budgetera rätt till 100% utan det händer saker under resans gång. Nu ser det ut att bli ett underskott och det är politikernas uppgift att hantera.

    SvaraRadera
  2. OK. Då är alltså prognosen ett överskridande som går att rätta till, vilket betyder att exempelvis IT-avdelningen ska fördela om inom sig egen budget. Av handlingarna framgår det inte att så sker, utan man begärt mer pengar.
    Det verkar som man inte förstår vad en budget är? De saker som händer "under resans gång" ska ju vara småpengar alternativt en brandkårsutryckning på grund av haveri. Inte sådant som nu kommer upp.

    SvaraRadera