onsdag 30 juni 2010

Dela upp VTN i två bolag...

Idag säger kommunalrådet i Vimmerby Per-Åke Svensson (c) att de som uppfattat Vimmerbys hemsida så dålig före företagare (se VT idag) inte sett att man har företagsinformationen på VTN:s hemsida.
Och det kan vara riktigt. Men det är bara en effekt av att man slagit ihop turism och näringsliv i ett bolag. Ett felaktigt beslut, anser jag.

Vimmerby Turism & Näringsliv AB (VTN AB) tänker inte upphandla Destinationsarbetet enligt gängse principer för kommunal upphandling, fick vi nyligen besked om.
Skälet är att bolaget ägs till 70% av privata näringslivet, 30 % av kommunen. Trots att kommunen skjuter till alla pengar av skattemedel, frångår man principen om offentlig upphandling genom att ge bolaget bidraget.
Som jag brukar säga; finns det ingen lag finns det i alla fall en moral. Eller borde finnas...
Hur mycket ägarna nu skjuter till i Destinationsarbetet är oklart, men kommunen planerar skjuta till 3 miljoner kronor.
Majoritetsägarna (företagen) borde rätteligen då skjuta till 7 miljoner kronor. Vad jag förstår gör man inte det.
Är det så att kommunen skjuter till pengar i ett minoritetsbolag, där man inte fattar beslut av egen majoritet, men ändå tvingas stå för 100% av de ekonomiska satsningarna?
Svaret är ja.
Ibland ser man att kommunen tar företagare som "gisslan" i olika organisationer, men här har ju företagen tagit kommunen som gisslan, och finansiär.
Principen att kommunen ska stå för fiolerna i det breda destinationsarbetet tycker jag är ok. Men då borde kommunen åtminstone ha majoritet i bolaget där besluten fattas, övriga ägare tar ju inget ekonomiskt ansvar.
Att dessutom ha näringslivsarbetet i samma bolag som hanterar vilka orkestrar som ska spela på torget är ju en märklig ordning.
För att få ett större allvar och djup i näringslivsarbetet borde Turistbolaget förbli turistbolag med Birgitta Bergqvist som VD, och näringslivsfrågorna hanteras av en kommunal näringslivschef, helst i bolagsform med en egen VD med bred erfarenhet av exekutivt arbete i näringslivet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar