onsdag 2 juni 2010

Rödluvan verklig i Vimmerby...

Sex kilometer ska skolbarnen i Vimmerby kommun gå innan skolskjutsen kommer.
Det har kommunen beslutat med knapp majoritet.
Det blir Rödluvan som ensam ska gå genom skogen, och kommer inte vargen i verkligheten så nog kan man ändå förstå att ett litet barn i sin fantasi skräms tillräckligt mycket för att tro det. Vilken trygghet skapar det?
I Barn- och Ungdomsnämnden reserverade sig Magnus Gustavsson (m) tillsammans med centerpartisterna mot beslutet.
Det var rätt.
Beslutet är fel ur flera aspekter:
- Ett litet barn ska inte gå på smala vintervägar i hög granskog i mörker 6 kilometer till skolskjutsen.
- Två enskilda nämnder - Teknik - och Service och Barn- och Ungdom - ska inte diskutera en sådan fråga själva, den borde lyftas upp i kommunens "paraply" för att vägas i större perspektiv. Exempelvis ska frågor ställas, av typen:
"En ung familj med rötter i Vimmerby, men boende i Stockholm, har några mindre barn i skolåldern och vill flytta till Vimmerby för att en av dem fått jobb här. Men båda tvekar då de inte vill låta barnen gå sex kilometer i skogen."
Vill vi det?"
Eller av typen:
"Nej, vi flyttar inte ut på landet därför att vi vill inte utsätta vår dotter för en ensam vinterväg varje morgon och varje eftermiddag, där promenaden totalt blir 1,2 mil. Så vi avstår Vimmerby."
Vill vi det?
Eller av typen:
"Vi måste nu flytta från landet och känner inte alls för att flytta in till staden, då kommunen inte verkar prioritera barnfamiljer. Vi valde en annan stad istället, med bättre rykte som barnvänlig stad."
Vill vi det?"

Varför drivs Vimmebry kommun så amatörmässigt? Varför ställs inga frågor? Varför finns ingen inlevelse? Varför ska man alltid spara på de mest utsatta: barn, skola, äldre...? Varför sparas det aldrig på administratörer, byråkrater och "experter" - alla byråkrater får ALLTID de pengar de behöver, ibland verkar det till och med som de får en check direkt.
Nej, beslutskulturen är fel och vi är numera flera som vill ändra den.

5 kommentarer:

  1. Kasta inte sten i glashus då det var en enig kommunstyrelse som tog beslutet. 11-0 är inte knapp majoritet. Kan meddela att båda moderaterna röstade för utan något mankemang. Vi begärde att beslutet skulle följas upp inom ett år. Från er sida fanns inga krav alls. Som tur var gick ni med på vårt förslag.

    SvaraRadera
  2. Sedan gäller det inte små barn utan gymnasieungdomar och vi ansluter till de regler som finns i samtliga grannkommuner

    SvaraRadera
  3. Det är lika bedrövligt ändå, men i BUN röstade (c) och Magnus (m) nej, medan Sjöholm (m) avstod sin röst. Där hade det kunnat markerats ett kraftigt nej. Beslutet blir ju ännu sämre när till och med kommunstyrelsen inte klarar att tänka bredare.

    SvaraRadera
  4. Jag tror inte en förälder ser så stor skillnad på en 16-årig eller 7-årig dotter när det gäller att gå en smal vinterväg genom en granskog i 6 kilometer, och där ensam stå och vänta på en buss. Jag är inte förvånad över att den omsorgen inte omfattas av socialdemokraterna, däremot är jag förvånad över att alliansens ledamöter fattar sådant beslut. Och vaddå grannkommunerna? Är Hultsfred en förebild? Det är nog snarare tvärtom. Målsättningen måste vara att vara i topp i servicen men då måste man göra nåt som jag förstått är väldigt svårt i en kommun; man måste säga upp administratörer och byråkrater till förmån för operativ personal på dagis och i skola. För pengar finns det. Vi betalar in ansenliga mängder tll välfärden varje år, men får allt mindre levererat för dom.

    SvaraRadera
  5. vad jag förstår så ska denna fråga upp i KF och det ska bli intressant att följa den omröstningen , tycker jag. Jag ser en risk att ungdomar i Rumskulla, Gullringen och Tuna som har 5,9km till bussen försöker söka in till skolor på orter dit de kan flytta och studera utan krångliga resor. Många ungdomar är sugna på att flytta till en större studieort och krångel med resor kan avgöra att man söker sig bort från studier vid Vimmerby gymnasium. Idag kostar det kommunen 3,5 miljoner kr att ungdomar väljer annan studieort. besparingen med nya skolskjutsregler kan ätas upp av några få som väljer bort Vimmerby gymnasium.

    SvaraRadera