onsdag 30 juni 2010

Regionen har tappat en attraktion

Reaktionerna vid datorn hemma i Vimmerby igår kväll, när man läste dödsrunan om Hultsfredsfestivalen på deras egen hemsida, var:
- Men...får man tillbaka pengarna man betalat...?
Sannolikt inte. Att döma av konkursreglementet så är festivalbesökare inte direkt prioriterade fordringsägare och banken står säkert först i kön, tillsammans med kommunen.
Hut mycket Åbro kommer att förlora är oklart. VD Henrik Dunge är ju också ordförande i Hultsfredsfestivalen AB, och i Dagens Media idag fälls det en del sura kommentarer. Orättvisa tycker jag.
Men sannolikt får både Hultsfreds kommun, Åbro och festivalbesökarna betala i konkursen. Om det nu inte finns någon udda regel för just festivalbesökare...
Personligen tycker jag det hela är tragiskt. Hultsfredfestivalen har varit en tillgång och dragit med sig mycket positivt till Hultsfred.
"Koncernen" Rockparty är dock varit mångfacetterad; en del är festivalpengar, en del är EU-bidrag, annat är kommunala lån och ev. bidrag, etc.
Här finns oclkså Metropol, restaurang och nöjesverksamhet, samt i Metropolhuset en rad olika verksamheter - ja, till och med högskola.
Nu vet jag inte om det exakt är så, men sannolikt har Rockparty hamnat i en klassisk fälla; man har en stark mjölkko i HultsfredsFestivalen som genererat pengar, och sedan har man startat upp sidoverksamheter som tagit dom vinsterna; såsom restaurang, catering, och annat.
Hur hade ekonomin sett ut om Rockparty nöjt sig med festivalen? Hur hade man kunnat satsa med de stora överskott den lär ha genererat?

I Hultsfred idag tror jag det finns dom som sörjer och dom som är nöjda över konkursen.
Själv tycker jag det är sorgligt och regionen har tappat en viktig attraktion, sådana som vi så väl behöver här.
Jag är dock mycket tveksam till att den kan uppstå igen men den konkurrens man har idag.
Ett glädjeäm,ne för kommunen är dock att någon mil ifrån festivalen, i Målilla, satsar speedwayen på en eventarena. När Hultsfredsfestivalen sålt 5.000 biljetter ryktas det om att Målilla-arenan sålt 10.000 biljetter till Beachboys i sommar...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar