söndag 6 juni 2010

Visst är kommunen som ett företag - i bästa fall

Vem styr ytterst och operativt det dagliga arbetet i en kommun som Vimmerby?
Är det kommunalrådet eller kommunchefen?
Det diskuterades på den här bloggen den 20 april i år under rubriken "Näringslivsorganisationen i Vimmerby kommun" (sök i sökfältet på bloggen för att hitta artikeln.)
Idag fick jag en anonym kommentar ytterligare, som publicerades där.
Ämnet är uppenbart intressant, åsikterna är olika.
För mig är det självklart att det är politikerna och inte tjänstemännen som ska styra en kommun, även om en del politiker ändå inte klarar detta på grund av, ibland,ett stort kunskapsövertag hos tjänstemännen.
Jag ser det inte mycket mer annorlunda att driva en kommun än att driva ett företag: Bolagsstämman (kommunfullmäktige) har skapat en styrelse (kommunstyrelsen) som i sin tur utsett en VD (kommunalrådet).
Kommunchefen är ingalunda vald på politiska meriter, och dennes makt är därför kraftigt begränsad, till skillnad mot kommunalrådet.
Kommunalrådet är däremot beroende av sin styrelse, vilket alla VD:ar är. Det är ingen VD som kan gå emot sin styrelse och ändå sitta kvar, och ingen styrelse kan heller gå emot ägarna (väljarna) och sitta kvar.
Politikernas ägardirektiv redovisas före ett val - väljarna lägger sin röst på de "ägare" man tror bäst kan sköta kommunen.
Självklart är det kommunalrådet som styr upp arbetet i kommunens organisation med biträde av kommunchef och olika förvaltningschefer. En kommunförvaltning är ingen egen apparat som jobbar som dom vill; de styrs av politiska beslut fattade i demokratisk ordning och kommunalrådet utses av majoriteten.
Visst fattar politikerna långtgående strategiska beslut; det gör ju också en styrelse. Men politikerna fattar också korta, direkta beslut både i kommunstyrelse och i nämnder som har "delegation" i beslutsordningen. Inte heller det skiljer sig från ett företag. En VD fattar inte alla dagliga beslut i nåt företag, väldigt mycket tas av de anställda "i delegation".
Men jag skulle vilja se den Kommunchef som fattar egna beslut, stick i stäv med kommunalrådets/kommunstyrelsens majoritet.
Det är kommunalrådet som har det yttersta ansvaret och ska se till att majoritetens beslut verkställs.
Den ultimata ledningsgruppen i Vimmerby kommun borde vara ett kommunalråd, en kommunchef och en näringslivs-VD från kommunens eget näringslivsbolag.
Tillsammans kan de tre jobba operativt i en politisk vision, och genomföra det förändrings- och förnyelsearbete som krävs efter valet och framförallt se till att kommunens ekonomi vänds till plus och att förutsättningar för tillväxt skapas.
Kommunchefen tar ansvar för det inre arbetet i kommunorganisationen, Näringlivsbolagets VD jobbar med näringslivsfrågor på heltid, kommunalrådet ser till att allt drivs åt rätt håll, uppvaktar och skapar nätverk och ser till att ta politiska initiativ.
I sammanhanget vill jag säga att både Kommunchefen, Förvaltningscheferna och Näringlivsbolagets VD bör kunna jobba i vilken majoritet som helst; rödgrön som Allians.
Detta eftersom de är utförare av politiska beslut.
Jag tar helt avstånd från den teori som säger att politiker ska ta strategiska beslut och därefter lämna över allt till tjänstemännen.
Vi har alltför många exempel på vad detta leder till. I slutänden blir det ett skyllande på varandra. Nej, ett ansvar innebär ett kommunalråd med stark närvaro i vardagen och sinne för detaljer, med förmåga att sprida visionen och att entusiasmera både kommunens medarbetare och invånare. Det är frågan om ett lokomotiv, en dragare. Bäste exemplet i våra trakter ser vi i Harald Hjalmarsson (m) i Västervik. Han gör precis rätt i sitt politiska agerande.
I Vimmerby kommun idag skriver man gärna företagstermer som "kommunkoncernen" i sin redovisning. Men det är det närmaste en effektiv företagsorganisation man kommer.
Mycket återstår att göra.
Alla partier i kommunen går till val med sina idéer och sina manifest. Jag uppmanar dig käre läsare att noga gå igenom vad de skriver att de vill göra innan du lägger din valsedel i urnan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar