söndag 13 juni 2010

Klimatfrågor ska angöra kommunala beslut

MODERATERNA I VIMMERBYS VALPLATTFORM, DEL 12

Moderaterna kan mycket väl utmana Miljöpartiet i miljöpolitik!
Det är min fasta övertygelse och (m) i Vimmerby har en ganska stor del miljöpolitik i sitt valmanifest.
Mycket har gjorts redan:
Omställning från oljeberoende till biobränslen.
Koldioxidskatten har minskat utsläppen med 12 % sedan 1990 samtidigt som BNP ökat med 50%.
Det sistnämnda är bland annat allianspolitik, där man för första gången lyckats bryta sambandet mellan industriell tillväxt och negativ miljöpåverkan.
De senaste fyra åren har Sverige legat i täten bland EU:s medlemsländer, för att inte säga hela världen, vad gäller effektiviseringar för att minska miljmöpåverkan, och utveckling av alternativ.
I Vimmerby ser vi moderater brett på miljöfrågorna. Det är inte bra för miljön om folk tvingas ta bilen för att tågen inte går på Stångådalensbanan. En satsning på Stångådalsbanan är också en miljöfråga. Fler gång- och cykelbanor är också miljöfrågoa, liksom att vi lägger klimataspekter på varje fråga som beslutas i kommunen. Det sistnämnda kommer att aktivera klimatfrågorna kraftigt på kommunal nivå.
Vi vill också stödja utvecklingen av gröna jobb på landsbygden. Här finns möjligheter.

Läs här vad moderaterna i Vimmerby skriver i sin valplattform:
GRÖN NÄRING,
NYA JOBB PÅ LANDSBYGDEN,
MILJÖFRÅGOR
- Moderaterna stödjer aktiviteter som leder till arbete i det privata näringslivet.
- Vi vill utveckla en speciell kompetens tillsammans med landsbygdens organisationer för att hitta nya, gröna jobb i landsbygden. Det kan vara jobb inom energi- och klimatområdet, inom livsmedelsproduktion, jakt, fiske, naturvård.
- Möjligheter till biogas som Vimmerby har genom exempelvis Arla ska utredas, hur det på bästa sätt kan komma samhället till del. Moderaterna är öppna för diskussion om olika driftsformer. Moderaterna vill stötta diskussionerna mellan Vimmerby Energi & Miljö AB och stora lantbruk/djurbesättningar om att ta hand om gödsel för gasproduktion.
- Vimmerby Energi & Miljö AB ska fortsätta sin satsning på grön energi.
- Vi vill att Vimmerby kommun fastställer en klimatstrategi som ska stämmas av mot ambitioner i regering och riksdag. Det är viktigt att kommunen går hand i hand med de intentioner som finns på nationell nivå.
- Moderaterna anser att kommunen kan utgöra föredöme och visa på mångfalden av klimatinsatser genom att möjliggöra kompostering av matavfall vid kommunens olika kök.
- Moderaterna vill att miljö- och klimatfrågor ska angöra alla kommunala beslut för att kartlägga hur väl de kommunala nämnderna och bolagen tar hänsyn till miljö och klimataspekter. Genom att i korthet ange att man gjort en klimat- och miljöbedömning i anslutning till beslutet får vi dels veta hur väl miljö- och klimataspekter följs, dels får vi också en bild av hur många beslut som förändras och göras ”gröna” på grund av detta.
- Förekomsten av cykelvägar är en viktig klimatfråga, vi vill fortsätta
en utbyggnad av cykelvägar
- Miljöfrågan ligger i många frågor, också varför tågen inte går och hur transporter av skolbarn sker etc. Moderaterna anser att genom god planering kan både ekonomi och miljö tillgodoses genom exempelvis effektiva transporter. Att KLT klarar en full service på Stångådalsbanan är en viktig miljöfråga.
- Skolor ska av pedagogiska skäl utrustas med solfångare för varmvattenproduktion, antingen till värme eller till varmvattenberedning. De ska ha kilowattmätare så att man kan se hur mycket/lite de producerar, sprängskisser, och pedagogisk placering så att de kan vara en del av undervisningen. Det är alltså inte främst ekonomisk avkastning utan energilösningar som kritiskt ska bedömas, jämföras och värderas för ett uthålligt samhälles överlevnad. Det skulle bidra till naturliga samlingsplatser och bidra till
lugnare skolmiljöer.

1 kommentar:

  1. Programmet är ambitiöst och välmenande och helt i linje med M:s strategi att ta över konkurrerande partiers program - i detta fall Mp:s hjärtefråga.
    Nu förväntar jag mig att M också tar över SD:s program för att få en förbättring av det kulturella klimatet.

    SvaraRadera