tisdag 8 juni 2010

Kommunalrådet har för låg lön

Nya nämndorganisationen offentliggjordes i dagens Vimmerby Tidning och den innebar att politikerna höjde sina löner.
Kommunalrådet fick 49.700 kronor i månaden någonting och det är tyvärr en dålig lön för det arbete som ett kommunalråd ska lägga ned.
I detta arvode ingår all tid i alla de styrelser han/hon ska sitta - det betyder att andra i styrelsen, som kanske sitter i kanske ytterligare fyra-fem stycken styrelser ledigt överträffar kommunalrådets arvode.
Kanske det finns 4-5 tjänstemän på stadshuset, kanske fler som också överträffar kommunalrådets lön med råge.
Kommunalrådets lön för arbetet i kommunen kan vara OK, om han/hon också fått styrelsersättningar precis som andra som sitter i samma styrelse.
Den som tar en sådan post, kommunalrådspost, kan inte enbart ta den av ideella skäl. Det är svårt att få en 30-40-åring att ta ett sådant jobb när man kanske kan få ett VD-jobb för samma lön eller mer. Man ska tänka på att kommunalrådet har det yttersta ansvaret operativt i kommunen och där finns 1.340 anställda.
Han/hon står också till svars inför allmänheten och jag tror kommunalrådet får en hel del arbete med alla kvällssamtal och helgsamtal från både väljare och partivänner.
Tyvärr så drabbar detta Vimmerby och andra kommuner med samma lönepolicy. De unga vill inte göra politisk karriär opch företagsämnen kommer inte in - de väljer en karriär i företag, kommuner eller organisationer istället istället för politik.
Att en kommunchef som jobbar 40-timmarsvecka (ingen kräver mer) ska ha 60.000 och ett kommunalråd som helt enkelt måste jobba kanske 60 timmarsvecka (trycket från alla är stort), med alla sammanträden, ska ha 10.000 mindre i månadslön är orimligt.
Lika orimligt är det att ge ett oppositionsråd en halvtidslön (halv kommunalrådslön). Rådet behöver inte alls vara på jobbet på stadhuset. Oppositionsrådet kan ha ett heltidsjobb bredvid på säg 30.000 kronor i månaden och dessutom kvittera ut 25.000 för halvtids oppositionsrådsjobb, som han inte behöver redovisa tiden för. Detta "för demokratins skull".
Oavsett vem, som sitter i opposition är det en orimlig lön för en politiker i en liten kommun som Vimmerby. Vi är för små för "oppositionsråd."
Däremot har 1:e vice ordförande, dvs kommunalrådets stand in en kvarts kommunalrådslön och det kan vara mer rimligt, det är ju majoriteten som får göra jobbet.

I övrigt tycker jag det är bra att man bantar nämnderna, tar bort arbetsutskotten och ökar inflytandet för kommunfullmäktige som kan sätta egna berednmingar.
Det sprider makten, vilken är positivt.

2 kommentarer:

  1. Traditionellt har kommunalråden lägre lön än de högsta tjänstmännen, som förväntas ha special- kompetens. Kommunalråden får också full pension efter 12 år, men månadslönen bör ändå diskuteras. Å andra sidan kan topptjänstemannen få köpas ut till några årslöner, en politiker kan däremot få gå direkt utan ersättning, vad jag vet.

    Att ha ett opposionsråd på halvtid är tveksamt; finns dock i Hultsfred. Han/hon måste då vara på arbetsplatsen 20 tim/v förutom sammanträden, annars kan ju sammanträdena fylla halvtiden.
    När arbetsutskotten tas bort blir det flera nämndsammanträden, ibland inkallade med kort varsel. Men då antalet ledamöter i nämnderna minskar så går det väl på ett ut ekonomiskt.

    Det där med kf:s beredningar verkar bli ett dubbelkommando; har vi nämnder kan man inte inrätta "nya nämnder", då kör man ju över sig själv.

    SvaraRadera
  2. Ett direkt fel, Usain:
    - En topptjänsteman ska inte ha två årslöner när han tvingas lämna jobbet. Det är dåligt förhandlat.

    SvaraRadera