tisdag 1 juni 2010

Nytt äldreboende fick 1 miljon

Det är lite grand hönan eller ägget när Vimmerby kommun ska hantera projekteringen av nytt äldreboende i Vimmerby.
På Vimmerby fullmäktige på måndagskvällen diskuterades om man skulle anslå 1 miljon till projekteringsarbete först, som också innefattar studier av "best case" eller om man ska låta marknadens aktörer vad gäller äldreboende själva komma hit och presentera sina "best case" innan vi drar igång.
Magnus Gustavsson (m) ansåg det senare, i princip alla övriga tyckte det första.
Och det är lite av hönan eller ägget.
Det bästa med Magnus Gustavssons förslag är att man får mycket gratis om man först släpper in de byggherrar som idag bygger äldreboende dagligdags, för att delge sina förslag. Det betyder att man kanske sparar den miljon man nu ska anslå och kan lägga den på byggnationen istället. och också att man kanske sparar tid.
Men enligt fastighetschef Lennstam, som föredrog ärendet, kommer man att nå dit även om man man tillsätter en kommunal projekteringsgrupp.
Själv är jag benägen att hålla med Gustafsson - därför att hans idé är att man kan spara både tid och pengar i slutskedet om man först scannar av vad som, gjors och görs just nu.
Fullmäktigeledamöterna trodde tvärtom - att man sparar tid om man först tillsätter en kommunal projekteringsgrupp med en extern projektledare för 1 miljon.
Peter Högberg (s) ansåg att man redan ödslat tid.
Det är i och för sig rätt, men den tiden (3 år av utredningsarbete...) är ju ödslad på grund av att tjänstemännen inte kunde få fram om det gick att bygga på Eken en tredje våning eller inte.
Det ska inte ett nybygge bli lidande av. Då korrigerar man ju bara ett fel med ett annat fel.
Nu tror jag inte att beslutet igår får annan betydelse än att projekteringsarbetet blir dyrare - viktigast är att man under arbetst gång hela tiden matschar kommunal byggnation mot poivat byggnation, kommunal mot privat drift vilket Tomas Petersson (m) påpekade från talarstolen.
Det är det absolut viktigaste för kommunens framtida ekonomi.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar