söndag 20 juni 2010

Bostäder ingår i Vimmerbys attraktionskraft

MODERATERNAS VALPLATTFORM I VIMMERBY, del 12

Tänk att få bygga vid en sjö.
Bara tio minuter från jobbet i stan.
Eller från dagiset, servicen, skolan...
Tänk att kunna ta en kvällspromenad i en genuint, vacker liten svensk stad i gatljuset, rent och fint, blompyntat, gamla och nya hus, välplanerat.
Det kan vara ett ungt par från Stockholm, med två barn i förskoleåldern, som pratar om att flytta till Vimmerby. Det kanske vill sälja sin trea, bostadsrätt, i Stockholmn och har räknat ut att de får tillräckligt för den fölr att kunna bygga i Vimmerby.
Jag är medveten om att det är en rad andra saker som också ska uppfyllas, men just stadsplaner och bostäder är kraftfulla inslag i Vimmerbys attraktionskraft.

Så här skriver moderaterna i Vimmerby i sin valplattform:
BOSTÄDER,
STADSPLANER
- Vi vill uppmuntra privata byggare av flerbostadshus att bygga i Vimmerby.
- Om Vimarhems hyresgäster, exempelvis i marklägenheter, efterfrågar att få bilda bostadsrättsförening ska kommunen se positivt på det. Det är viktigt att Vimarhem inte blir för stor aktör på den lokala bostadsmarknaden. Vi vill att Vimarhem ska överväga, om människorna själva kan äga sitt boende, och vara lyhörda för om sådana initiativ tas.
- Alla kommunens planer, som innefattar byggnation, ska läggas ut med ett erbjudande till privata fastighetsägare att bygga och endast om kommunen inte hittar lämplig extern byggherre ska man överväga att bygga i egen regi.
- Nya bostadsområden ska diskuteras tidigt och kommuniceras kraftfullt, så invånarna väl känner till de nya bostadsområden som kommer. Nya bostadsområden; Lundområdet, Borstingen, Nossen är redan klara. Var blir nästa? Var ska nya flerfamiljshus vara, var ska villaområden vara. Sådana planer måste kraftfullt kommuniceras till medborgarna, förslagsvis genom en permanent utställning som successivt uppdateras.
- Planfrågor som citymiljö, trafikfrågor, bebyggelse, grönytor, Källängsparken, torget, Gästgivarhagen, Lundområdet, Ceosområdet… - allt exempel på frågor som väcker debatt och som kommunen inte klarat av att kommunicera. Moderaterna föreslår att sådana frågor får särkskilt marknadsbudget exempelvis till annonsering, utställningsmontrar, offentliga möten, bild- och TV-presentationer genom Internet.
- Vimarhems underhålls- och byggnationspersonal ska inte ha förtur till jobb i kommunens fastigheter utan ska jämställas med andra entreprenörer. Kommunala bostadsföretag får sedan 1 januari 2010 inte längre sköta andra fastigheter än sina egna enligt Konkurrensverkets tolkning av nya lagen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar